Stand van zaken Zaanse voetbalclubs seizoen 2023/`24.

Welke clubs zijn de stijgers en dalers met hun teaminschrijvingen?

Zaanstad- Zoals ieder jaar maken ze bij zaterdagvereniging ZCFC weer een overzichtje van de stand van zaken binnen de Zaanse Voetbalclubs.

Wie zijn de stijgers en dalers, welke trends zijn er te signaleren en nog belangrijker: welke conclusies en acties kunnen daaraan verbonden worden?

Waarom dit overzicht?
Bij het Zaans Oranje in Zaandam verklaren ze: ” We hebben 6 jaar geleden als bestuur als doel gesteld, dat een goede toekomst voor de club, hand in hand moet gaan met een duidelijke visie naar de toekomst. Sturen vanuit eigen kracht, met een duidelijke identiteit (De zaterdagclub van voorkeur) en rekening houdend met de verschuiving van het zondag naar het zaterdagvoetbal. Sturen vanuit eigen kracht is altijd de juiste route, maar het is daarnaast goed om de verschuivingen om je heen goed in de gaten te houden. Vandaar dat wij ieder jaar dit overzicht maken vanuit het bestuur.

Het is een optelsom van het aantal ingeschreven teams bij de KNVB begin augustus 2023. Vaak worden er nog teams teruggetrokken vlak voor de competitiestart. Het zegt dus beperkt iets over het aantal leden. Ter vergelijking: ZCFC heeft bij het overgrote merendeel van de seniorenteams meer dan 25 spelers per team. In een aantal gevallen overstijgt dit zelfs de 30 spelers hetgeen bijna goed is voor 2 teams. De telling van het aantal ingeschreven teams komt rechtstreeks uit Voetbal.nl En ja, dit is een uit de hand gelopen hobby, maar blijft vrijwilligerswerk met fouten.”

Wat zijn dit jaar de opvallendste zaken?

 • Ook dit jaar een toename (totaal) van het aantal inschreven teams bij de KNVB. Nog niet op het niveau van bijvoorbeeld 2017, maar na jaren daling lijkt de stijgende trend omhoog door te gaan
 • Ook dit jaar een steeds snellere verschuiving van de zondag naar de zaterdag en zelfs vrijdagavond.
 • Opvallend is de stijging bij zowel de heren als de dames van de vrijdagavondcompetitie.
 • Ondanks de aandacht voor het meisjes/damesvoetbal, is dit in de volle breedte van de Zaanse verenigingen niet heel erg terug te vinden. Hier en daar een lichte stijging bij de Meisjesteams en de VR30+ teams, maar minimaal
 • Het gat jeugd naar de senioren: een aantal clubs hebben geen JO19 teams meer. Zorgelijk, want daarmee stagneert de doorstroom jeugd naar de selectieteams.
 • Wel een kleine stijging in het aantal JO23 teams (zaterdag).

In aantallen inschreven KNVB teams, een aantal verschuivingen:

 • SVA nog steeds de club met het hoogste aantal ingeschreven teams (65).
 • Sterke stijging sc Hercules Zaandam (van 32 naar 44 teams).
 • Veel clubs groeien, met uitzondering van RCZ (-2), ZVC’22 (gelijk), OFC (-2), cvv Blauw Wit, vvv Westzaan, sv Rood Wit Zaanstad en vv Knollendam (allen -1).
 • ZCFC met in totaal 11x heren, 1x veteranen, 2x dames en een G-team, is de club met de meeste seniorenteams.
 • Fusies kost leden, zie FC Zaandam, zvv Zaanlandia et cetera.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl