Bert Onclin bij Fortuna zaterdagploeg opvolger van Marcel Blank

Wormerveer- Deze week kwam in het nieuws dat Marcel Blank de nieuwe trainer wordt van de zaterdag 1 van de nieuwe fusieclub vv Egmond. In Bert (Bep) Onclin heeft Fortuna een prima trainer weten te strikken.

Bert noemt het zelf ‘thuis komen’ en zo is het ook. Van de selectie van Zaterdag 1 heeft hij onder andere Timo en Ran en nog drie anderen als pupil onder zijn hoede gehad.

Je hoort wel eens de kreet ‘voetbaldier’ en als dat op iemand van toepassing is: juist! Na zijn twaalf intensieve seizoenen als jeugdtrainer bij Fortuna heeft hij er inmiddels zeven bij SV Graftdijk achter aan geplakt. Dit seizoen traint hij de O19 nadat de oorspronkelijke vijfdeklasser besloot haar eerste elftal uit de competitie te halen en te bouwen aan een nieuwe lichting. Bij de club ziet men het als een ’pauze’. „Met een jeugdige nieuwe spelersgroep bouwen aan een volwaardig eerste elftal. Die spelers willen we drie jaar laten rijpen in onder 18 en onder 19 om vervolgens in het seizoen 24/25 weer een representatief eerste op de been te kunnen brengen.” Een noodgedwongen stap volgens de trainer op het moment dat er in het eerste elftal negen spelers gingen stoppen.

Onclin is een geboren Amsterdammer. Zijn eerste schreden zette hij illegaal op het veld. ‘Je mocht toen pas vanaf je tiende jaar voetballen. Op mijn negende speelde ik al mee bij ARTA. Dat stond voor Always Ready To Attack, maar de club speelde op het laagste niveau en dan ook nog onderin.’

Schermafbeelding_2023-04-21_om_18.41.28.png

Het echte voetbal leerde hij bij De Spartaan. De stap naar Ajax volgde in 1964. En dat bleek later een gouden lichting te zijn. Want hij speelde met o.a. Barry Hulshoff en Johan Cruijff. ‘Zes geweldige seizoenen. Eerst de B1, de A1 en uiteindelijk de Betaalde Jeugd. Ik was een prima speler, maar geen topper als Johan en Barry. Die jongens gingen door naar het eerste en ik vertrok naar ZFC. Dat was ook een soort van betaald voetbal. Vijf geweldige jaren meegemaakt.’ 

Op de foto Bert staande voor tweede van links en JC herekent vast iedereen

Hij begon daar nog op de velden aan de Westzanerdijk. ‘Zo druk als het daar altijd was tijdens onze wedstrijden. Ik kan je daar prachtige verhalen over vertellen. We hadden er een douche waar warm water uit kwam. Maar ’s winters tochtte het zo enorm in de kleedkamer dat je onder douche ijspegels aan je tenen kreeg.’ 

Na zijn actieve periode als speler (rechtsback) bouwde hij een bloeiend fotografiebedrijf op en werd trainer bij Fortuna Wormerveer. Daar werd hij o.a. de assistent van HJO Rene Mosch. ‘Dat was in die tijd zeven dagen per week met voetbal in de weer zijn. Vijf dagen trainingen verzorgen en in de weekends teams begeleiden en bekijken. Daar moet ik nu niet meer aan denken. Komend seizoen ga ik de Zaterdag 1 doen en stop bij Graftdijk.’ 

Vanuit VZ van Fortuna werd gezocht naar een trainer met visie, iemand die een team beter kan maken, voldoende geëquipeerd is (UEFA A) ervaring meebrengt en liefst ook nog een clubman moest zijn. ‘En dan is Bert een heel logische keuze’ aldus Hakan Senyurek namens de club. ‘We prijzen ons gelukkig met heel veel jonge trainers en dan is Bert de alles verbindende senioriteit.’ 

Schermafbeelding_2023-04-22_om_00.14.48.png

Bert is al regelmatig vaker op het Fortuna Wormerveer complex te zien, want zijn twee kleinkinderen zijn lid. En daar hoort opa (maar eigenlijk de hele familie) ook bij aanwezig te zijn. 

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl