Mogelijk alcoholverbod in sportkantines: “Straks geen biertje meer kunnen drinken in voetbalkantine?”

Zaanstad- In tijden van corona moesten sportkantines al tijdelijk dicht en dat ging ten koste van omzet en sociale cohesie, maar nu dreigt een volledige drooglegging van sportkantines. Straks geen biertje meer kunnen drinken in de voetbalkantine? De meeste voetballers kunnen zich dat haast niet voorstellen.

In het NHD van vanmorgen stond het volgende: Volledige drooglegging van sportkantines, een ban op de verkoop van wijn of speciaalbiertjes in de supermarkt, een forse accijnsverhoging en zelfs een minimumprijs voor alcoholische dranken. Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid) mikt op steun in de coalitie om Nederland op een alcoholslot te krijgen.

Dat melden Haagse bronnen. Met een groslijst aan alcoholbeperkende maatregelen wil de CU-bewindsman een volgend hoofdstuk toevoegen met beleid dat voortkomt uit het preventieakkoord. Met dat akkoord moeten overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik worden tegengegaan.

Veel te drastisch

Haagse bronnen vinden de mogelijke maatregelen echter veel te drastisch. Er wordt al gesproken over ’Maartens betuttellijst’, die ’onzalig’ wordt genoemd. Kritiek is ook dat niet alleen ’problematische drinkers’ dreigen te worden aangepakt, maar iedereen die weleens een borreltje drinkt.

Denk

Het voorstel om de biertap in sportkantines definitief dicht te draaien, werd eerder al eens gedaan door moslimpartij Denk. De lokale afdeling in Amsterdam deed daartoe een poging rondom het WK voetbal in Qatar.

Zomerhuiswerk

De voorstellen die voorliggen zijn nog niet in beton gegoten. Coalitiebronnen benadrukken dat er nog nergens op is voorgesorteerd, maar dat ook nog niks is afgeschoten. „Er is gesproken over wat de effecten zijn van bepaalde knoppen waaraan kan worden gedraaid”, aldus een Haagse bron.

Coalitiepartijen is gevraagd om in de zomer na te denken over de voorstellen. Na het reces worden de plannen concreter, is het idee. Een zegsman van Van Ooijen meldt dat er nu ’nog geen knopen zijn doorgehakt’, maar dat ’hopelijk’ na de zomer een pakket aan maatregelen wordt gepresenteerd. „Om de breed gesteunde doelen van het Preventieakkoord met betrekking tot problematisch alcoholgebruik te halen, moet er meer gebeuren”, zegt de woordvoerder.

In het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en CU staat dat doelen uit het preventieakkoord van 2018 worden voortgezet. Op het terrein van alcohol gaat het onder meer om de ambitie om het aantal jongeren onder de achttien dat nog nooit alcohol heeft gedronken omhoog te krijgen, alcoholgebruik onder zwangere vrouwen verder omlaag te krijgen en overmatig en zwaar alcoholgebruik onder volwassenen te beperken.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Van Ooijen in de Tweede Kamer op zoek gaat naar steun. Eerder wist De Telegraaf al te melden dat hij op die manier ook de handen op elkaar probeerde te krijgen voor zijn idee om de prijs voor een pakje sigaretten naar Australisch voorbeeld met reuzenstappen te verhogen. Hij dacht aan een verkoopprijs van 30 tot wel 47 euro voor een pakje van twintig sigaretten in het jaar 2040. De Tweede Kamer verwees dat plan naar de prullenbak.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl