Terechte zege Jong AZ: MVV- Jong AZ 1-3

Jong AZ pakt driepunter in Maastricht

Maastricht- Jong AZ heeft vrijdag een knappe driepunter gepakt tegen MVV Maastricht. In het verre zuiden won de ploeg van trainer Maarten Martens met 1-3. Yusuf Barasi, Finn Stam en Ernest Poku produceerden de doelpunten. 

De thuisploeg had een licht overwicht in wat een vermakelijke eerste helft was. In de vijfde minuut kreeg MVV de eerste serieuze kans, toen een kopbal van Koen Kostons in de handen van Daniël Deel belandde. Aan de overzijde was Barasi gevaarlijk met een afstandsschot.

Ruimte gevonden
Na ruim een kwartier had Lewis Schouten de openingstreffer op zijn schoen. Jong AZ vond de ruimte en kreeg de middenvelder in het strafschopgebied aan de bal. Zijn uithaal werd gekeerd door Romain Matthys. Hierna nam MVV het heft wat meer in handen met kansen voor Jarne Steuckers en Ruben van Bommel, maar Deen stond op zijn post.

Tegen de lat
Na de pauze waren het weer de Alkmaarders die het initiatief overnamen. Zo was Fedde de Jong dichtbij met een afstandsschot (rakelings naast) en kwam een inzet van Ernest Poku snoeihard tegen de lat. 

Rode kaart en penalty
In de 67e minuut kwam Jong AZ op voorsprong. Rechtsback Jurre van Aken kwam op de flank aan de bal en gaf een fraaie pass op Iman Griffith. De aanvaller omspeelde Matthys, maar zag zijn schot daarna door Rein van Helden met de hand van de lijn worden gehaald. De MVV-verdediger kreeg een rode kaart en Jong AZ een strafschop. Barasi drukte vervolgens koelbloedig af: 0-1. 

Doelpunt MVV
Na de openingstreffer werden de ruimtes groter en kwam Jong AZ gemakkelijker aan voetballen toe. Dat leidde al snel tot kansen. Zo was Barasi dicht bij zijn tweede met een schot die rakelings over de kruising raasde en ging een inzet van Lewis Schouten naast. Ondanks het overtal en veldoverwicht was het MVV dat in de 82e minuut tot scoren kwam. Dailon Livramento maakte er 1-1 van. 

Volley Stam
Die tussenstand bleef niet lang op het scorebord staan, want een minuut later deed Jong AZ het net weer bollen. Een voorzet van Van Aken kwam bij de tweede paal, waar Stam helemaal vrij stond. De verdediger scoorde met een knappe volley: 1-2. 

Onderbroken
Tijdens de viering van Jong AZ’s tweede doelpunt werden vanuit het publiek voorwerpen op het veld gegooid, waardoor het spel tijdelijk werd onderbroken. Na de hervatting wist MVV niet tot kansen te komen en hield Jong AZ de deur op slot. In blessuretijd zorgde Poku voor de beslissing door de 1-3 te maken. 

Stam: ‘Erg blij mee’
“Ik ga bij de 1-1 in de fout en kon het één minuut later zelf rechtzetten”, vertelde Stam. “Daarmee maakte ik mijn eerste doelpunt in het betaald voetbal. Daar ben ik erg blij mee.” Een aantal Jong AZ’ers won maandag de UEFA Youth League, maar de knop moest al snel om voor het treffen met MVV. “Vanaf woensdag ging bij ons de volle focus al op deze wedstrijd. We willen allemaal zoveel mogelijk spelen, dus dat doen we zo snel mogelijk.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
MVV Maastricht – Jong AZ 1-3 (0-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling MVV: Romain Matthys; Clint Essers (75. Tim Zeegers), Rein van Helden, Matteo Waem, Leroy Labylle (83. Lars Schenk); Marko Kleinen (81. Dailon Livramento), Jarne Steuckers, Orhan Džepar; Sven Blummel (73. Nicky Souren), Koen Kostons, Ruben van Bommel.

Opstelling Jong AZ: Daniël Deen; Jurre van Aken, Loek Postma, Misha Engel, Finn Stam (83. Daniël Beukers); Nick Twisk (90. Dave Kwakman), Fedde de Jong, Lewis Schouten; Iman Griffith, Yusuf Barasi (90+2. Nick Koster), Ernest Poku. 

Scoreverloop: 67. Barasi 0-1 (pen.), 82. Livramento 1-1, 83. Stam 1-2, 90+3. Poku 1-3. 
Gele kaarten: Van Helden, Kostons, Steuckers, (MVV Maastricht), Postma, Stam (Jong AZ).
Rode kaart: 66. Van Helden (MVV Maastricht)
Scheidsrechter: Robin Vereijken.