Toparbiter Juroen Koene: “Na één wedstrijd fluiten wilde ik gelijk de Eredivisie Zaalvoetbal bereiken”

 Toparbiter Juroen Koene: “Na één wedstrijd fluiten wilde ik gelijk de Eredivisie Zaalvoetbal bereiken”

Scheidsrechter Juroen Koene schopte het ver in de voetballerij. Wat begon als hobby, bracht de Zaandammer uiteindelijk op het hoogste podium. Koene is zowel in het veld- als zaalvoetbal actief en bereikte bij de laatste sport zelfs de Eredivisie. Binnen enkele jaren verwacht hij daarmee een stap terug te doen. “Zelf ben ik al wat ouder en je moet jongere arbiters de kans geven om zich te ontwikkelen. Mogelijk stop ik over een jaar of twee met wedstrijden op het hoogste niveau”, vertelt Koene.

De arbiter voetbalde zelf ooit op een laag niveau toen hij in gesprek raakte met de toenmalige secretaris van de zaalvoetbalbond. Per toeval kwam hij vervolgens in aanraking met een scheidsrechterscursus, waaraan hij direct veel plezier beleefde. Het enthousiasme bracht hem daarna ver. “Wanneer je investeert in je kwaliteiten, dan kan je ook zoveel mogelijk eruit halen. Het zijn van scheidsrechter was direct een grote passie van mij. Na één wedstrijd fluiten had ik daarom direct het gevoel dat ik moest proberen om de Eredivisie Zaalvoetbal te bereiken.”

Koene ging een periode van jaren in, waarin hij steeds een stap hogerop ging. Tot hij daadwerkelijk zijn doelstelling bereikte en in de Eredivisie terechtkwam. Het karakter van Koene zorgde ervoor dat hij tijdens zijn wedstrijden gewoon bleef doen waar hij goed in was: een wedstrijd leiden. “Ik ben een type die gewoon zijn ding doet en stoïcijns is. Dat is prettig voor dit beroep.” Een van de hoogtepunt uit zijn carrière is de wedstrijd tussen FC Eindhoven Futsal en TPP voor het Kampioenschap van Nederland. Bovendien stonden drie bekerfinales onder zijn leiding. “Ook in zo’n wedstrijd is het voor mij gewoon het uitoefenen van mijn vak.” Intussen is Koene voorzitter van de SVZ: Scheidsrechtersvereniging Zaanstreek. “Bijna alle scheidsrechters in de Zaanstreek zijn daarmee verbonden. We trainen twee keer in de week en helpen elkaar waar nodig.”

Naast zijn actieve scheidsrechtersloopbaan was Koene twaalf jaar vrijwillig werkzaam als teammanager en grensrechter van Ajax. Inmiddels is hij alweer vijf jaar onderdeel van AZ. Toen beide eerste elftallen half oktober tegen elkaar speelden, stond hij plotseling tussen voetballers als Klaas Jan Huntelaar, Davy Klaassen en Ferdy Druijf in. “Zo’n wedstrijd is veel eenvoudiger te leiden dan een duel in een lagere competitie. Als er iets is, staan deze jongens op en lopen ze weer weg. Over het algemeen geldt: hoe hoger je fluit, des te makkelijker het is.” De huidige teammanager van Jong AZ hoopt in de toekomst door te groeien bij de Alkmaarders. “Dat zou een mooi vervolg van mijn carrière zijn.”

Tekst: Jordi Smit

jordi

Meer voetbalnieuws