Bas Ent na omzwervingen terug op oude nest: “Eerste training Hercules Zaandam kwam net iets te vroeg”

 Bas Ent na omzwervingen terug op oude nest: “Eerste training Hercules Zaandam kwam net iets te vroeg”

Wormerveer- Voormalig proefvoetballer Bas Ent is weer terug in de Zaanstreek. De 34 jarige routinier is na een aantal mooie voetbalavonturen terug bij zijn eerste club. Begonnen met voetballen bij VVZ en sinds twee seizoenen actief bij sc Hercules Zaandam, de club die voortkwam uit een fusie met PSCK en VVZ. Aan het Kuilpad miste hij gister de eerste training van de voorbereiding. Op de FEBO Zaanstad Cup bleek hij nog teveel last te hebben van zijn achillespees. Inmiddels is hij gepokt en gemazeld en verwacht binnen twee weken weer aan te sluiten.

Inmiddels heeft hij een maatschappelijke carrière bij de Rabobank als medewerker afdeling fraude en doet hij onderzoek naar zaken als witwassen. Als jongeling dacht Ent alleen maar aan het leven als profvoetballer, zijn grote droom maar een echte doorbraak als profvoetballer lukte in zijn jongeren jaren echter niet.  Mooie voetbalherinnering is Bas Ent inmiddels wel rijker.  Als beginnend voetballer bij VVZ stapte de jonge Ent destijds over naar KFC waar hij na een jaar spelen werd ontdekt door FC Volendam. Daar wist hij 8 jaar lang te spelen en tekende hij zijn eerste profcontract. Onder toenmalig trainer Frans Adelaar, in de eredivisie,  werd hij bij de selectie gehaald. Tot een echte doorbrak kwam het nooit waarna hij naar vv Katwijk vertrok. Die club betaalt spelers en ook op sportief gebied kon daar eventueel nog een stap gemaakt worden. Het bracht hem uiteindelijk via selectiewedstrijden bij de Daytona Dutch Lions in Amerika waar ex prof Eric Tammer de lijnen uitzette. Via een uitnodiging voor ex profs mocht hij een proefwedstrijd in het AGOVV stadion spelen en kwam hij zodoende in de Verenigde Staten terecht. Daar speelde hij onder Zaankanter Sonny Silooy met diverse bekende voetballers als Oscar Moens, Ivar van Dinteren, Geert den Ouden.

Herculiet Bas Ent: Ik had het voor geen goud willen missen. Bij FC Volendam heb ik mijn voetbalopleiding genoten, speelde tegen de jeugdteams van Ajax, Feyenoord en PSV en dat bracht me onder andere tot 7 jeugdinterlands voor oranje 0-17 en clubs. En later daarna nog bij vv Katwijk, Dayton Ditch Lions FC om weer terug te keren bij vv Katwijk en vervolgens FC Lisse, AFC Amsterdam, ODIN`59, DOVO, NSC (Apeldoorn) en AGOVV. Vooral in Amerika heb ik een leuke tijd gehad waar ik de nodige ervaring opdeed. We reisden naar vele clubs in andere grote steden. Ik ben daardoor in wereldsteden als Chicago en New York geweest en dat was goed voor mijn ontwikkeling. Bij FC Lisse speelde ik met Raphael Supusepa en heb bij Katwijk nog met Bennie Kleine gespeeld. Jongens uit de Zaanstreek die beide ook erg talentvol waren. En op dit moment probeer ik weer fit te worden voor het aankomende seizoen bij mijn huidige club sc Hercules- Zaandam. Vooral leuk voor mijn vader Barend Ent die nog steeds in Zaandijk woont. Hij steunde me natuurlijk door de jaren heen altijd maar ik speelde op een gegeven moment in de omgeving Apeldoorn waar ik samen met mijn toenmalige vriendin woonde. Hij is de club VVZ, al ging dat natuurlijk over in sc Hercules Zaandam, altijd trouw gebleven en draagt die club nog steeds een warm hart toe. Hij staat nog steeds om de week langs de lijn wanneer ze thuisspelen. We hopen dan ook in het aankomende seizoen een gooi te doen om de titel. We hebben onder Eric Heerings een prima selectie waarvan ik niet eens de oudste ben.  Spelers als Kevin Wijndal en Tristan van Oostenbrugge, die is geloof ik begin 40, zijn ook de jongste niet meer. Maar die blessure aan mijn achillespees valt mee. Ik zit in de herfst van mijn carrière en heb fysiek een flink jasje uitgedaan maar ik voel me verder nog fit. Stilzitten is er dan ook niet bij, ondanks dat is even rustig aan doe met aanzetten bij het lopen ben ik flink aan het sporten. Het liefst iedere dag, een beetje fitness en crossfit, zo blijf ik `in shape` he.

Na een korte onderbreking is Hercules-Zaandam dinsdag avond 20 juli reeds begonnen aan het nieuwe voetbalseizoen 2021/22. Daar is Bas Ent onder hoofdtrainer Eric Heerings in een sterke 3e klasse B ingedeeld waaronder veel Zaanse ploegen. Zo treffen de Zaandammers onder meer SVA, WSV`30, Sporting Krommenie en Saenden. Veel spelers zijn in de eerste twee weken met vakantie en daarom is de voorbereiding in twee delen gehakt. Het eerste deel wordt afgesloten met een oefenwedstrijd tegen zaterdag 3e divisionist Ajax in eigen huis. Vorig jaar speelde het in de voorbereiding al een opmerkelijke wedstrijd op Sportpark Schoonenberg tegen Jong Telstar. Voor de aankomende voorbereidingsperiode treft sc Hercules Zaandam nog sterke oefentegenstanders als vv Assendelft, SWIFT, de ploeg waar Zaankanter Martin de Groot trainer is, Fortuna Wormerveer en SDZ. Op zondag 26 september start de competitie. Daarvoor wordt er nog bekervoetbal gespeeld waarvan de indeling op 31 juli zal worden bekendgemaakt.

 

De Redactie

Meer voetbalnieuws