Jong AZ duo vertrekt: Tijd voor nieuwe club en eerste elftal elders

Daarmee eindigde de ploeg uit Alkmaar Zaanstreek als hoogst genoteerde Jong ploeg in de Keukenkampioendivisie.

De wedstrijd tegen Jong Ajax was vrijdag voor veel spelers van Jong AZ hun laatste wedstrijd in het shirt van de club. „Dit voelt wel even raar, ja, na tien jaar AZ”, zegt Loek Postma.

De overwinning in Amsterdam (1-4) werd vrijdagavond uitbundig gevierd door de spelers van Jong AZ; eerst op het veld bij het uitvak, daarna in de kleedkamer. Dat leverde bij de tegenstander wat verbaasde gezichten op, de ontlading had mede te maken met het afscheid van diverse AZ’ers. Voor meerdere spelers was het hun laatste wedstrijd voor de club. Hun contracten lopen af en de spelers gaan op zoek naar een nieuwe club.

Dat geldt ook voor Loek Postma. Hij is 21, heeft inmiddels zo’n vijftig wedstrijden in de eerste divisie gespeeld, maar uitzicht op een plek in het eerste elftal had hij niet. Hij kiest daarom voor een andere weg. „Aan het begin van het seizoen heeft AZ voorgesteld om mijn contract met een jaar te verlengen, maar ik zag dat niet zo zitten. Ik vond het tijd voor een nieuwe stap.’’

,,Ik heb een prachtige tijd gehad, maar volgend seizoen zou ik waarschijnlijk in Jong AZ blijven bungelen’’, vervolgt Postma. ,,Dan maak ik liever een stap naar een club waar ik het eerste elftal kan halen; in de eredivisie of eventueel een mooie club in de eerste divisie. Ik ben bezig met enkele clubs, maar weet op dit moment nog niet wat de uitkomst wordt.”

Mannetje van elf

Postma, afkomstig uit Uitgeest, begon tien jaar geleden bij AZ. „Als ik het me goed herinner was mijn eerste wedstrijd ook hier, tegen Ajax op De Toekomst. Een mannetje van elf was ik toen. Wel opmerkelijk, ja, beginnen met een uitwedstrijd tegen Ajax en tien jaar later er ook mee eindigen”, zegt Postma. Of hij een traantje had gelaten in de kleedkamer? „Nee, nog niet. Dat komt nog wel, denk ik.”

Goed seizoen

Omringd door spelers die hun debuut in het eerste elftal al maakten en daarmee de aandacht van het publiek trokken, viel Postma nauwelijks op bij Jong AZ. Toch heeft hij een goed seizoen achter de rug. Hij speelde 27 wedstrijden, waarvan de meeste als middenvelder. „Ik ben mijn hele leven centrale verdediger geweest, maar door blessures in de groep kwam ik dit seizoen op het middenveld terecht. Daar heb ik toen wat wedstrijden gespeeld, daarna ben ik er blijven staan. Ik heb dit seizoen twee wedstrijden als centrale verdediger gespeeld en de rest op het middenveld.”

Clubs die een middenvelder zoeken mogen hem bellen. „Ik heb de meeste ervaring achterin, maar ik merk wel dat ik in mijn kracht kom op ’zes’. Ik kan er goed mijn energie kwijt en ik kom veel in van die fifty-fifty-duels, daar ben ik wel sterk in.”

Vriendenteam

Deze week nemen de spelers afscheid van elkaar en van de club. „Ik heb deze jongens tien jaar lang bijna elke dag gezien, het zijn allemaal vrienden van me. Van de lichting waarmee ik begon, spelen een stuk of acht jongens nog steeds bij AZ. Dat gebeurt volgens mij niet zo vaak. We zijn daardoor een soort van vriendenteam geworden, heel hecht met elkaar. De beste band heb ik met ’Dammie’, dat is wel echt mijn maatje. Voor hem was het vandaag ook zijn laatste wedstrijd”, verwijst Postma naar Damienus Reverson. De spits nam vrijdagavond afscheid met een doelpunt: hij scoorde de 1-4 tegen Jong Ajax. „Hopelijk gaan we allemaal een goede stap maken en gaan we een mooie carrière tegemoet.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl