AZ eindigt als tweede op het ICGT toernooi in Uitgeest

Zaanstad- Een combinatie-elftal van Jong AZ en AZ Onder 18 behaalde maandagmiddag de tweede plek op het ICGT-toernooi in Uitgeest. De club uit Alkmaar nam het zaterdag in de groepsfase op tegen het Braziliaanse SE Palmeiras, RSC Anderlecht uit België en AS Monaco. In de halve finale op maandag werd Club Brugge verslagen, maar in de finale bleek RSC Anderlecht te sterk.

GROEPSFASE:
AZ – SE Palmeiras | 2-0 (1-0)

AZ trapte het ICGT-toernooi af tegen SE Palmeiras. Het duel was nog geen minuut oud toen Carlos Silva namens de Brazilianen voor het eerste gevaar zorgde. AZ-keeper Tristan Kuijsten was echter alert en stopte de inzet

Aan de andere kant waren het de Alkmaarders die na vijf minuten spelen de score openden met prachtig samenspel. De aanval werd opgezet op het middenveld door Kees Smit, waarna de bal via Yoël van de Ban bij Jayen Gerold kwam. De buitenspeler speelde Enoch Mastoras aan, die de bal fraai achter het standbeen langs weer meegaf aan Gerold. Een harde lage voorzet van Gerold bereikte Ro-Zangelo Daal, die vervolgens raak schoot: 1-0.

Vlak voor rust was de ploeg uit Alkmaar dichtbij een verdubbeling van de score, maar keeper Luiz Felipe de Sá had een antwoord op een bekeken afstandsschot van Gerold. In het tweede bedrijf slaagde AZ er alsnog in de voorsprong uit te breiden. Smit gaf een goede diepe bal op Dekkers, die op zijn beurt de bal voorgaf, waarna Smit de bal zelf tegen de touwen schoot: 2-0.

In de slotfase leek de club uit São Paulo nog wat terug te doen, maar het doelpunt van Andre Ribeiro Domingos werd afgekeurd wegens buitenspel. Zo hield doelman Kuijsten zijn doel schoon en eindigde het duel in 2-0.

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Sem Dekkers, Lewis Schouten (8. Kasper Boogaard), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit, Dave Kwakman (26. Julian Oerip); Jayen Gerold (44. Elijah Dijkstra), Yoël van den Ban, Ro-Zangelo Daal (44. Adam Ait Ali Oulah).

Scoreverloop: 5. Daal 1-0, 37. Smit 2-0.

RSC Anderlecht – AZ | 1-0 (0-0)
Na een overtuigende zege op Palmeiras was het Belgische RSC Anderlecht de volgende tegenstander. AZ begon goed aan de wedstrijd. Buitenspeler Daal dribbelde langs zijn directe tegenstander en haalde van afstand uit. De poging werd echter geblokt door verdediger Ismaël Baouf en eindigde vervolgens in de handen van keeper Michiel Haentjens

Even later leken de Alkmaarders dichtbij de openingstreffer. Anthony Smits bereikte Daal met een prachtige hakbal. De vleugelaanvaller legde de bal klaar voor Julian Oerip, maar de middenvelder stuitte op Anderlecht-sluitpost Haentjens.

Vlak voor rust was Daal opnieuw gevaarlijk. Hij sneed naar binnen en schoot hard richting de korte hoek, maar Haentjens had ook op deze inzet een antwoord. In de tweede helft waren de kansen aan beide kanten schaars. Vijf minuten voor tijd incasseerde AZ echter een tegentreffer. Invaller Lilian Vergeylen kwam oog in oog met Kuijsten en faalde niet. Het late doelpunt resulteerde in een 1-0 overwinning voor de Belgen.

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Jeremiah Esajas (40. Wilmer Olofsson), Joeri Oud,Enoch Mastoras, Elijah Dijkstra; Kees Smit, Julian Oerip (31. Ilias Splinter), Kasper Boogaard; Ro-Zangelo Daal (40. Adam Ait Ali Oulah), Anthony Smits (33. Wassim Bouziane), Jayen Gerold (31. Yoël van den Ban).

Scoreverloop: 45. Vergeylen 1-0.

AZ – AS Monaco | 1-0 (1-0)
De derde en laatste wedstrijd van de groepsfase speelde AZ tegen AS Monaco. De Alkmaarders kenden een bliksemstart met een doelpunt na één minuut spelen van Yoël van den Ban. De spits ontving een lange bal van doelman Arouna Kabba op zo’n 25 meter van het doel en nam de bal mee. Van den Ban schudde vervolgens twee tegenstanders van zich af, bleef op de been en schoof de bal langs de Monegaskische keeper Ethan Schulz: 1-0.

Een paar minuten later was Van den Ban dichtbij zijn tweede goal. De spits passeerde zijn man en haalde van binnen het zestienmetergebied uit met links. Doelman Schulz had echter een goede save in huis. Voor rust moest Schulz nogmaals in actie komen op een schot uit de tweede lijn van AZ-middenvelder Adam Ait Ali Oulah.

In de tweede helft ging de ploeg uit Alkmaar, net als in het eerste bedrijf, nadrukkelijk op zoek naar doelpunten en werd het meerdere malen gevaarlijk. Zo ging een spectaculaire poging van Mathijs Menu, achter het standbeen langs, in het zijnet en stuitte Anthony Smits even later op Schulz.

Tegen het einde van het duel leek AZ alsnog een tweede treffer te maken, maar zowel Jayen Gerold als Ilias Spinter zagen hun doelpogingen gepareerd worden door Schulz. Zo bleef het 1-0 en kunnen de Alkmaarders zich opmaken voor de halve finale tegen Club Brugge op maandag 20 mei.

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Matthijs Menu, Joeri Oud, Wilmer Olofsson, Elijah Dijkstra; Adam Ait Ali Oulah (26. Kees Smit), Julian Oerip (45. Jayen Gerold), Lev Lensen; Wassim Bouziane (26. Ro-Zangelo Daal), Yoël van den Ban, Anthony Smits.

Scoreverloop: 1. Van den Ban 1-0.

HALVE FINALE:
Club Brugge – AZ | 1-3 (1-3)
In de halve finale van het ICGT-toernooi nam AZ het op tegen het Belgische Club Brugge. Niet voor het eerst dit toernooi kwamen de Alkmaarders al snel op voorsprong. Een geweldige crosspass van Dave Kwakman bereikte Jayen Gerold achter de defensie van de Bruggenaren, waarna Gerold beheerst afrondde: 0-1.

In de minuten die volgden was Ro-Zangelo Daal tweemaal dichtbij een treffer, maar de buitenspeler stuitte op doelman Axel De Corte. Na een kwartier spelen was het alsnog raak. Op aangeven van Elijah Dijkstra kapte Daal naar binnen voorbij zijn directe tegenstanders en vond de verre hoek met een fantastisch schot buiten bereik van De Corte: 0-2.

Het duurde niet lang voordat AZ ook op 0-3 kwam. Vleugelverdediger Dijkstra passeerde Brugge-speler Yameogo Kader, waarna Kader een overtreding beging. De scheidsrechter aarzelde geen moment en wees naar de stip. Daal ging achter de bal staan en schoot raak vanaf elf meter.

Vlak voor rust kreeg AZ-keeper Tristan Kuijsten een directe rode kaart. De doelman kwam uit zijn doel nadat Furo Kaye Iyowuna een diepe bal meekreeg in de loop. Kuijsten leek als winnaar uit het duel te komen, maar de arbiter constateerde een handsbal en trok de rode kaart.

Kort na de rode kaart kregen de Alkmaarders een tegentreffer te verwerken. De ingevallen Arouna Kabba maakte aanvankelijk een goede redding op een vrije trap van Mohamed El Boukammiri, maar de rebound werd benut door Tobias Lund Jensen: 1-3.

In het tweede bedrijf kwamen de tien AZ’ers nauwelijks in gevaar, en was de grootste kans op een goal zelfs voor de club uit Alkmaar. Kasper Boogaard bereikte Dijkstra met een voorzet. De rechtsback legde de bal vervolgens klaar voor Yoël van den Ban, maar de inzet van de spits werd van de lijn gehaald. Zo vielen er geen doelpunten in de tweede helft en bleef het bij 1-3.

Opstelling AZ: Tristan Kuijsten; Elijah Dijkstra (45. Julian Oerip), Joeri Oud (26. Kevin Toppenberg), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit (42. Mathijs Menu), Dave Kwakman; Jayen Gerold, Anthony Smits (26. Kasper Boogaard), Ro-Zangelo Daal (42. Yoël van de Ban).

Scoreverloop: 4. Gerold 0-1, 15. Daal 0-2, 19. Daal (pen.) 0-3, 24. Jensen 1-3.

FINALE:
AZ – RSC Anderlecht | 0-1 (0-0)
In de finale nam AZ het, net als in de groepsfase, op tegen RSC Anderlecht. Vanaf het eerste fluitsignaal zetten de Alkmaarders hoog druk op de ploeg uit België. De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Kees Smit. Op aangeven van Elijah Dijkstra speelde Smit zijn tegenstander voorbij in het zestienmetergebied en zocht hij de korte hoek. Met een goede reflex wist Anderlecht-keeper Haentjens de bal echter uit het doel te houden.

AZ domineerde de eerste helft en kreeg nog een aantal kansen. Zo kopte verdediger Joeri Oud een corner, genomen door Jayen Gerold, net voorlangs en belandde een vrije trap van Smit op de vuisten van doelman Haentjens.

Aan het begin van de tweede helft kwamen de bezoekers op voorsprong via een benutte strafschop: 0-1. In het restant van het tweede bedrijf probeerden de Alkmaarders nog tot kansen te komen. Zo werd een doelpoging van Smit geblokt door verdediger Ismaël Baouf en was AZ-aanvaller Anthony Smits dichtbij de gelijkmaker na een te korte terugspeelbal, maar Haentjens wist een doelpunt te voorkomen. Kort daarna klonk het fluitsignaal en eindigde de confrontatie, net als in de groepsfase, in een nipte overwinning voor de club uit Anderlecht.

Opstelling AZ: Arouna Kabba; Elijah Dijkstra, Joeri Oud (42. Anthony Smits), Wilmer Olofsson, Jeremiah Esajas; Enoch Mastoras, Kees Smit (42. Mathijs Menu), Dave Kwakman; Jayen Gerold (44.Kevin Toppenberg) , Yoël van den Ban (26. Kasper Boogaard), Ro-Zangelo Daal.

Scoreverloop: 30. RSC Anderlecht 0-1.

Met dit resultaat behaalde de Alkmaarders een tweede plaats op het ICGT-toernooi. AZ’ers Ro-Zangelo Daal, Jayen Gerold, Dave Kwakman en Kees Smit werden allen beloont met een plek in het elftal van het toernooi.

Foto’s: Herbert Dekkers 

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl