AZ Jeugd: Onder 15 toont veerkracht, remise Onder 13 in spectaculaire topper

Zaanstad- Verschillende teams uit de AZ Jeugdopleiding kwamen zaterdag in actie, terwijl AZ Onder 12 vrijdagavond al een competitieduel met FC Utrecht afwerkte. Een overzicht van de resultaten.

AZ Onder 18 – Sparta Rotterdam 8-0 (0-0)
AZ Onder 18 maakte na rust het verschil tegen Sparta Rotterdam. De ploeg van trainer Jan Sierksma was na de pauze liefst acht keer trefzeker. 

Go Ahead Eagles – AZ Onder 16 2-1 (0-1)
AZ Onder 16 heeft de voorlaatste competitiewedstrijd van het seizoen verloren. Het duel met en bij Go Ahead Eagles eindigde in 2-1.

Hoewel AZ uit de startblokken schoot, lukte het niet om dit niveau van begin tot eind vast te houden. In de zevende minuut bracht Melle Roede de ploeg van trainer Tim Roest nog wel aan de leiding. Iain de Jongh bediende Roede, die in de verre hoek binnenschoot.

Na een break kwam Go Ahead Eagles beter in het spel. Dat leidde uiteindelijk tot de gelijkmaker uit een corner. Die goal deed weinig goeds met het vertrouwen van AZ. Tien minuten voor het laatste fluitsignaal boog Go Ahead de vroege achterstand definitief om in een voorsprong, 2-1.

“We zijn goed gestart en het lukte ons in de eerste twintig minuten goed om Go Ahead onder druk te houden”, zegt Roest. “Toen de 1-1 werd gemaakt, zag je duidelijk dat het ons een tik gaf. Daardoor zakte ons spel helaas tot een bedenkelijk niveau.” 

Opstelling AZ: Christian Gaander; Kevin van Ouytsel, Sieb Jongens, Mees Adrichem, Saviola Saffoe; Jesse Larooi (71. Julian van Rijsdam), Hessel de Wit, Melle Roede (65. Chavarello Hellings); Kiani Inge, Iain de Jongh (65. Thom Steenbergen), Tycho de Wit.

Scoreverloop: 7. Roede 0-1, 43. Go Ahead Eagles 1-1, 70. Go Ahead Eagles 2-1

AZ Onder 15 – FC Utrecht 4-2 (1-0)
Op het AFAS Trainingscomplex boekte AZ Onder 15 een overwinning op FC Utrecht. De ploeg van trainer Nick van der Velden kwam op een verdiende voorsprong, maar moest na rust in de achtervolging. Dat deed het met succes, want er werd met 4-2 gewonnen. 

De Alkmaarders drongen in het eerste bedrijf flink aan en kregen al snel grote kansen. Zo kwam een kopbal van Gijs Groot op de lat en ging een inzet van Chavarello Hellings rakelings naast. In de 29e minuut nam AZ de leiding. Rayan Zekri mocht aanleggen voor een vrije trap en schoot de bal knap in de bovenhoek: 1-0. 

De thuisploeg was daarna via Groot nog twee keer gevaarlijk en had een tweede goal verdiend. Zo werd zijn eerste poging – nadat de bal de paal raakte – van de lijn gehaald en schoot hij niet veel later op het lichaam van doelman Zakaria Bouali. 

Na de pauze kwamen de Domstedelingen via een strafschop op gelijke hoogte. Tien minuten daarna werd het 1-2 en niet veel later kreeg FC Utrecht zelfs een grote kans op een derde treffer. AZ wist zich te herpakken en maakte in de 63e minuut de 2-2. Nuur Mahamed Ahmed schoot in twee instanties binnen uit een voorzet van Zekri. 

Ook de slotfase was voor AZ. Na een vlotte combinatie tussen Zekri en Julian Sijbrands schoot laatstgenoemde op de paal. De rebound kwam bij Mahamed Ahmed die de 3-2 tegen de touwen werkte. In blessuretijd zorgde Groot voor de beslissing. Hij kwam vrij voor doel en was ditmaal wel koelbloeding: 4-2. 

