Aanvraag wisselen van speeldag voor seizoen 2025/’26 kan tot uiterlijk 14 september 2024

Zaanstad- Het formulier met het verzoek tot wisselen van speeldag (zowel standaard mannen als vrouwen categorie A) moet op 14 september bij de KNVB binnen zijn. 

Standaardteams mannen hebben weer de mogelijkheid om per 2025/’26 te wisselen van speeldag zonder dat dit consequenties heeft voor het niveau waarop deze teams uitkomen. Dit betekent dat het in het seizoen 2024/’25 bereikte niveau wordt meegenomen naar de nieuwe speeldag in het seizoen 2025/’26. Het aanvragen om te wisselen van speeldag kan tot en met uiterlijk 14 september 2024.

Vanaf het seizoen 2025/’26 hebben ook de vrouwenteams die uitkomen in categorie A de mogelijkheid om te wisselen van speeldag met behoud van klasse. Ook voor de vrouwenteams geldt dat een aanvraag hiervoor uiterlijk 14 september moet zijn ingediend.

Ten aanzien van het wisselen van speeldag gelden de volgende regels en aandachtspunten.

Aanvraag uiterlijk 14 september 2024 indienen

Verenigingen die per seizoen 2025/’26 willen wisselen van speeldag, moeten dit via een daarvoor bestemd formulier uiterlijk op zaterdag 14 september 2024 schriftelijk kenbaar maken. De aanvraag kan worden gestuurd naar contact@knvb.nl. Een aanvraag die na deze datum wordt ontvangen, wordt niet meer in behandeling genomen. Een eenmaal ingediend verzoek tot het wisselen van speeldag is onherroepelijk.

De deadline ligt voor aanvang van de competitie van het laatste seizoen op de oude speeldag. Hiermee wordt voorkomen dat clubs beslissingen nemen op basis van de sportieve prestaties en ranglijsten gedurende het lopende seizoen.

Eén keer per 3 seizoenen wisselen van speeldag

Een team mag maar één keer per 3 seizoenen van speeldag wisselen. Voorbeeld: als een vereniging besluit om met een team per seizoen 2025/’26 te wisselen van speeldag, dan is het pas in 2028/’29 weer mogelijk om opnieuw te wisselen.

Niet met terugwerkende kracht wisselen van speeldag

Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht te wisselen van speeldag. Het is een mogelijkheid die voor het seizoen 2025/’26 wordt aangeboden en plaatsvindt op basis van sportieve prestaties die in het seizoen 2024/’25 worden geleverd.

Twee standaardteams op dezelfde speeldag niet mogelijk

Als een vereniging vraagt om met een standaardteam te willen wisselen van speeldag en op de nieuwe speeldag is al een ander standaardteam van deze vereniging actief, kan na de wissel nog slechts 1 standaardteam (het hoogst uitkomende team) op deze speeldag wordt ingedeeld. Het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam wordt niet meer ingedeeld, tenzij de betreffende vereniging bij de aanvraag verzoekt om ook dit team te laten wisselen van speeldag. In dat geval wordt het laagste of op hetzelfde niveau uitkomende standaardteam ingedeeld op de andere speeldag.

Voorbeeld: Een vereniging die met een mannen standaardteam in de derde divisie op zondag (een gemengde competitie) uitkomt, kan dus niet van speeldag wisselen als deze vereniging ook al met een standaardteam uitkomt in de derde klasse op zaterdag. Het wisselen van speeldag is wel mogelijk als het standaardteam dat op zaterdag uitkomt naar de zondag gaat of helemaal stopt.

Ook voor de competitie van de vrouwen geldt dat een vereniging niet met twee standaardteams (ofwel eerste teams) op dezelfde speeldag mag uitkomen. Het uitkomen met een eerste team vrouwen (VR1) en tweede team vrouwen (VR2) en eventueel nog meer lagere teams is uiteraard wel toegestaan.

 

Wisselen van speeldag in gemengde (za/zo) competitie (geldt alleen voor standaardteams mannen)

In de tweede divisie, derde divisie, vierde divisie en eerste klasse standaard mannen is sprake van een gemengde (zaterdag/zondag) competitie. Een wissel van speeldag in deze competities heeft gevolgen voor de dag (en mogelijk) tijd waarop thuiswedstrijden worden vastgesteld.

Bij de vaststelling van wedstrijden wordt de gewenste speeldag van de thuisspelende club als uitgangspunt genomen. Hierbij wordt voor de clubs die principieel alleen op zaterdag uitkomen een uitzondering gemaakt. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl