Finalewinst voor AZ in Genève: 5-0 overwinning op Hajduk Split

AZ wint de UEFA Youth League

GENÈVE-  AZ heeft zich maandagavond gekroond tot winnaar van de UEFA Youth League. In het Stade de Geneve werd met maar liefst 5-0 gewonnen van Hajduk Split. Namens AZ waren Jayden Addai, Ernest Poku (2x) en Mexx Meerdink (2x) trefzeker. Het is de eerste Europese prijs in de geschiedenis van de club. 

Ten opzichte van de halve finale tegen Sporting CP van afgelopen vrijdag waren er twee wijzigingen in de basisopstelling van AZ. De geschorste Finn Stam steunde zijn team vanaf de tribune, waardoor Kees Smit startte vanaf het middenveld. In de verdediging begon Enoch Mastoras op de rechtsback positie, waardoor Jurre van Aken plaatsnam op de bank.

Openingsfase
Vanaf moment één werd duidelijk dat AZ de ploeg was die het spel moest gaan maken in Geneve. Hajduk Split, spelend met een 5-4-1 formatie, loerde vanaf het begin op de counter. AZ startte fel aan het duel en creëerde in de openingsfase direct een aantal grote kansen. Al in de tweede minuut was Addai dichtbij de openingsgoal, maar zijn afstandsschot werd geblokt door de Kroatische-keeper Borna Buljan. Een kwartier later was Addai wederom dichtbij. Uit een corner schoot hij de bal richting de rechterhoek, maar ook deze inzet werd ternauwernood gestopt door Buljan.

Zoeken naar een opening
In het restant van de eerste helft was AZ vrijwel continu aan de bal. Het ging nadrukkelijk opzoek naar de openingsgoal maar door de goedgeorganiseerde defensie van Hajduk Split bleek dit lastig. Na een halfuur spelen vond Addai een opening, haalde uit maar zag zijn inzet wederom uit de kruising worden gered door de Kroatische keeper. Een moment later was ook Fedde de Jong dichtbij de openingstreffer, maar óók zijn inzet werd gepakt door Buljan. 

De verdiende voorsprong
Op slag van rust kwam AZ uiteindelijk op voorsprong. Poku werd in het strafschopgebied van de Kroaten naar de grond gewerkt, waarna scheidsrechter Willy Delajod de bal op de stip besloot te leggen. Addai mocht aanleggen vanaf elf meter en bezweek niet onder de druk. Hij schoot de bal beheerst in de rechterhoek en zette AZ daarmee op een verdiende 1-0 voorsprong. Met die stand zochten beide ploegen vervolgens de kleedkamer op.

Mexx Meerdink valt in
Na de rust voerde trainer Jan Sierksma één wissel door in zijn ploeg. Spits Meerdink, die gisteravond nog in actie kwam voor de hoofdmacht tegen RKC Waalwijk, maakte zijn opwachting aan Alkmaarse zijde. Wegens zijn optreden in het Conference League duel tegen Anderlecht van afgelopen donderdag moest hij de halve finale tegen Sporting CP aan zich voorbij laten gaan. Meerdink leverde een groot aandeel in de voorgaande Youth League overwinningen, met in totaal zeven goals.

Keeper aan het werk
Na een uur spelen werd Hajduk Split voor het eerst echt gevaarlijk. Een hard afstandsschot van Mate Antunociv ging richting de kruising, maar Rome-Jayden Owusu-Oduro was scherp en bokste de bal uit zijn doel. 

De genade klap
Het geduld van de Alkmaarders werd uiteindelijk beloond. Aanvaller Poku deelde namens AZ in slechts vijf minuten de genade klap uit. De aanvaller stormde op vanaf de linkerflank, sneed naar binnen toe en haalde op fraaie wijze uit. Zijn inzet verdween in de verre hoek, ditmaal onhoudbaar voor Buljan. Slechts vijf minuten had Poku vervolgens nodig om de voorsprong nog verder uit te breiden. Na een fraai hakje van invaller Meerdink, schoof Poku de bal het Kroatische doel in en zette hij AZ op een comfortabele 3-0 voorsprong. 

Meerdink maakt de cirkel rond
In de slotfase van het duel was het Meerdink zelf die nog tweemaal het net wist te vinden. De 4-0 viel uit een mooie individuele actie van de AZ-Spits, die een aantal verdedigers passeerde en de bal daarna in het doel schoof. Even later schoot Meerdink ook de 5-0 binnen en bepaalde daarmee de eindstand. Met deze prachtige overwinning kroonde AZ tot meer dan terecht tot de winnaars van de UEFA Youth League 2023.  

AZ Onder-19 schrijft geschiedenis
AZ Onder-19 is de eerste Nederlandse club óóit die het prestigieuze toernooi voor jeugdteam wint. Daarnaast is de prijs ook de eerste Europese titel voor AZ in de clubgeschiedenis. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
AZ – Hajduk Split 5-0 (1-0)
UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Enoch Mastoras (84. Jurre van Aken), Wouter Goes, Lewis Schouten, Daniël Beukers; Kees Smit (88. Job Kalisvaart), Fedde de Jong, Dave Kwakman; Jayden Addai (84. Tom Kerssens), Ernest Poku (84. Jayen Gerold), Ro-Zangelo Daal (46. Mexx Meerdink). 

Opstelling Hajduk Split: Borna Buljan; Niko Đolonga (62. Krešimir Nazor), Mateo Jurić-Petrašilo, Luka Vušković, Šimun Hrgović; Ante Kavelj, Marko Capan (68. Tomislav Arković); Jere Vrcic (78. Nino Duić), Roko Brajkovic (, Roko Brajkovic, Mate Antunociv (62. Noa Skoko). 

Scoreverloop: 45. Addai (Pen.) 1-0, 70. Poku 2-0, 76. Poku 3-0, 79. Meerdink 4-0, 87. Meerdink 5-0. 
Gele kaarten: Hrgović, Kavelj, Đolonga (Hajduk Split)
Scheidsrechter: Willy Delajod (FR)

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl