Fortuna Wormerveer door met trainer Alex Geernaert

Zaanstad- Tijdens de nieuwjaarswedstrijden en aansluitende receptie heeft het bestuur van Fortuna Wormerveer bekend gemaakt dat het contract met hoofdtrainer Alex Geernaert verlengd is. 

Allereerst is het de Fortuna Voetbal Zaken man Hakan Senyurek die zijn licht laat schijnen op de ‘blijde gebeurtenis’. “Tijdens de zoektocht naar een trainer hebben wij eerder bewust gekozen voor een trainer met de juiste competenties om o.a. jonge spelers te trainen en verder te ontwikkelen. Dat was één van de redenen om Alex Geernaert als trainer aan te stellen bij Fortuna Wormerveer. Alex heeft laten zien dat hij daar mooie stappen in heeft gemaakt en dat hij nog niet klaar is met de ontwikkeling van de spelers en het team. Wij zijn ons er van bewust dat een teamontwikkeling meer tijd nodig heeft dan één seizoen. Wij hebben veel vertrouwen in Alex Geernaert om de ontwikkeling voort te zetten en het team verder te brengen. Wij zijn verheugd jullie mede te kunnen delen dat wij in gezamenlijkheid hebben besloten om met elkaar verder te gaan!”

Aan de andere kant van de ‘onderhandelingstafel’ is het Alex Geernaert die eigenlijk net zo enthousiast klinkt. Hij ziet in de selectie veel potentieel waar hij graag mee aan de slag blijft gaan. “Er zit talent voor de Top 3 in deze selectie, maar er is meer nodig dan alleen talent. Je moet onder andere ook voetbalslimheid ontwikkelen” laat Alex zeer bewust weten.

Bij zijn aantreden zijn er diverse sessies geweest. Daarin hebben technische staf en spelers gesproken over waar het plafond zou moeten liggen. De groep toonde zich meteen positief, maar ook realistisch. “Het eerste seizoen is qua resultaat vallen en opstaan. Niet zo vreemd als je weet dat de spelerslijst er eentje van een jeugdteam zou kunnen zijn. En daar past een bepaald gedrag bij, een ontwikkeling. Er zijn fases waarin we het prima doen, maar onszelf niet weten te belonen. Daarom moet we ook hard werken aan zaken die je niet wilt zien.”

Alex haalt daarbij de laatste twee/drie wedstrijden aan. “Tegen IVV en Velsen waren we bijvoorbeeld de betere ploeg, maar haalden we te weinig. Dat hoort bij het proces waar we in zitten. We moeten ons daarom niet blind staren op het resultaat, maar meer kijken naar het proces van beter gaan voetballen.”

Het is zaak deze jonge groep bijeen te houden. Dat is een gedachte die door heel Fortuna gedragen wordt. “Daarmee langer en beter werken waardoor er ook beter getraind en gespeeld zal gaan worden. Er is in de achterliggende periode al teveel materiaal uitgevlogen. Bij Fortuna krijgt de jeugd nu volop de kans. Daar moeten we de komende seizoenen keihard mee aan de slag blijven gaan.”

Voor de plannen van de club en trainer heb je minimaal een selectie van zo’n 60 spelers nodig. “Fortuna heeft een topteam (Zondag 1), een jong talenten team (O23) en een prima leerteam (Zaterdag 1) waar de spelers die net buiten de andere twee vallen zich prima kunnen ontwikkelen. Er moet een harde kern staan die al vroeg samen kan spelen. Dan kun je des te sneller verder kijken.”

Het is op een hoger spelniveau vaak de gewoonte om al in december te praten over de nieuwe selecties. Geernaert heeft daar voldoende ervaring mee. “ Bij ons is januari daar uitermate geschikt voor. Dan ga je praten, afspraken maken, kun je snel een grote groep binden en verder bouwen.”

De hoofdtrainer signaleert dat er sprake is van een goed stel dat er staat. “ Niet alleen qua spelers, maar ook in de staf” benadrukt Alex. “Natuurlijk heeft ieder individu een eigen visie. Dat is ook meteen de uitdaging voor de club, maar ook voor ons als staf daar mee te werken. We moeten de blik richten op de toekomst.”

Belangrijk in de ontwikkeling is dat er dit en vorig seizoen sprake is van een verzwaarde promotie- en degradatieregeling. “Het is dit seizoen echt overleven. Handhaven staat eigenlijk gelijk aan promoveren. Straks zijn er nog maar acht eerste klassen over. Natuurlijk is het niveau anders dat het was in de tijd dat de Hoofdklasse de hoogste afdeling was. Als we ons dit seizoen zonder nacompetitie veilig kunnen spelen doen we het goed. Daarom is bij elkaar blijven heel belangrijk. Pas volgend jaar kun je dan het echte plafond bepalen. Met het gemêleerde gezelschap van nu maken we grote stappen. Het maakt ook dat menigeen op zijn tenen moet lopen. Dat verklaart in mijn optiek ook de vele blessures. Er moet echt aan getrokken worden. Door de jongens, maar ook door ons als staf.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl