RCZ op nummer gezet door sc Hercules Zaandam: Derby eindigt in winstpartij voor subtopper

Zaandam- Op sportpark Jagersveld stond de derby tussen RCZ en sc Hercules Zaandam op het menu. Op voorhand liet het zich lastig voorspellen wie als favoriet kon worden bestempeld. De tegen degradatie strijdende Racers waren bezig aan een goede fase maar verloren van buurman Hercules.

Met het meest minimale verschil wisten de paarswitten buurman RCZ van zich af te schudden. Door de 0-1 zege konden de Herculieten wederom drie punten bijschrijven en houden de aansluiting met de subtop.

Het NHD daarover: “Derby: Vroeg benutte strafschop blijkt winnende treffer. sc Hercules Zaandam grijpt de drie punten in burenruzie”. RCZ is door sc Hercules Zaandam met beide benen op de grond gezet na twee overwinningen op rij. In de Zaandamse derby was één moment genoeg om de wedstrijd te beslissen in het voordeel van de gasten: 0-1.

Het was dan wel een uitwedstrijd voor sc Hercules Zaandam, maar zo zal het niet gevoeld hebben zondag. De complexen van beide clubs liggen slechts de afstand van een flinke uittrap uit elkaar, dus het was een echte buurtderby. Dankzij het sentiment én het stralende weer waren er veel supporters op de wedstrijd afgekomen. Nog voordat er tien minuten verstreken waren, vierden de bezoekers een feestje. Kevin Wijndal slalomde door de RCZ-defensie en ging gretig naar de grond toen hij contact voelde in het strafschopgebied. Hoewel het zwaar gestraft leek wees de scheidsrechter resoluut naar de stip, waarna Jamie Heringa het buitenkansje benutte: 0-1. In het vervolg waren de ploegen aan elkaar gewaagd, zonder dat het tot echt grote kansen leidde. Het hobbelige en droge veld nodigde niet uit tot korte combinaties en verzorgd  voetbal, dus vaker dan hen lief was peerden de spelers de bal naar voren.

Pas na een uur gebeurde er weer iets noemenswaardigs, maar toen kregen de toeschouwers ook direct
vuurwerk voorgeschoteld. Eerst knalde Robin Ohm namens RCZ een vrije trap tegen de binnenkant van de paal, waarna de bal maar net voor de doellijn in het veld bleef. In een poging om de aanval in leven te houden zette Tom Koene bij de cornervlag een tackle in, maar hij was te laat en raakte de bal niet: rood.
„Ik dacht: ’het gaat nu wel zwaar worden’”, beschreef RCZ-speler David Zwiebel zijn gevoel na de rode kaart. „Maar het leek daarna juist beter te staan.” De thuisploeg speelde vervolgens inderdaad met meer passie en nam zowaar het doel van Hercules een aantal keer onder vuur. Uiteindelijk hield Hercules-keeper Jordy Bermon zijn doel schoon en eindigde de wedstrijd in 0-1. Ondanks het verlies hield de ervaren Zwiebel een goed gevoel over aan het laatste deel van de derby. „We hebben keihard gestreden en nog best veel gecreëerd met tien man. Als we met elf man zo spelen, dan komen de punten vanzelf.”
„Eindelijk weer drie punten”, reageerde Hercules-doelman Jordy Bermon. Het was erg rommelig, maar we hebben wel terecht gewonnen. RCZ maakte het lastig met lange ballen en wij gingen daarin mee, maar we moeten gewoon blijven voetballen.” De zege op de buurman zorgde voor een grote glimlach bij Bermon. „Er is niet heel veel rivaliteit onderling, maar tegen RCZ is wel een wedstrijd op zich. Daardoor smaakt het biertje straks net even wat lekkerder.”

RCZ; De Boer, Van de Ven, Lohn, Pals (71. Gambier), Trip (58. Van Vliet), Koene, De
Krijger, Zwiebel, Ohm, Yvel (71. Gawehn), Filippo (65. Pinar).

sc Hercules Zaandam: Bermon, Savestano, Van Wijnen, Van Oostenbrugge, Magouz, De
Graaf, Heringa, Schavemaker, Wijndal (67. Ent), Kok, Kho (67. Martis).

Zondag 3e klasse-B

RCZ- sc Hercules Zaandam  0-1

Karakteristieken: 9. Heringa (pen.) 0-1.
R: 57. Koene (2x geel), 90+3. Gawehn (beiden RCZ)

Foto;s: Harry Kho

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl