Maandagavond Jong AZ tegen De Graafschap in Zaanstad.

Jong AZ hervat competitie tegen De Graafschap.

Zaanstad- Met het afsluiten van de interlandbreak ligt de volle focus voor Jong AZ weer op de Keuken Kampioen Divisie. Maandag staat de ploeg van Maarten Martens in eigen huis tegenover De Graafschap. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 20:00 uur. 

Op vrijdag 17 maart speelden de Alkmaarders hun laatste competitieduel. Tegen FC Eindhoven maakte Jong AZ aanspraak op een overwinning, maar kwam het niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Ro-Zangelo Daal opende in de 73e minuut de score, maar in de slotfase waren ook de Eindhovenaren nog trefzeker. 

https://www.youtube.com/embed/BvkJqKsoXOg?enablejsapi=1&origin=https://www.az.nl
Tweede treffer

Voor Daal betekende het zijn tweede goal in het betaald voetbal. Een paar weken eerder deed hij ook tegen VVV-Venlo (4-3 zege) het net bollen, toen hij Jong AZ’s vierde treffer voor zijn rekening nam. 

Interlandbreak
Tijdens de interlandbreak kwam een aantal AZ Jeugd-spelers in actie. Zo waren Jong AZ’ers Rome-Jayden Owusu-Oduro en Fedde de Jong – samen met AZ 1-aanvaller Myron van Brederode en AZ Onder 18-verdediger Daniël Beukers – in Spanje voor een oefenduel met Oranje Onder 20. Zij waren daarin met 1-2 te sterk voor Frankrijk. 

Mastoras en Splinter
Ook in de jongere Oranje-jeugdteams kwamen AZ’ers in actie die al voor Jong AZ speelden. Zo speelde Enoch Mastoras – die eenmaal minuten maakte bij de beloften – drie EK-kwalificatieduels en zat Ilias Splinter – debuterend tegen Roda JC – met Oranje Onder 18 in Dubai voor de Football Federations Cup. 

Enoch Mastoras in actie voor Oranje Onder 17. Foto: Orange Pictures. 

Oefenduels Jong AZ
Vorige week dinsdag tegen FC Dordrecht (1-0). Jong AZ, aangevuld met Zico Buurmeester, Sam Beukema, Hobie Verhulst, Mees de Wit en Zinho Vanheusden. Goal van Vanheusden uit vrije trap. 

Huurling Bakker
Mees Bakker speelt dit seizoen op huurbasis bij De Graafschap. De 22-jarige doelman – die tot het einde van dit seizoen onder contract staat bij AZ – kwam op zijn elfde over van HSV Heiloo en doorliep de volledige AZ Jeugdopleiding. Sinds de zomer van 2020 maakte hij deel uit van de Alkmaarse A-selectie.

Benschop, Hillen, Kaandorp en Schouten
Naast Bakker hebben nog vier De Graafschap-spelers een verleden bij AZ: Charlison Benschop, Rio Hillen, Mees Kaandorp en Robin Schouten. De drie laatstgenoemden waren allen actief in de AZ Jeugdopleiding. Schouten van 2009 tot 2017, Hillen van 2014 tot 2019 en Kaandorp van 2009 tot 2019. 

Teamgenoot
Benschop was op zijn beurt van 2010 tot 2012 actief in Alkmaar. Hij kwam in die periode 63 keer in actie voor AZ, waarin hij goed was voor acht goals en negen assists. Ook was hij destijds teamgenoot van Jong AZ-trainer Martens, die van 2006 tot 2014 in AZ 1 speelde. 

Charlison Benschop (links) was twee seizoenen een ploeggenoot van Jong AZ-trainer Maarten Martens (rechts). Foto: Ed van de Pol. 

Tweede nederlaag
De Graafschap speelde op 17 maart zijn laatste competitieduel. Op bezoek bij Jong PSV werd toen met 2-1 verloren. Het was voor De Superboeren de tweede nederlaag op rij. Een paar dagen eerder werd namelijk ook met 0-1 van PEC Zwolle verloren.

Twaalfde plaats
De ploeg uit Doetinchem bezet momenteel de twaalfde plaats, één lager dan Jong AZ. Over dertig wedstrijden behaalde het 39 punten. Elf wedstrijden werden gewonnen, zes bleven gelijk en dertien gingen verloren. 

Grootste ooit
De eerdere ontmoetingen tussen Jong AZ en De Graafschap zijn in balans. Beide ploegen wonnen driemaal en het bleef evenzoveel keer gelijk. Jong AZ’s meest in het oog springende overwinning was op 21 september 2020. Op het AFAS Trainingscomplex werd het destijds 7-3, de grootste ooit van de beloften op profniveau. De goals van de thuisploeg kwamen op naam van Mohamed Taabouni (2x), Zakaria Aboukhlal (2x), Thijs Oosting, Håkon Evjen en Tijjani Reijnders.  

https://youtube.com/watch?v=_AWysSGg3fE%3Fenablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A


Live
De wedstrijd is te volgen via het Twitter-account van AZ en het schakelprogramma van ESPN, waar later die avond ook highlights te zien zijn. 

Polderstad
Vrijdag wacht Jong AZ een uitduel. Dan gaat de ploeg naar het Yanmar Stadion voor een ontmoeting met Almere City FC. De aftrap in de polderstad is om 20:00 uur. 

Programma Keuken Kampioen Divisie
Maandag: 
Jong Ajax – FC Dordrecht
Almere City FC – Jong FC Utrecht
Jong PSV – Roda JC
Jong AZ – De Graafschap

Wedstrijd