Jong AZ trapt Tweede Periode af in Breda

 Jong AZ trapt Tweede Periode af in Breda

Zaanstad- Met de interlandbreak achter de rug begint voor Jong AZ vrijdag de Tweede Periode. De ploeg van trainer Maarten Martens speelt dan in het Rat Verlegh Stadion tegen NAC Breda. De aftrap is om 20:00 uur.

In de laatste speelronde boekten de Alkmaarders een verdiende 2-1 overwinning op FC Dordrecht. Jong AZ kwam vroeg op voorsprong, maar moest vlak voor rust een tegentreffer incasseren. In de slotfase maakte de thuisploeg het verschil.

Barasi en Duin
Yusuf Barasi opende vanaf de penaltystip de score. De Turkse jeugdinternational is in zijn laatste veertien Keuken Kampioen Divisie-duels direct betrokken bij tien doelpunten (zeven goals, drie assists). Tegen FC Dordrecht maakte hij zijn vierde van het seizoen. Jelle Duin zorgde voor de beslissing. Hij werkte een voorzet van Iman Griffith tegen de touwen.

Minste tegendoelpunten
Jong AZ sloot de Eerste Periode af op een met FC Volendam gedeelde eerste plaats. In de eerste negen wedstrijden werden achttien punten behaald. Dat deed de ploeg met zes zeges en drie nederlagen. Samen met FC Emmen en Jong FC Utrecht heeft Jong AZ daarnaast de minste tegendoelpunten: acht.

Records
De beloften wonnen hun eerste vier wedstrijden en verbraken zo een record in de Keuken Kampioen Divisie. Ook evenaarde Jong AZ zijn langste zegereeks op profniveau. In februari 2018 werden ook vier overwinningen op rij geboekt.

Beste Trainer
Martens werd zaterdag door de Keuken Kampioen Divisie verkozen tot Beste Trainer van de Eerste Periode. Hij is daarmee de eerste Jong AZ-coach die een Bronzen Kampioensschild ontvangt. Deze krijgt hij op maandag 18 oktober – voorafgaand aan het thuisduel met Jong Ajax – overhandigd.

Westerveld
Doelman Sem Westerveld was genomineerd voor Beste Keeper. Hij moest in die verkiezing Stijn van Gassel (SBV Excelsior) boven zich dulden.

Interlandbreak
Tijdens de interlandbreak kwamen twee Jong AZ-spelers in actie voor nationale jeugdteams. Fedde de Jong speelde met Oranje Onder 19 tegen Portugal (3-1 zege), Slowakije (2-1 verlies) en Duitsland (4-1 verlies). Maxim Dekker nam het met Oranje Onder 18 op tegen Zweden (0-1 zege) en Oostenrijk (2-4 zege).

Olij
NAC heeft de beschikking over twee AZ-jeugdexponenten: Nick Olij en Thom Haye. Olij kwam in 2011 binnen bij AZ en begon daar in Onder 17. Vijf jaar later maakte de doelman in het bekerduel met ASWH (2-0) zijn debuut in het eerste team. Ook werd hij met de beloften kampioen van de Tweede Divisie.

Haye
Haye begon in 2006 in de AZ Jeugdopleiding. Acht jaar later debuteerde hij in het eerste team, waarvoor hij 73 wedstrijden zou spelen. Daarin was hij tweemaal trefzeker en gaf hij vijf assists.

Achttiende
Voor NAC is de Eerste Periode minder goed verlopen. De ploeg van trainer Edwin de Graaf bezet de achttiende plaats. Uit negen wedstrijden behaalden de geel-zwarten evenzoveel punten. Tweemaal werd er gewonnen, driemaal bleef het gelijk en vier keer werd er verloren.

Hoogvlieger
In het laatste competitieduel won NAC met 4-1 van hoogvlieger Excelsior. Ralf Seuntjens, Kaj de Rooij en Haye waren trefzeker. Redouan El Yaakoubi maakte een eigen goal.

Topscorer Seuntjens
Seuntjens is met zeven goals en drie assists de meest waardevolle speler van NAC. Hij bezet de tweede plaats in het topscorersklassement van de Keuken Kampioen Divisie. Max de Waal (Jong Ajax), Thomas Verheijdt (ADO Den Haag) en voormalig AZ’er Robert Mühren (FC Volendam) maakten er ook zeven. Thijs Dallinga (Excelsior) voert de lijst aan met tien goals.

Onderling
Jong AZ won nog nooit van NAC. De ploegen stonden vier keer eerder tegenover elkaar. De laatste ontmoeting resulteerde in een 2-3 nederlaag. In Zaanstad kwam Jong AZ na rust terug van een 0-2 achterstand, maar trokken de Bredanaars alsnog aan het langste eind.

Arbiter
De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van Jannick van der Laan. Hij wordt langs de lijnen bijgestaan door Thomas Krijt en Danny Kempinga. Shona Shukrula is aangesteld als vierde official.

Live
De wedstrijd is te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelkanaal van ESPN, waar later die avond ook highlights te zien zijn.

Jong Ajax
Komende maandag wacht Jong AZ al de volgende wedstrijd. Dan komt Jong Ajax op bezoek in Zaanstad, waarom 20:00 uur wordt afgetrapt. Klik hier voor informatie over de kaartverkoop.

Programma Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag:
De Graafschap – FC Eindhoven
SBV Excelsior – VVV-Venlo
FC Den Bosch – Almere City FC
Helmond Sport – ADO Den Haag
Jong Ajax – Jong FC Utrecht
MVV Maastricht – FC Dordrecht
NAC Breda – Jong AZ
Roda JC – Jong PSV
Telstar – FC Volendam
TOP Oss – FC Emmen

De Redactie

Meer voetbalnieuws