Ten Broek vertrekt voor nieuw avontuur naar ZOB

 Ten Broek vertrekt voor nieuw avontuur naar ZOB

Krommenie- Zowel sportief als financieel hebben amateur voetbalclubs het zwaar. Bij voetbalvereniging Sporting Krommenie heeft het hele team van trainers contractverlenging gekregen. Dat is een prima signaal van de dorpsclub in een moeilijke tijd. Een mooie waardering van een club die met recht aan de toekomst werkt. Slechts een handjevol trainers sloeg het aanbod af en kozen ervoor om hun heil elders te zoeken. Lars Ten Broek is een van die trainers die de club in goed overleg heeft aangegeven om toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en een volgende stap. Dit terwijl vader Ab Ten Broek, beter bekend als `Koning Ab` de club wel trouw blijft. Ab traint de J0-15-1 van Sporting Krommenie.

Lars ten Broek kwam zaterdag ochtend overeen om na het seizoen 2020/2021 bij ZOB in Zuidoostbeemster aan de slag te gaan. Ten Broek: “Ik ben toe aan een nieuwe uitdaging en omgeving. Na dit seizoen, waarin we hopelijk nog in actie komen, wordt het tijd voor een volgende stap. Na twee seizoenen JO15-1 (waar in het tweede seizoen het kampioenschap werd behaald), vervolgens een jaar JO17-1 en dit seizoen de JO19-1 vind ik het na vier seizoenen tijd voor een nieuwe uitdaging”.

We zijn met JO19-1 na een moeizame voorbereiding in de Hoofdklasse B de trotse koploper met 4 gespeelde wedstrijden en 10 punten. We hebben een prima groep en een fantastische teammanager in de persoon van Ricardo van der Vaart, hij is goud waard voor ons team. Ondanks de getalenteerde groep heb ik half december tijdens een evaluatie gesprek met de technische commissie aangegeven dat dit mijn laatste seizoen is bij Sporting Krommenie, verklaart Ten Broek.
De ambitieuze trainer is momenteel bezig zijn trainer-coach diploma- TC3- te behalen en baalt ervan dat de corona pandemie roet in het eten heeft gegooid. Ten Broek achtte zichzelf nog niet rijp om een eerste elftal te trainen en heeft de ambitie om eerst nog één of twee jaar een team met talenten in de leeftijdsgroep 17-18 jarigen te trainen.

Bij ZOB JO19-1 komt hij voor een groep jongens te staan die in de hoofdklasse A spelen. Met een optie om in de toekomst mogelijk door te schuiven naar het 2e elftal. Het 2e elftal van ZOB speelt in de reserve hoofdklasse tegen clubs als Ajax en Spakenburg. Ten Broek:“ ZOB 1 speelt in de subtop van de 1e klasse zaterdag. Maar één ding is zeker: ik wil met mijn huidige groep er alles aan doen het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten. We gaan de kantjes er absoluut niet vanaf lopen. “Bovendien hebben we vier a vijf spelers in de gelederen die in mijn ogen de potentie hebben Sporting Krommenie 1 te halen en dat niveau aan moeten kunnen“ aldus Ten Broek.

Hervatten van training tijdens corona-lockdown

De Assendelver is de afgelopen week weer begonnen met trainen. Ondanks de corona maatregelen en de beperkingen die er zijn wordt er veel gevraagd. Sinds december mag er vanaf 18 jaar enkel in groepjes van maximaal 2 spelers getraind worden. Dan is de vraag: waar ga je op trainen en hoe houdt je de uitdaging voor de spelers. Ten Broek: “ De helft van de selectie is 17 jaar terwijl de rest 18 jaar is en daardoor op 1,5 meter afstand moeten trainen. Met de 17 jarige mogen we eigenlijk alles doen terwijl we met de 18 jarige elke week weer creatief moeten zijn om de boys uit te blijven dagen”. Ten Broek loopt dit jaar stage onder de vleugels van Jordi van Beek, hoofdtrainer van Sporting Krommenie, uitkomend in de zondag 3e klasse. Van Beek is met zijn selectie nog niet begonnen maar heeft voor de JO8 tot en met JO13 wel een circuit gemaakt waarin alle facetten van het spel terugkwamen. Dit onder de naam “Corona Clinics” waarin de jongste jeugd voor de winterstop voldoende uitdagingen voorgeschoteld kregen.

Gaan voor het hoogst haalbare

De serieuze voetbaltrainer Ten Broek hoopt dat er snel duidelijkheid komt óf en wanneer de competitie nog uitgespeeld zal worden. Lars: “we bereiden ons voor zodat we er straks klaar voor zijn mocht er besloten worden dat de competities doorgang kunnen vinden. Dan moet je er klaar voor zijn, zowel tactisch als fysiek. De basis moet goed blijven zodat we snel kunnen schakelen. Ik ben voorstander van verzorgd voetbal met de opbouw van achteruit. Dat is lastig wanneer je al maanden niet in groepsverband kunt trainen maar we hebben aandachtspunten genoeg. Ik ben het type trainer dat hamert op discipline. “ We spelen normaliter in een 1-4-3-3 opstelling met twee controleurs op het middenveld en een loper met veel energie in zijn spel op 10, daarnaast hebben we een linkerspits die gemakkelijk het net weet te vinden. Bij balverlies wil ik dat mijn team snel druk zet om zo snel mogelijk de bal te heroveren. Tijdens de trainingen hebben we in het begin veel getraind op het druk zetten en dan is het mooi als je dat in de wedstrijden terug ziet. Daarbij is een goede conditie natuurlijk essentieel.

Verder vind ik het belangrijk om een band met mijn spelers op te bouwen. Spelers doen dan vaak net even een stapje harder en zijn daardoor over het algemeen meer gemotiveerd. Ook als een speler even niet lekker in zijn vel zit doordat het bijvoorbeeld op school of thuis even moeizaam gaat kan bij me aankloppen. Binding met spelers houden en in teamverband opereren vind ik belangrijk. Ik ben sociaal en verwacht dat ook van mijn spelers. Er moet chemie zijn met de spelers en er een hecht team van smeden, dat is mijn doel“. Op dezelfde manier zal Ten Broek volgend seizoen in Zuidoostbeemster te werk gaan. Ondanks dat de 40 jarige trainer voorlopig geen trainer van een vlaggenschip wordt gaan we zeker van de naam Ten Broek blijven horen.

Foto: Peter Seymour

 

De Redactie

Meer voetbalnieuws