Jong AZ naar De Vliert

 Jong AZ naar De Vliert

Zaanstad- Jong AZ vervolgt vrijdag de competitie in Noord-Brabant. Dan neemt de ploeg van trainer Maarten Martens het op tegen FC Den Bosch. De aftrap in Stadion De Vliert is om 20:00 uur. De Alkmaarders heroverden maandag de koppositie van de Keuken Kampioen Divisie. Op het AFAS Trainingscomplex werd De Graafschap knap met 2-1 verslagen.

Koopmeiners en Barasi
Peer Koopmeiners opende in Zaanstad de score. De middenvelder was het eindstation van een vlotte combinatie en schoot – op aangeven van Thijs Oosting – van randje zestien raak. Na ruim een uur maakte Yusuf Barasi de winnende treffer. Via Robin Lathouwers en Fedde de Jong kwam de bal bij de kort daarvoor ingevallen spits. Hij schoot van dichtbij raak.

Bovenaan
De zege op De Superboeren was voor Jong AZ al de vijfde van het seizoen. Zodoende staan de beloften met vijftien punten bovenaan zowel de ranglijst als de eerste periodestand.

Records
Jong AZ’s beste competitiestart ooit is tevens een record in de Keuken Kampioen Divisie. Nog nooit eerder haalde een beloftenteam zoveel punten uit de eerste zes duels. Ook heeft Jong AZ tot nog toe de minste tegengoals van de competitie: vier. Iets wat eveneens een record is voor een Jong-team.

Elftal van de Week
Beau Reus hield Jong AZ met name in de slotfase op de been. Het leverde de goalie – samen met Tijs Velthuis – een plaats op in het Elftal van de Week. Ook voormalig AZ Jeugd-spelers Jeredy Hilterman en Thom Haye zaten erbij.

Hoogste reddingspercentage
Ook Sem Westerveld – Jong AZ’s andere doelman – laat zich gelden. Hij noteerde dit seizoen van alle keepers in de Keuken Kampioen Divisie vooralsnog het hoogste reddingspercentage: 88%. Hij stopte veertien van de zestien schoten op zijn doel. Zo blijkt uit cijfers van Opta.

Speler van de Maand
De Jong is door de AZ Jeugdopleiding uitgeroepen tot Speler van de Maand augustus. “Fedde is enorm bereid hard te werken voor het team”, vertelt Martens over de uitverkiezing. “Met als gevolg dat hij belangrijk is in wedstrijden. En dat terwijl hij dit seizoen in een nieuw spelsysteem een andere positie bekleedt dan hij gewend is. Hij is daarmee uit zijn comfortzone gehaald en dat maakt het extra knap.”

Zes punten
FC Den Bosch kent een mindere competitiestart. The Blue White Dragons bezetten momenteel de achttiende plaats. De eerste twee wedstrijden van het seizoen werden nog gewonnen van Helmond Sport (2-0) en Jong PSV (0-1), maar de daaropvolgende vier duels gingen allen verloren. Den Bosch staat zodoende op zes punten na evenzoveel speelrondes.

Topscorer
Roy Kuijpers is tot dusverre de topscorer van de Bosschenaren. De aanvaller was driemaal trefzeker.

Salasiwa en Hornkamp
Gaston Salasiwa heeft een verleden bij AZ. De verdediger stroomde vanuit de AZ Jeugd door naar de beloften. In 2010 vertrok hij transfervrij uit Alkmaar. Ook Jizz Hornkamp speelde één seizoen in de AZ Jeugd. Hij kwam binnen in de Onder 17-selectie, maar vertrok een jaar later al naar sc Heerenveen.

Onderling
De onderlinge resultaten met Den Bosch spreken in het voordeel van Jong AZ. Van de acht eerdere ontmoetingen werden er drie gewonnen, drie gelijk gespeeld en twee verloren. Vorig seizoen werd Den Bosch tweemaal verslagen. In De Vliert werd het 1-2 door treffers van Håkon Evjen en Jelle Duin, waarna het drie maanden later in Zaanstad 2-1 werd. Ditmaal scoorden Evjen en Tijjani Reijnders.

Arbiter
De wedstrijd staat onder leiding van Luca Cantineau. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Danny Kempinga en Alwin Steeg. Niels Boel is aangesteld als vierde official.

Tussenkop
De wedstrijd is te volgen via AZ’s Twitter-account en het schakelprogramma van ESPN, waar later op de avond ook highlights te zien zijn.

Telstar en Louis van Gaal
Vrijdag 24 september gaat Jong AZ op bezoek bij Telstar, dat die avond onder leiding staat van bondscoach en voormalig AZ-trainer Louis van Gaal. Die wedstrijd begint om 20:00 uur.
Jong AZ’s eerstvolgende thuisduel is vrijdag 1 oktober tegen FC Dordrecht.

Programma Keuken Kampioen Divisie

Vrijdag:
Almere City FC – Jong Ajax
De Graafschap – SBV Excelsior
FC Den Bosch – Jong AZ
FC Dordrecht – Telstar
FC Volendam – VVV-Venlo
Helmond Sport – Jong FC Utrecht
MVV Maastricht – FC Eindhoven
NAC Breda – FC Emmen
Roda JC – TOP Oss

Maandag:
Jong PSV – ADO Den Haag

De Redactie

Meer voetbalnieuws