Jan Sierksma nieuwe trainer Jong AZ

Sierksma opvolger Maarten Martens

Zaanstad- Jan Sierksma wordt de nieuwe trainer van Jong AZ. De 38-jarige Fries heeft vrijdag op het AFAS Trainingscomplex een nieuw contract tot medio 2025 ondertekend. Bij de Alkmaarse beloften wordt hij de opvolger van Maarten Martens, met wie nog gesprekken worden gevoerd over een andere functie binnen AZ. 

De Dokkumer maakte in 2020 de overstap van SC Cambuur naar de AZ Jeugdopleiding. Eerder was hij actief bij Be Quick Dokkum, een amateurvereniging in zijn woonplaats. In Zaanstad begon hij bij AZ Onder 17 en kreeg hij later de Onder 18-selectie onder zijn hoede. Met laatstgenoemde team won hij vorig seizoen zowel de landstitel als de KNVB Beker. Ook deze jaargang is AZ Onder 18 nog in de race om de dubbel. Zo plaatste de ploeg zich zaterdag voor de bekerfinale en maakt het nog kans op de voorjaarstitel. 

UEFA Youth League
Ook heeft Sierksma de leiding over AZ’s UEFA Youth League-team. In het seizoen 2021-2022 bereikte de ploeg – na het verslaan van onder meer Angers SCO en Villarreal CF – de achtste finales. Hierin bleek Juventus FC na strafschoppen te sterk. Met het behalen van de dubbel plaatste AZ zich opnieuw voor het Onder 19-equivalent van de Champions League, waar het dit seizoen een historische prestatie neerzette. 

Europese hoofdprijs
AZ versloeg achtereenvolgens Shamrock Rovers FC (5-0 en 1-1), Rode Ster Belgrado (2-2 en 1-1, winst na strafschoppen), Eintracht Frankfurt (5-0), FC Barcelona (0-3) en Real Madrid (0-4) en plaatste zich voor de Final Four in Zwitserland. Hier won het in de halve finales na een penaltyserie van Sporting CP (2-2) en zette het in de eindstrijd een voetbalshow neer tegen stuntploeg HNK Hajduk Split. De Kroaten werden met liefst 5-0 geklopt en AZ pakte zijn eerste Europese hoofdprijs in de clubhistorie. 

Sierksma en zijn technische staf met de Lennart Johansson Trophy na de gewonnen finale van de UEFA Youth League.

UEFA Pro
In december 2021 werd Sierksma toegelaten tot de UEFA Pro-opleiding. De oefenmeester is hard op weg deze binnenkort te voltooien. Na het behalen van zijn papieren mag hij zelfstandig aan de slag als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Sierksma kon dit seizoen al aan het profniveau ruiken, doordat hij meermaals als assistent op de bank zat bij Jong AZ. In het thuisduel met Jong FC Utrecht (4-0 zege) had hij vanwege een trainingsexamen zelfs al even de leiding over het team. 

Sierksma: ‘Samen alle prijzen gepakt’
“Na drie jaar trainerschap in de bovenbouw van de AZ Jeugdopleiding is dit een ideale vervolgstap”, vertelt Sierksma. “In 2020 is bij de gesprekken over mijn eerste contract al een plan opgezet voor de stappen die ik binnen AZ kan maken. Doordat ik nu met Jong AZ in het betaalde voetbal aan de slag ga komt dat precies uit zoals is besproken. Met AZ Onder 18 hebben we vorig jaar de landstitel en beker gewonnen en dit seizoen met een deel van die spelersgroep ook de Youth League. Op jeugdniveau hebben we samen alle prijzen gepakt. Dan is het mooi dat ik met grotendeels dezelfde spelersgroep nu in het betaalde voetbal ga werken. Die kans ga ik met beide handen aangrijpen en ik kijk er enorm naar uit.”

Lijn doortrekken
Sierksma: “Ik ken de meeste spelers van Jong AZ al goed. In het verleden is gebleken dat wij goed kunnen samenwerken en ik hoop dat we die lijn kunnen doortrekken. De Keuken Kampioen Divisie is een geweldige competitie met veel aansprekende tegenstanders. Voor onze spelers is het heel goed om in de eindfase van hun opleiding dat soort wedstrijden te spelen, zodat ze die stap naar AZ 1 uiteindelijk zo goed mogelijk kunnen maken.”

Brandenburg: ‘Tactisch goed onderlegd’
Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg: “Deze contractverlenging en nieuwe stap is bijzonder voor Jan, maar ook zeker voor AZ. Hij is een trainer die hier al langer zit en waarmee we een pad hebben uitgestippeld. Die continuïteit is belangrijk in het uitdragen en eigen maken van de clubvisie. Hij kan nu zijn eerste stappen in het betaald voetbal zetten en dat is hartstikke mooi. De laatste jaren heeft hij zich enorm ontwikkeld en laten zien tactisch goed onderlegd te zijn. In de laatste fase van de spelersopleiding gaat de focus van het ‘leren winnen’ naar het ‘moeten winnen’. Het samen met de spelersgroep een plan opzetten om de tegenstander te verslaan is hem op het lijf geschreven. Daar is hij een kei in.” 

Invulling AZ Onder 18
Nu Sierksma doorschuift naar Jong AZ, wordt zijn positie bij AZ Onder 18 per het seizoen 2023-2024 ingevuld door Michael van Zijtveld. De huidige trainer van AZ Onder 17, die al sinds juli 2014 onder contract staat bij AZ, krijgt hiermee de kans om zich door te ontwikkelen binnen de club.  

AZ TV
Bekijk hieronder de uitgebreide reacties van Sierksma en Brandenburg in gesprek met AZ TV.