Koploper Jong AZ wacht beloftenclash

 Koploper Jong AZ wacht beloftenclash

Zaanstad- Met de interlandbreak achter de rug vervolgt koploper Jong AZ vrijdag de competitie. De formatie van trainer Maarten Martens speelt dan op het AFAS Trainingscomplex tegen Jong FC Utrecht. De aftrap is om 20:00 uur. Op 27 augustus kwam Jong AZ voor het laatst in competitieverband in actie. Op bezoek bij VVV-Venlo werd een 0-1 zege geboekt en daarmee kreeg Jong AZ wat het verdiende: drie punten.

Enige treffer
Fedde de Jong maakte in Covebo Stadion – De Koel – de enige treffer. De middenvelder stuurde Yusuf Barasi met een steekpass de diepte in en verzilverde daarna zelf zijn voorzet.

Topscorer
Door zijn tweede doelpunt van het seizoen gaat De Jong alleen aan kop in Jong AZ’s topscorersklassement. Eerder waren ook Barasi, Zico Buurmeester, Iman Griffith en de inmiddels aan TOP Oss verhuurde Richonell Margaret trefzeker.

Assists
Barasi komt door zijn assist op gelijke hoogte met vijf teamgenoten. Ook Mohamed Taabouni, Robin Lathouwers, Peer Koopmeiners, Maxim Dekker en De Jong waren eerder al aangever bij een doelpunt.

Record
Door de zege op VVV gaat Jong AZ na vier speelrondes nog altijd ongeslagen aan kop. In Venlo zetten de Alkmaarders zelfs een record neer: nog nooit eerder won een beloftenteam de eerste vier wedstrijden van een Eerste Divisie-jaargang. Ook evenaarde Jong AZ zijn langste zegereeks op profniveau. In februari 2018 werden ook vier overwinningen op rij geboekt.

Eerste Periode
De perfecte score levert Jong AZ ook de koppositie op in de negen wedstrijden durende Eerste Periode. SBV Excelsior is de runner-up, dat met een wedstrijd meer op tien punten staat. Jong AZ heeft er twaalf.

Interlandbreak
Tijdens de interlandbreak kwamen drie Jong AZ’ers in actie voor nationale jeugdteams. De Jong behoorde samen met AZ Onder 18-verdediger Jurre van Aken tot de selectie van Oranje Onder 19. Zij speelden een oefenduel met Italië en gingen daarin met 0-3 onderuit.

Royal Antwerp
De in Zaanstad achtergebleven spelers werkten op 2 september een oefenduel af met Royal Antwerp. De Belgen traden aan met een mixteam van de beloften en het eerste team. In Antwerpen was het Jong AZ dat aan het langste eind trok. Een benutte strafschop van Bram Franken was genoeg voor de zege: 0-1.

Oranje Onder 18
Het Oranje Onder 18 van Ernest Poku en Maxim Dekker ging het beter af. Met clubgenoten Wouter Goes, Sem Dekkers, Dave Kwakman en Ro-Zangelo Daal in de gelederen wonnen zij de sparsessie: 5-0. Poku en Daal waren beiden eenmaal trefzeker. Klik hier voor het volledige overzicht van AZ’s jeugdinternationals.

Wisselende resultaten
Jong FC Utrecht is de competitie begonnen met wisselende resultaten. De eerste speelronde ging met 0-1 verloren tegen MVV Maastricht, waarna ontmoetingen met Almere City FC (1-1) en FC Dordrecht (2-2) beiden één punt opleverden. De laatste wedstrijd werd wel gewonnen. Op Sportcomplex Zoudenbalch was de ploeg van trainer Darije Kalezić met 3-0 te sterk voor Telstar.

Venema
Nick Venema is vooralsnog de meest productieve speler van Jong FC Utrecht. De centrumspits was al goed voor drie goals en één assist.

Voorbereiding
In de voorbereiding op het huidige seizoen oefenden de Alkmaarse en Utrechtse beloften nog tegen elkaar. In de Domstad werd het 1-1. Fons Gemmel opende de score, waarna Aime Omgba de stand weer gelijk trok.

In balans
De onderlinge resultaten in officiële wedstrijden zijn in balans. Beide teams wonnen driemaal en één keer bleef het gelijk. De vorige jaargang wonnen de Alkmaarders beide ontmoetingen. In het uitduel werd het 1-2 door treffers van Thijs Oosting en Taabouni. Op eigen veld werd met 3-2 gewonnen, met goals van Håkon Evjen, Taabouni en Kenzo Goudmijn.

Arbiter
De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van Sam Dröge. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Jordi Been en Michael Rasch. Stijn van Zuilichem is aangesteld als vierde official.

CoronaCheck-app
Wegens de door coronamaatregelen beperkte capaciteit op de tribunes worden er online en aan de poort van het AFAS Trainingscomplex geen losse kaarten verkocht. Alleen Jong AZ-seizoenkaarthouders en uitsupporters die vooraf hun entreebewijs hebben aangeschaft krijgen toegang. Ook dienen zij bij binnenkomst middels een QR-code in de CoronaCheck-app een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of herstelbewijs te laten zien.

Live
De wedstrijd is te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma van ESPN, waar later op de avond ook een samenvatting te zien is.

De Graafschap
Maandag wacht Jong AZ alweer het volgende duel. Dan komt De Graafschap op bezoek. Op het AFAS Trainingscomplex wordt om 20:00 uur afgetrapt.

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
De Graafschap – FC Volendam
SBV Excelsior – FC Dordrecht
FC Emmen – MVV Maastricht
Jong AZ – Jong FC Utrecht
Jong PSV – Jong Ajax
Roda JC – NAC Breda
Telstar – Almere City FC
TOP Oss – ADO Den Haag
VVV-Venlo – FC Den Bosch

De Redactie

Meer voetbalnieuws