“We kwamen in de eerste helft terecht op voorsprong door een mooie vrije trap van Rayan”, zag Van der Velden. “Daarna hadden we een tweede goal moeten maken, maar krijgen we er in plaats daarvan twee tegen. Het is knap hoe we daarna weer de controle over de wedstrijd krijgen. Door samen hard te werken hebben we de punten alsnog over de streep getrokken.”

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Latrell Aken, Calvin Carrilho, Damian Dickhaut (50. Quincy Lede), Jayden Hart Perez (41. Giovanni Dobbe); Julian Sijbrands, Gijs Groot, Adam Ouaziz; Chavarello Hellings, Nuur Mahamed Ahmed, Rayan Zekri. 

Scoreverloop: 29. Zekri 1-0, 50. FC Utrecht 1-1 (pen.), 60. FC Utrecht 1-2, 63. Mahamed Ahmed 2-2, 74. Mahamed Ahmed 3-2, 80+4. Groot 4-2. 

Foto: Adrienne van Beinum

Ajax – AZ Onder 13 3-3 (2-2)
Een spectaculaire wedstrijd tussen Ajax en AZ Onder 13 bleef onbeslist. Op De Toekomst kwamen de Alkmaarders drie keer terug van een achterstand, met een 3-3 eindstand als gevolg. 

In de hoofdstad werd in de 23e minuut de ban gebroken toen de thuisploeg tot scoren kwam. Het Alkmaarse antwoord liet niet lang op zich wachten. Op aangeven van Charly van Oosterhout maakte Abutalib Hamid Mohammad er 1-1 van. Slechts één minuut later lag de bal ook aan de andere kant weer tegen de touwen. Ajax kwam daarmee op 2-1. De ploeg zouden met een gelijke stand de rust in gaan, want in de 34e minuut kreeg AZ een strafschop. Die werd benut door Hamid Mohammad. 

Halverwege de tweede helft viel het volgende doelpunt en opnieuw was het Ajax – dat de wedstrijd door een rode kaart met tien man afmaakte – dat aan de leiding kwam. De wedstrijd bleek allerminst beslist, want in de 71e minuut was Hamid Mohammad met zijn derde van de middag goed voor de 3-3. Dat bleek ook de eindstand. 

Ajax en AZ Onder 13 zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld om de landstitel. De Amsterdammers staan met nog één wedstrijd te gaan op op 29 punten. AZ volgt kort daarachter met 27 punten. Mocht Ajax in zijn laatste wedstrijd – uit bij PSV – punten verspelen, dan kan AZ zaterdag kampioen worden. Op het AFAS Trainingscomplex staat dan een duel met sc Heerenveen op de rol. De aftrap is om 13:00 uur. 

Opstelling: Jaycen Duijcker; Nick Perez Mutsaers, Giel Kappelhof, Henk Schuit, Jeano Vos (36. Jeremiah Oladoyinbo Ojomo); Jim Jansen (36. Jessey Jay van der Mije), Charly van Oosterhout (59. Senna van Elst), Joey Plat; Abutalib Hamid Mohammad, Merijn van Dijk, Mawulom Gota-Toudji. 

Scoreverloop: 23. Ajax 1-0, 26. Hamid Mohammad 1-1, 27. Ajax 2-1, 34. Hamid Mohammad 2-2 (pen.), 60. Ajax 3-2, 71. Hamid Mohammad 3-3. 

Foto: Renate Plat

FC Utrecht – AZ Onder 12 6-11 | Twin Games
AZ Onder 12 kwam vrijdagavond al in actie. De ploeg van trainers Tim Appel en Dico Blei sloot de voorjaarscompetitie af met een zege op FC Utrecht. Lees hier het volledige verslag.

Foto: Katrijn Prins

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl