Zaandammer Ilguy over ‘moeilijke jongens’: “Vaak meeste kwaliteit om het te maken”

 Zaandammer Ilguy over ‘moeilijke jongens’: “Vaak meeste kwaliteit om het te maken”

Zaandam- Derdedivisionist OFC is inmiddels niet meer weg te denken uit de Derde Divisie. In de vier hele seizoenen die de Oostzaners in de competitie uitkwamen, eindigde de vereniging driemaal in het linker rijtje. De man die verantwoordelijk was voor de promotie naar de Derde Divisie was Imdat Ilguy. De huidige trainer van AGB kijkt nog altijd met bovengemiddelde interesse naar zijn oude club.

Ilguy was bijna zeven jaar lang trots onderdeel van de vereniging. In die periode promoveerde OFC van de derde klasse naar de Derde Divisie, wat betekende dat het in een korte tijd viermaal naar een hogere klasse ging. Volgens de oefenmeester hadden deze prestaties weinig met geld te maken. “Aan het begin haalde ik zes jongens van VVA/Spartaan op”, vertelt Ilguy. “Zij speelden toen ook allemaal in de derde klasse. Met een groot gedeelte van die groep behaalden we de Derde Divisie. Het had daarom weinig te maken met financiële zaken.”

De Zaandammer houdt juist ervan om met moeilijke jongens te werken waaraan een zogenoemd smetje zit. “Het zijn vaak jongens die in hun vroegere periode zijn weggestuurd vanwege een grote mond. Hoewel het niet de makkelijkste jongens zijn om mee te werken, hebben ze vaak wél de meeste kwaliteit om het te maken. Bij een groot gedeelte krijg ik het voor elkaar om onderlinge respect af te dwingen. Bovendien leer ik hen om in teamverband beter te functioneren, wat bij eerdere clubs vaak misging. Op die manier boeken we gezamenlijk vooruitgang.”

Zijn oude club doet het dit seizoen wederom uitstekend met een ijzersterke competitiestart. “Het is jammer dat OFC nog altijd niet in de Tweede Divisie speelt, want daar was de club een aantal keer zeer dichtbij. De club heeft kwaliteiten genoeg om het op dat niveau te maken, maar helaas mocht het nog niet zo zijn.” Ilguy is alweer een aantal jaar weg uit de Zaanstreek, maar mist dit niet direct. “Uiteindelijk blijft voetbal overal hetzelfde. Dat is niet direct regionaal gebonden, maar daarvoor is overal aandacht. Ik heb het simpelweg zeer naar mijn zin bij AGB.”

De voormalig profvoetballer hoopt in de nabije toekomst echter nieuwe stappen te zetten in zijn ontwikkeling als coach. “Ik hoop snel de opleiding Coach Betaald Voetbal te halen. Als dat niet hier is, dan wil ik dat in Turkije proberen. Zelf heb ik natuurlijk ook in het Betaald Voetbal gespeeld, dus ik weet hoe het daar is. Na mijn opleiding moet ik netwerken en hoop ik op een mooie uitdaging.” Bovendien wil Ilguy starten met een voetbalschool. “Dat wilde ik altijd nog eens doen, maar door mijn fulltime baan en hoofdtrainerschap had ik daar helaas nooit tijd voor.”

Vanwege de huidige coronacrisis heeft hij echter meer tijd om zijn voetbalschool op te bouwen. Bovendien kan Ilguy niet wachten om weer op het veld te staan. “Het lijkt me weer heerlijk om meer met voetbal bezig te zijn en vaker op het veld te zijn. Dat mis ik nu het meest.” Daarnaast heeft hij het voorlopig goed naar zijn zin bij AGB. “De vereniging heeft prachtige vooruitzichten, waaronder de verbouwing van de kantine, het aangelegde kunstgrasveld en de bouw van de tribune met kleedkamers eronder. De club blijft dan ook in ontwikkeling.”

De Redactie

Meer voetbalnieuws