Hoog niveau op Voetbalschool Toernooi: ‘Zand mijn favoriet’

 Hoog niveau op Voetbalschool Toernooi: ‘Zand mijn favoriet’

Zaanstad- Voetbalvreugde op kunstgras, in het zand en op straat. Ruim zeventig jonge voetballers namen het zondagmorgen tegen elkaar op tijdens de zeventiende editie van het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi. “Niveau lag erg hoog.”

Het deelnemersveld bestond uit AZ Voetbalscholen uit de regio’s Alkmaar, Haarlem, West-Friesland, Zaanstreek en Amsterdam. De wedstrijden werden op verschillende ondergronden en met wisselende samenstellingen afgewerkt.

‘Meer actie’
Robijn Doesburg van AZ Voetbalschool in de Regio Alkmaar vond spelen op straat het leukste. “Dat doe je namelijk minder vaak. Thuis speel ik wel eens met buurtgenoten op straat, maar tijdens dit toernooi was het veld veel kleiner. Daardoor draaide het meer om techniek en zat er meer actie in.”

Niveau
Doesburg won met zijn team de finale. “Het is leuk om tegen de andere AZ Voetbalscholen te spelen. Je traint het hele jaar met je eigen team, maar tijdens dit toernooi kun je ook zien wat het niveau van andere regio’s is. Dat lag erg hoog.”

Favoriet
Ook Tim Knook had het naar zijn zin. “Ons team heeft goed gespeeld”, vertelde de speler van AZ Voetbalschool in de Regio Zaanstreek. “De wedstrijden in het zand waren mijn favoriet. Daar hebben we het team uit Haarlem dik verslagen. Het spelen op kunstgras vond ik ook erg leuk.”

Harder passen
Volgens Knook is er een duidelijk verschil tussen de drie ondergronden. “Op straat en kunstgras kun je beter acties maken. In het zand moet je harder passen en kun je minder goed rennen. In de zomer voetbal ik zelf ook wel eens in het zand als ik met mijn ouders naar het strand ga.”

Voortraject
Het toernooi maakt deel uit van de AZ Voetbalschool in de Regio, het voortraject van de AZ Jeugdopleiding. Veel kinderen krijgen hierin de kans zich verder te ontwikkelen als voetballer, zonder dat zij uit hun eigen leefomgeving worden gehaald en vele uren kwijt zijn aan reizen. Zij blijven lid van hun eigen club, maar trainen iedere zondag onder de hoede van AZ-trainers en kunnen zich zo gegarandeerd een jaar lang op hoog niveau ontwikkelen.

Doorstromen
De talenten hebben wekelijks de ogen van AZ-scouts op zich gericht. Tijdens het toernooi krijgen zij andermaal de kans zich in de kijker te spelen. Veel talenten mogen zich een seizoen later dan ook officieel AZ’er noemen. De volledige Onder 11-selectie bestaat jaarlijks uit spelers die doorstromen uit de AZ Voetbalschool in de Regio.

‘Inzet was goed’
Dimitry Jolly – naast assistent bij AZ Onder 13 ook trainer van de AZ Voetbalschool – zag veel spelplezier. “Het was voor alle jongens weer een hele beleving. Ze hebben het goed gedaan met verschillende ballen en ondergronden. Het niveau lag hoog en de inzet was goed.”

Leuke reacties
“Voor ons als trainers was het leuk collega’s van de andere regio’s weer te zien”, vervolgde Jolly. “Normaal gesproken werk je afgezonderd van elkaar, maar nu waren we weer even samen. Ook was het mooi dat de ouders eindelijk weer mochten kijken. We kregen veel leuke reacties van hen.”

Veraart: ‘Geslaagd toernooi’
“Het was voor iedereen een mooie dag”, vertelt Sander Veraart, coördinator van de AZ Voetbalschool in de Regio. “Het was leuk het enthousiasme van de kinderen te zien en mooi dat de ouders weer rondom het veld aanwezig mochten zijn. Wederom een geslaagd toernooi.”

Foto’s: AZ Media / Mitchell Burger

De Redactie

Meer voetbalnieuws