‘Kansen die we niet onbenut laten`

 ‘Kansen die we niet onbenut laten`

Alkmaar/Zaanstreek- Ruiken aan topniveau en extra ervaring opdoen. Voor twaalf AZ Jeugd-spelers was het afgelopen week weggelegd. Zij mochten tijdens de interlandperiode meetrainen met AZ 1 en behoorden tot de wedstrijdselectie voor een oefenduel met ADO Den Haag. Daarin maakte een zestal zijn officieuze debuut in de hoofdmacht.

Interlandperiode
Tijdens de interlandperiode zijn liefst veertien AZ’ers opgeroepen voor hun land. Veel van hen speelden WK-kwalificatieduels, terwijl voor Teun Koopmeiners, Myron Boadu en Dani de Wit het EK Onder 21 met Jong Oranje begon. Deze internationals ontbraken zodoende op het trainingsveld.

Uitnodiging
Om de selectie aan te vullen werden Bram Franken, Richonell Margaret, Fedde de Jong, Zico Buurmeester, Jorn Berkhout, Fons Gemmel, Maxim Gullit (Jong AZ), Ricuenio Kewal, Ernest Poku, Mexx Meerdink, Jurre van Aken (AZ Onder 18) en Maxim Dekker (AZ Onder 17) uitgenodigd om mee te trainen.

 Jansen: ‘Niet onbenut laten’
“Ook bij het eerste team zijn we heel geïnteresseerd in de talenten van de AZ Jeugdopleiding”, vertelt AZ 1-trainer Pascal Jansen. “Dit zijn kansen die we dan ook niet onbenut laten. Normaal gesproken worden veel van deze jongens in de interlandperiodes opgeroepen als jeugdinternational. Door de coronamaatregelen was dat nu niet het geval. Als de mogelijkheid zich voordoet hen bij de trainingsgroep te halen schromen we dat zeker niet.”

Verdienen
De selectie van de jeugdspelers gaat in nauw overleg met Jansen, Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg en AZ’s jeugdtrainers. Jansen: “De jongens moeten het verdienen. Deze uitverkiezing toont aan dat als je het in de opleiding goed doet, je dit soort kansen kunt krijgen. Sommige spelers waren in het begin wat onwennig en gespannen, maar ze hebben het allemaal goed gedaan.”

Officieus debuut
Voor Berkhout, Kewal, Poku, Meerdink, Van Aken en Dekker was het oefenduel met ADO Den Haag (0-2 zege) de kers op de taart. Het zestal kreeg speelminuten en debuteerde daarmee officieus in AZ 1.

Dekker: ‘In hoogste tempo’
Met zijn zestien jaar is Dekker de jongste van het stel. “Dat was een heel mooi moment. Het is prachtig nu al met het eerste team te mogen meedoen. De snelheid en intensiteit ligt veel hoger dan in het jeugdvoetbal. Alles moet in het hoogste tempo en dat was op het begin even wennen. Wel kom je snel in dat ritme, doordat de groep je meeneemt in het niveau.”

Extra bijzonder
Het was ook lekker voor het eerst in lange tijd weer tegenover een andere club te staan”, vervolgt de verdediger. “We spelen bij AZ regelmatig onderlinge wedstrijden, maar dit voelt toch anders. Dat het dan tegelijk mijn eerste oefenminuten in AZ 1 zijn maakt het extra bijzonder.”

Brandenburg: ‘Waardevolle periodes’
“Dit zijn heel mooie ervaringen voor de jongens”, vertelt Brandenburg. “De trainingsgroep van AZ 1 wordt in deze weken aangevuld met jonge en talentvolle spelers. Zij leren en voelen zo wat er op topniveau van hen wordt gevraagd en krijgen de kans zich te laten zien. Daarnaast is het ook goed voor de technische staf van de club. Zij kunnen onderling sparren over de ontwikkeling van de spelers. Het is mooi dat het mogelijk is, want dit zijn waardevolle periodes.”

Tekst/Foto: AZ Media / Mitchell Burger

 

De Redactie

Meer voetbalnieuws