Diverse Zaanse ploegen strijden nog voor lijfsbehoud: Een spannende ontknoping na verzwaarde promotie degradatie

Zaanstad- Met nog twee speelrondes te gaan in de reguliere competitie voor Zaanse zaterdag en zondagamateurs is het voor ongeveer de helft van alle Zaanse ploegen nog spannend. Diverse clubs strijden nog tegen degradatie en nacompetitie. Een enkele ploeg kan nog rechtstreeks degraderen of de nacompetitie voor promotie nog halen. Eric Strouwen van het NHD fabriceerde een helder verhaal. Hoe zit het ook alweer?

Vijf punten verschil tussen promotie en degradatie met nog twee speelronden voor de boeg; zelden verlopen competities zo spannend als dit voetbalseizoen. De versterkte degradatieregel is daar mede debet aan, dat in diverse poules de mist nog altijd niet is opgetrokken. Een overzicht van de situaties waarin de Zaanse standaardteams zich bevinden.

Als het tegenzit is de tweede klasse volgend seizoen het hoogste niveau waarop een Zaanse ploeg uitkomt. De regio heeft nog drie troeven om dat te voorkomen. Fortuna Wormerveer, uitkomend in de eerste klasse A, heeft dankzij de zege van zondag op IVV nog altijd een strohalm vast. De ploeg van trainer Alex Geernaert is sowieso afhankelijk van de resultaten van de ploeg uit Landsmeer. Als IVV een van de twee nog te spelen wedstrijden wint of beide keren gelijk speelt is Fortuna W gedegradeerd. Gebeurt dit niet, dan plaatsen de Wormerveerders zich voor de nacompetitie als het slotduel (Fortuna heeft een wedstrijd meer gespeeld dan de concurrent) tegen het al gedegradeerde SCPB’22 wordt gewonnen.

In de tweede klasse A zijn SVA en KFC in het bezit van een periodetitel en dus in de race voor promotie naar de eerste klasse. De Kogers staan momenteel tweede, achter HSV, dat de titel al binnen heeft. De ploeg die tweede eindigt is in de eerste ronde van de nacompetitie vrijgeloot.

In dezelfde poule staat Assendelft met de negende positie een plek boven de degradatiezone. Met twee punten voorsprong en een poule waarin uitslagen lastig te voorspellen blijken heeft het team van trainer Guillaume Groot nog minstens een goed resultaat nodig om de gevarenzone definitief achter zich te laten. Met vier punten achterstand op Assendelft wordt het voor Saenden lastig om de veilige zone nog te bereiken. De Wormerveerders lijken zich vooral te moeten richten op het voorkomen van directe degradatie. ZAP en Medemblik, de belangrijkste concurrenten in die strijd, hebben respectievelijk een en twee punten achterstand.

Derde klasse zondag

sc Hercules Zaandam weet sinds zondag zeker dat het seizoen over twee weken ten einde is. Zowel de hoop op promotie als de vrees voor degradatie is vervlogen voor de Zaandammers. WSV’30 heeft met vier punten achterstand op de derde plaats nog een kleine kans om deelname aan de nacompetitie voor een plek in de tweede klasse af te dwingen. Omdat met vv Bergen (zevende) een lager geklasseerde ploeg een periodetitel bezit levert de vierde positie in deze poule dit seizoen geen ticket op. RCZ is nog wel in de race voor deelname aan een nacompetitie. De Zaandammers zakten zondag naar de dertiende plaats en daarmee onder de streep van directe degradatie. De ploeg van trainer Sven Talsma moet in de komende weken vv Zwanenburg of RKEDO (achterstand respectievelijk een en twee punten) passeren om de kans te krijgen via de nacompetitie degradatie af te wenden.

Vierde klasse zaterdag

ZVC’22 leeft tussen hoop en vrees. De Zaandammers hebben na een moeizame seizoenstart promotie in zicht gekregen. Maar de situatie kent diverse mitsen en maren. ZVC’22 moet sowieso derde eindigen, een hogere klassering is niet mogelijk. De ploeg moet in die strijd op dit moment SVW’27 op doelsaldo voor laten gaan.

Het is echter niet zeker dat de derde plaats een ticket voor de nacompetitie oplevert. Met Kolping Boys (zat) heeft namelijk al een lager geklasseerde ploeg een periodetitel in handen en in de derde periode heeft met sv De Meteoor een tweede onder ZVC’22 geklasseerde ploeg goede papieren. De Amsterdammers staan tweede met evenveel punten als DZS. De ploeg uit Neck is al zeker van de tweede plaats in de eindrangschikking en zal de laatste twee speelronden dus waarschijnlijk gebruiken om zo fit mogelijk aan de nacompetitie te beginnen.

OFC kende na de winterstop grote problemen (door een interne strijd dreigde er zelfs terugtrekking), maar lijkt zich met vier punten voorsprong op de gevarenzone op tijd te hebben hersteld om degradatie te voorkomen. ZCFC en cvv Blauw Wit W maken zich op om via de nacompetitie degradatie te voorkomen.

Vierde klasse zondag

zvv Zaandijk is bezig met een vrije val. Nog niet zo lang geleden was de ploeg van trainer Chris Manuputty een serieuze gegadigde voor de titel. Inmiddels moet worden gevreesd voor degradatie. Als zondag wordt verloren van sv Ilpendam zakt Zaandijk naar de tiende plaats, een plaats die een plek in de nacompetitie tegen degradatie oplevert.

sv Rood Wit Zaanstad maakt zich op voor de strijd om een plek in de vierde klasse. De Zaandammers staan tweede en hebben nog een punt nodig om honderd procent zeker te zijn van deelname aan de nacompetitie.

Vijfde klasse zaterdag

De vijfde klasse is vanuit Zaans perspectief al enige tijd gezuiverd van spanning. Het van de zondag naar de zaterdag overgestapte vvv Westzaan verzekerde zich enkele weken geleden van de titel en voor vv Jisp (en de zaterdagteams van Sporting Krommenie en RCZ) is het bereiken van de nacompetitie al geruime tijd buiten beeld.

Archieffoto: ZCFC tegen ZVC’22, het Zaans oranje nog niet veilig en de Zaanse Voetbal Combinatie’22 niet zeker van nacompetitie.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl