SVA wint dorpsderby en laat vv Assendelft beteutert achter

Zaanstad- De dorpsderby tussen zondag 2e klassers SVA en vv Assendelft is geëindigd in een 2-0 overwinning voor het roodwitte SVA. De ploeg van trainer Jeroen Beukman kon onder een record aantal toeschouwers de drie punten bijschrijven. En dat was vooral de trainer van vv Assendelft een domper. De ploeg van Guillaume Groot was bezig aan een zeer goede reeks en klom op naar de subtop en aast op een periodetitel. SVA bleek toch de verdiende winnaar van de dorpsderby. Net als in de editie van 2023 won SVA en blijft met een verschil van zeven punten op koploper HSV riant op de 2e plaats staan.

In het NHD ook volop aandacht voor de dorpsderby: In een derby, waarin het echte spektakel ontbrak, toonde SVA zich zondagmiddag, net als in het heenduel, de beste van het dorp. Destijds werd het 2-4, deze keer eindigde het duel in 2-0. Noord tegen zuid; voor het eerst in twaalf jaar stonden de twee dorpsclubs voor de competitie tegenover elkaar op het veld aan de Communicatieweg. Een heuse derby dus, een wedstrijd die zijn schaduw, zeker plaatselijk, al ruim voor de aftrap vooruit wierp. Van live optredens tot een après skitent en een zeer ruime voorraad bier, want aan dat laatste schortte het, toen SVA op bezoek ging bij vv Assendelft, nota bene in de kermisweek.

De verwachtingen waren hooggespannen bij de honderden die het veld omzoomden. De uitvoering, toch onder alleszins aangename weersomstandigheden, viel uiteindelijk tegen. Het duel wilde geen moment echt ontbranden. Beide ploegen traden elkaar vriendschappelijk en met respect tegemoet. Dat maakte dat incidenten uitbleven, maar ook dat de beleving flets bleef. Dat gold ook voor de bijdragen van beide supportersscharen; op twee fakkels bij de aftrap na vielen de supporters van beide kampen nauwelijks op.

Huldiging

Desondanks zal SVA-routinier Sebbe Davids zich juist deze wedstrijd nog lang herinneren. Hij werd voor het duel gehuldigd omdat hij 250 wedstrijden voor de club heeft gespeeld. Het werd nog mooier voor de nummer 10: hij opende na een fraaie aanval over twee schijven de score. Daarmee legde hij de basis voor de overwinning, die zijn ploeg in de 85e minuut veilig stelde. ,,Mooier kan eigenlijk niet”, reageerde Davids na het laatste fluitsignaal. ,,Al maakte het me niet uit wie scoort, als we maar winnen. Deze drie punten zijn, na twee nederlagen, meer dan welkom.

Over ruim negentig minuten voetbal was de zege van SVA verdiend. ,,We hebben de wedstrijd geduldig uitgevoetbald”, stelde SVA-coach Jeroen Beukman ,,Dat was het plan, tempo aan de bal, dat goed volhouden en op de juiste momenten toeslaan.”

Zijn collega Guillaume Groot erkende dat zijn team teleurstellend had gespeeld. ,,We hebben niet laten zien wat we kunnen”, oordeelde hij. ,,Over de hele lijn was het te matig. We zijn op alle fronten afgetroefd, toonden te weinig lef om zelf te voetballen. We speelden te vaak lange ballen. Dat kan, maar dan moeten we de afvallende bal wel hebben, dat lukte amper.”

Assendelft trad aan zonder spits Jimmy Glas, die met een blessure op de bank zat. Hij werd niet ingebracht. SVA was compleet. Beide ploegen begonnen voorzichtig, kansrijke situaties voor beide doelen waren schaars. In de zestiende minuut probeerde Camiel Dijkers het namens de thuisploeg, maar zijn voorzet was, voor Davids er zijn voet tegenaan kon zetten, een prooi voor keeper Alexander de Vries. Aan de andere kant leidde balverlies van Stan Snijders de eerste grote kans voor Assendelft in, maar ook hier was de keeper de winnaar.

Gaandeweg de eerste helft groeide, zeker optisch, het veldoverwicht voor de gastheren. Dani Beukman kopte na een kwart wedstrijd uit een vrije trap net naast en Dijkers en Gianluca Locatelli vonden elkaar aanvallend een paar keer goed, zonder dat het tot een schot kwam. Tien minuten na rust was het eindelijk raak. Dijkers bediende Perry Plugge op rechts in de diepte. Die zette vanaf de achterlijn voor, waarna Davids snoeihard afrondde.

Dat vv Assendelft vanaf de aftrap niet meteen gelijk maakte, was een klein wonder. In een scrimmage had de bal nog maar een heel klein zetje nodig, maar die kwam er niet. Het was een van de weinige tegenstoten die de bezoekers produceerden. Nadat De Vries zijn ploeg met een paar knappe reddingen in de wedstrijd had weten te houden, capituleerde hij vijf minuten voor tijd voor de tweede keer. Invaller Damian Meijer werd, na knap wegdraaien van Locatelli, strak aangespeeld. Hij tikte de bal in de verre hoek en gooide het duel daarmee definitief in het slot. Want ook een-op-een achterin met Snijders als stormram voorin leverde geen gevaarlijke situatie op.

Zondag 25 februari 2024:2e klasse-A

SVA- vv Assendelft 2-0

Karakteristieken: 55. Davids 1-0, 85. Meijer 2-0

SVA: Boon; Plugge, Hesp, Smit, Nusse; Ebbelaar, Rijkhoff (76. Bruins), Beukman; Locatelli (90+3. Nieman), Davids (90+3. Bron), Dijkers (63. Meijer)

vv Assendelft: De Vries; Koster, Opdam, Snijders (82. Kramer), Rijser; Van de Ven, Spanjaard, Hoquee; De Groot, Winkel, Herle (58. Ericardo)

Foto’s: Michael Bruins

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl