Robert Venbroek nieuwe trainer Duinrand S. 1: ‘Naar de speler zelf kijken’

Zaanstad – Zaankanter Robert Venbroek stapt volgend seizoen over van FC Uitgeest 2 naar het Schoorlse Duinrand S. Bij toeval de nieuwe tegenstander van zvv Zaandijk in de nacompetitie. Venbroek kijkt met interesse naar het duel van dit weekend en wil graag zo hoog mogelijk spelen met zijn nieuwe ploeg.

In Nieuwsblad Bergen van RODI een interview met de kersverse nieuwe trainer van de zondag 4e klasser. Hij praat als een trainer, hij heeft een markante kop als een trainer. Dus hij is hij een trainer. Robert Venbroek is nu aan het inwerken en vanaf augustus heeft hij het eerste elftal van Duinrand S onder zich.

Voetbal, een mooi complex zowat aan de voet van de Schoorlse duinenrij. We zaten op de tribune, op de velden holden woensdagmiddag de jeugdteams heen en weer. En Robert praatte over zijn passie, het spelletje. Hij praatte over hoe als trainer wil zijn, een man met de voorkeur voor het klassieke 4-3-3 systeem, naar voren voetballen.

In zijn woorden toont hij zich echter vooral als een luisteraar. “Je moet naar de speler zelf kijken. Wat is die gewend, waar wil die heen? Hoe zit die in de dag?” Robert Venbroek, links, beproeft alvast de dug out van Duinbrand-S, met assistent Dave Dekker.

Hij heeft wat met de streek. Duinrand S zit in Catrijp, de noordwestkant van Schoorl. Als jochie was hij vaak te vinden in Aagtdorp, de zuidoostkant. Zijn ouders hadden daar een caravan, op park Aagtdorperduinen. Hij heeft er nu zelf een chalet. Dus daar kan ‘Zaankanter Robert Venbroek begint als hij voortaan op zondagochtend bedenken hoe                                                                                                                    hij ’s middags zijn jongens zal vragen te voetballen. Het eerste voetbalt nu in de vijfde klasse. Misschien haalt het team nog de nacompetitie om een klasse hoger te komen. Anders wil Robert dat volgend seizoen wel gaan proberen.

“Voetbal is saamhorigheid, vreugde en verdriet”
Trainer ben je tegenwoordig niet in je eentje. Er is ook een elftalleider en er is een assistent, Dave Dekker. Hij heeft het tweede elftal onder z’n hoede en kijkt mee naar het eerste. Dave is al 20 jaar trainer bij Duinrand S. En dat is voor Robert belangrijk. Want: “je eigen mening is niet altijd de waarheid. Je moet toch echt met z’n allen iets bewerkstelligen.                                                                                                  Dat vind ik het mooie, er aan bijdragen hoe de jongens met elkaar het gevoel krijgen dat ze weten wat ze moeten doen.

Stage doen als je bijna vijftig bent
“…..dan zijn je aanvallers je eerste verdedigers.” Dat bedoelt hij met de saamhorigheid. Hij voetbalde bij diverse clubs in de Zaanstreek, het laatst bij cvv Blauw Wit in Wormerveer, waar hij ook woont. Op z’n 48-ste, nu zeven jaar geleden, zette hij de stap om te kijken naar het trainersvak en volgde diverse opleidingen.
Hij mag nu trainer zijn in de tweede klasse, maar begint dus in de vijfde. Robert deed een jaar stage bij de jongens onder de dertien. “AZ heeft misschien wel de beste jeugdopleiding van het land.”

Kunstgras is over de datum
“Dat ze straks met plezier naar de training komen, dat ze voor elkaar dat stapje extra maken. En ja, natuurlijk als de punten er komen neemt ook het plezier toe.” Robert is zeker niet het type van de barse
hoofdtrainer bij Duinrand S’ trainer. “Ik moet mezelf ook kwetsbaar opstellen, zo ben ik ook wel.” We kijken uit over het hoofdveld. “Ja, tsja, dat kunstgras….dat valt me even niet mee. Misschien kunnen we hier met het bestuur vragen of Schoorl toch ook weer, net als in Bergen, een fijn grasveld kan krijgen.”

Als we even over het veld lopen zie je de rubberkorrels opspringen en een stevige, eerlijke, sliding zie je jezelf niet meteen maken op kunstgras. ‘Het ligt er ook al veel te lang, langer dan de houdbaarheidsdatum’ zegt assistent Dave, die net zijn training met de pupillen heeft afgerond. In augustus gaat Roberts team                                                                                                                                                                                  oefenpartijen spelen in Julianadorp, in Wormerveer en meer en daarna begint de competitie toernee door Noord-Holland-Noord: Zwaagdijk, Callantsoog, Berkhout, Wie weet zullen die ploegen in zijn tweede tweede seizoen bij Duinrand S. dan weer op echt gras voetballen. Mede ter ere van Robert Venbroek.                                                                                                                                                                                       Want: ‘Ik kom hier niet voor maar één seizoen.

Door: Ed Bausch

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl