AZ legt broers de Wit vast

Zaanstad- Jeugdspelers Hessel en Tycho de Wit tekenden maandagmiddag hun eerste profcontract bij AZ. In het AFAS Stadion werd de tweeling van AZ Onder 17 vastgelegd tot medio 2026, met een optie tot verlenging voor een jaar.

De talentvolle broers sloten in het seizoen 2017-2018 aan bij de AZ Jeugdopleiding, nadat zij meededen aan The Scouts, een talentenjacht voor straatvoetballers bij Veronica. Op de parkeerplaats van het AFAS Stadion lieten Hessel en Tycho destijds hun vaardigheden zien en werden zij succesvol gescout.

Van de Onder 11 naar de Onder 19
Bij AZ startte de Amstelveners in de Onder 11-selectie, waarna zij vervolgens samen alle opvolgende jeugdelftallen doorliepen. Het afgelopen seizoen waren Hessel en Tycho actief bij AZ Onder 17 onder leiding van trainer Tim Roest. Beide spelers konden regelmatig rekenen op speelminuten. Hessel was vaak terug te vinden op het middenveld en Tycho maakte zijn acties op de flank. Het komende seizoen zal de tweeling aansluiten bij AZ Onder 19.

Hessel de Wit: ‘Voelt goed’
“Ik ben heel blij met mijn contract”, begint Hessel. ”Het voelt goed om het vertrouwen van de club te krijgen. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk kan doorgroeien naar het eerste elftal en vervolgens mijn debuut kan maken in AZ1.”

Bewust worden van de ruimtes
Hessel vertelt over zijn ontwikkeling sinds hij bij AZ voetbalt en wat zijn persoonlijke doelen zijn. ”Bij de Onder 11 begon ik als spits en maakte ik veel goals. Vanaf de Onder 13 gingen we over naar groot veld en werd ik buitenspeler. Uiteindelijk ben ik vanaf de Onder 15 op het middenveld beland en sindsdien heb ik daar de meeste wedstrijden gespeeld. De komende seizoenen wil ik me als middenvelder beter bewust worden van de ruimtes op het veld. Ik wil een speler zijn die direct weet waar hij heen gaat spelen als hij aan de bal komt.”

Tycho de Wit: ‘Mooie waardering’
Net als zijn broer spreekt ook Tycho zijn tevredenheid uit over het ondertekenen van zijn eerste contract bij AZ. ”Dit is voor mij persoonlijk een heel mooi moment. Ik denk als je hier vanaf de Onder 11 al zo lang speelt, dat je wel naar een contract toewerkt. Uiteindelijk is het een mooie waardering van de club en ben ik ook blij om hier mijn contract te tekenen.”

Consistentie
”Toen ik werd gescout door AZ, begon ik samen met Hessel in de spits bij de Onder 11”, gaat Tycho verder. ”Op het moment dat we naar groot veld gingen, werd ik een buitenspeler. Ik heb ook weleens op tien gespeeld en in de spits, maar linksbuiten is toch wel echt mijn plek op het veld”. Tycho geeft ook aan op welk gebied hij zich nog wil ontwikkelen. “Ik wil consistent zijn in een wedstrijd, dus niet de goede momenten afwisselen met minder goede momenten. De hele wedstrijd moet ik goed blijven spelen en die mindere momenten moeten eruit.”

Brandenburg: ‘Technische spelers met een drive naar voren’
Ook voor AZ’s Hoofd Jeugdopleiding, Paul Brandenburg, is deze contractondertekening een bijzonder moment. ”Ik ken Hessel en Tycho al sinds ze een jaar of tien waren. Destijds deden ze mee aan talentenjacht The Scouts en zijn ze gescout op de parkeerplaats van het AFAS Stadion. Het zijn technische spelers met een drive naar voren. Ook binnen de lijnen lijken ze veel op elkaar. Hessel en Tycho kunnen beiden op meerdere posities uit de voeten. Ze kunnen doelpunten maken, hun tegenstander passeren en iemand vrij zetten voor de goal. De komende jaren krijgen ze de tijd om zich voor te bereiden op het betaald voetbal,” aldus Brandenburg.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl