Congres ‘Anders kijken, meer vrijwilligers’: 50% van de potentiële vrijwilligers wordt nog gemist

Zaanstad- 150 bestuurders, Hoofden Opleiding en andere vrijwilligers van 100 verenigingen waren vrijdagavond 19 januari bijeen op de KNVB Campus in Zeist voor het congres ‘Anders kijken, meer vrijwilligers’. “Hoe groter de diversiteit, hoe meer mensen we aanspreken. En dat is heel waardevol voor het voetbal”, zei voormalig Oranje-keepster en huidig adviseur vrouwenvoetbal bij de KNVB Sari van Veenendaal in haar afsluitende woorden.

De aanwezigen luisteren naar het panelgesprek. – Foto: KNVB Media

Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders liggen. En dat is zonde, want de meeste verenigingen kunnen meer vrijwilligers goed gebruiken. Om verenigingen te ondersteunen in het werven van meer vrouwen en meiden als vrijwilliger, heeft de KNVB dit congres georganiseerd.

Het potentieel van die 155.000 voetbalsters is mega. Daar kunnen we veel meer mee doen.

De avond wordt geopend door Jan Dirk van der Zee. Hij herinnert zich de dag dat hij in 2015 als directeur amateurvoetbal bij de KNVB aan de slag ging nog goed. “Je gaat amateurvoetbal doen. En o ja, je krijgt er het vrouwenvoetbal bij, werd gezegd. Dat zou je nu niet meer kunnen denken. We hebben inmiddels 155.000 vrouwelijke voetballende leden. Tegelijkertijd hebben veel verenigingen problemen met het vinden van voldoende vrijwilligers. Het potentieel van die 155.000 voetbalsters is mega. Daar kunnen we veel meer mee doen. En wat dacht je van de moeders van voetballende kinderen?”

Vijf procent

Momenteel is gemiddeld veertien procent van de spelers op een vereniging meisje of vrouw. Toch is maar ongeveer vijf procent van de vrijwilligers op een voetbalvereniging vrouw. Alleen de secretaris en in mindere mate de penningmeester zijn uitzonderingen. “Dat heeft deels te maken met vooroordelen. Vrouwen zijn vooral actief in verzorgende en ondersteunende rollen”, zegt Roos Brouwer, medewerker voetbalontwikkeling bij de KNVB, tijdens haar presentatie over het stappenplan om meer vrouwen en meiden als vrijwilliger te werven. “De traditionele voetbalwereld is een mannenwereld. Bijna alle voetbalverenigingen zijn voor en door mannen opgericht. Dat historisch perspectief zie je op veel verenigingen nog steeds terug. En dat heeft zijn weerslag op hoe geneigd vrouwen zijn om een vrijwilligersfunctie op zich te nemen.”

Ze noemt een heel simpel voorbeeld. “Als de trainer van een jeugdteam ziek is, wordt er in de ouderapp gevraagd welke vader de training kan overnemen. Daarmee wordt meteen vijftig procent van het potentieel gemist.” Er klinkt gelach in de zaal. Brouwer: “Het gebeurt vaak onbewust. Daarom is er nog een wereld te winnen.”

Speerpunt

Dat herkent Björn Geerts. Hij is pas aangetreden als bestuurslid jeugdzaken bij Sarto in Tilburg. Zijn club heeft 1700 leden. “Maar we hebben maar vijf meidenteams. Dat is veel te weinig. En we hebben ook maar heel weinig vrouwelijke vrijwilligers. Het bestaat niet dat we in de zesde stad van Nederland niet meer vrouwen aan onze club kunnen binden. Het is mijn speerpunt om daar verandering in te brengen en daarom ben ik ook hier. Ik wil weten hoe het nou komt dat we zo weinig vrouwelijke vrijwilligers kunnen vinden en hoe we dat kunnen veranderen.”

Geerts heeft al een aantal concrete ideeën opgedaan die hij binnenkort gaat bespreken in het bestuur. “Vrouwelijke rolmodellen meer onder de aandacht brengen bijvoorbeeld. En meer inspelen op vrouwelijke eigenschappen bij het werven. Onze communicatie is nog behoorlijk op mannen gericht.”

De plenaire groep is inmiddels in verschillende kleinere groepen opgedeeld voor een aantal workshops.  “Doorwisselen!” Er klinkt een fluitje in de zaal. De verschillende groepjes draaien door naar het volgende onderdeel van de workshop ‘Benaderen en Aftrap’. Elk groepje buigt zich over een andere vraag. Groep geel is bij de vraag ‘hoe benader en werf je vrouwelijk kader?’ Een voor een vertellen de deelnemers wat zij op hun vereniging doen en of dat werkt. Verenigingsadviseur Daphne Knijnenburg schrijft de ideeën op een post-it en plakt ze op het grote vel papier op de wand. Zo komt ‘mee laten draaien als stage’ te hangen naast ‘storytelling vrouwelijke rolmodellen’ en ‘buddy met ervaring’.

Waardevolle gesprekken

Je wordt wijzer van elkaar. Daarom vind ik dit soort bijeenkomsten ook heel goed.

Het groepje van Monique Pieterse heeft even pauze. Pieterse is bestuurslid clubhuiszaken van SJZ in Zoeterwoude. Ze vindt het prettig om met bestuursleden van andere verenigingen te sparren. “Ervaringen delen is heel belangrijk. We hoeven niet allemaal zelf het wiel uit te vinden. Ik heb al veel collega’s van andere verenigingen gesproken, zowel tijdens de workshops als in de pauze. Je wordt wijzer van elkaar. Daarom vind ik dit soort bijeenkomsten ook heel goed. Een goede inhoud, waardevolle gesprekken en een inspirerende locatie. Daar kunnen we als verenigingsbestuurders ons voordeel mee doen.”

Congres gemist? Volg het webinar!Congres gemist? Volg het webinar. De animo voor het congres was veel groter dan het aantal beschikbare plekken. Heb jij het congres gemist, maar wil je op de jouw vereniging wel aan de slag met het werven en behouden van meer vrouwelijke vrijwilligers? Meld je dan aan voor het webinar op woensdag 7 februari vanaf 19.30 uur.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: [email protected]

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl
× Contact