ZVV Zaandijk trainer Peter Tania gaat voor Wout Weghorts

Zaandijk – In de Zaanstreek kunnen we trots zijn op de talrijke spitsen die we ‘voortgebracht’ hebben. Kaj Sierhuis – herstellende van een operatie – is er eentje van. Bij Fortuna Sittard heeft hij zich behoorlijk in de kijker gespeeld. De huidige Jisp Heren- en Zaandijk Vrouwen trainer Peter Tania was ook zo’n veel scorende spits die menig verdediger de vertwijfeling in hielp. Zijn kijk op Oranje mag niet ontbreken.

Trotse Peter Tania samen met zijn dochters Amber en Ires

Trotse Peter Tania samen met zijn dochters Amber en Ires (Foto: Aangeleverd)

Het nationale shirt dat hij zelf nooit heeft gedragen. Op zijn 16e werd hij als WFC-spits geselecteerd voor het Noord-Hollands elftal. “Dat gebeurde nadat ik in de interregionale jeugdcompetitie 28 keer scoorde. Daarna heb ik ook nog enkele wedstrijden met District West 1 meegespeeld!” Na WFC speelde hij voor AZ, AFC’34, nogmaals WFC, ADO’20 en Telstar

Als trainer kijkt hij – zeker waar het de vrouwen van ZVV Zaandijk betreft – terug op een meer dan geslaagd seizoen. Meest recente succes is het winnen van de FEBO Zaanstad Cup 2024 op eigen terrein. In de competitie ging het ook crescendo. Het vrouwenteam is binnen zes jaar van de vijfde naar de eerste klasse gepromoveerd. Hij kan de toekomst rooskleurig tegemoetzien. Het team is jong, leergierig en de spelvreugde straalt ervan af. Veel mogelijkheden dus, zeker als de concurrentie van nieuwe spelers ook haar werking heeft. Naast de vrouwen doen ook de meisjesteams het prima.

ORANJE

Naast zijn eigen teams scherp volgen doet Tania dat ook met Oranje. “De uitslagen tot nu hebben voor een goede uitgangspositie gezorgd” is zijn opinie. “Het Nederlands elftal heeft alles nog in eigen hand.”
Desondanks twijfelt de Zaandijker over het vervolg. “Door de manier waarop twijfel ik wel aan een goede afloop. Vooral verdedigend laat de ploeg de nodige steekjes vallen.” In zijn eigen actieve periode speelde hij graag tegen types zoals Virgil van Dijk. “Een speler met natuurlijk veel kwaliteiten maar is vaak wat flegmatiek. Op cruciale momenten is hij net te laat en daar let je als spits op. Mooi voorbeeld was de kans die Griezmann net niet verzilverde.”

Niet alleen bij Oranje mist Peter scherpte. Ook bij de andere landen. “Daar mis ik die scherpte van verdedigers. Vooral aan het einde van de wedstrijden als de vermoeidheid toe slaat.”
Als vroegere spits beschouwt hij Memphis als iemand die niet goed speelt. “Daar is iedereen het wel over eens. Ik snap dat Koeman hem als eerste spits heeft gezien. Maar als door vormverlies en/of de absolute wil om te winnen ontbreekt, het rendement te wensen overlaat zal de tweede of derde keus in de basis moeten starten of vroeger in de wedstrijd in moeten vallen.”

Persoonlijk zou Tania kiezen voor Wout Weghorst die hij als een echte toernooi voetballer ziet. “Dan zal Veerman ook mee moeten doen om de buitenspelers vrij te spelen zodat de ene na de andere voorzet kan volgen.” In zijn ogen hebben Frankrijk en Portugal een goed elftal. “Duitsland in eigen huis maakt ze sterker.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl