Jong AZ pakt punt tegen Willem II

Jong Alkmaar Zaanstreek komt knap terug na 0-2 achterstand.

Zaanstad- Op een regenachtige avond op het AFAS Trainingscomplex heeft Jong AZ een punt weten te behalen tegen Willem II. Na een 0-2 achterstand kwam de ploeg van Maarten Martens via Jurre van Aken en Jayden Addai knap terug tot een 2-2 gelijkspel. 

Omdat een aantal spelers met AZ 1 naar Rome waren gereisd voor het UEFA Europa Conference League-duel met Lazio moest Maarten Martens het met een uitgedunde selectie doen tegen de nummer vier van de Keuken Kampioen Divisie. 

Dubbelslag
Willem II sloeg in de openingsfase direct twee keer achter elkaar toe. Na zeven minuten had Elton Kabangu de gasten op voorsprong gezet en dertien minuten later ging de bal op de stip. Jizz Hornkamp maakte geen fout en schoot de bal vanaf elf meter langs Daniël Deen. Op een poging van rechtsback Fedde de Jong na – die Lamprou tot een redding dwong – werd Jong AZ in de eerste helft niet gevaarlijk. 

Aansluiting
Jong AZ kwam in de tweede helft al snel terug in de wedstrijd. Invaller Jurre van Aken schoot de bal van afstand heerlijk in de kruising. Willem II ging daarop op jacht naar een derde goal, maar een volley van Lucas Woudenberg verdween over. Aan de andere kant was het Jong AZ dat een paar keer gevaarlijk voor het doel van Kostas Lamprou opdook. De laatste pass kwam echter vaak net niet aan of een verdediger gooide zich er weer voor. 

Drukken
Met nog twintig minuten te gaan werd Willem II twee keer gevaarlijk, maar Daniël Deen pakte een vrije trap van Matthias Verreth en ook een schot van Ringo Meerveld was een prooi voor de doelman. Even later vloog een poging van Dani Mathieu naast. 

Profdebuut
Met nog vijf minuten op de klok maakte Jayen Gerold zijn profdebuut. Hij kwam voor Kees Smit binnen de lijnen. Kort daarna kwam Jong AZ dan toch nog op 2-2. In de absolute slotfase van de wedstrijd kwam Jong AZ dan toch nog langszij! Jayden Addai pikte de bal buiten het strafschopgebied op en schoot hem tegen de touwen. Het betekende het eerste doelpunt in het betaald voetbal voor de aanvaller. Kort daarna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd. 

Smit: ‘Dat is natuurlijk wat ik wil’
De zeventienjarige Smit maakte tegen Willem II zijn basisdebuut in Jong AZ. “Het gaat de laatste maanden best snel met de stappen die ik zet. Daar ben ik blij mee, want dat is natuurlijk wat ik wil. Ik denk dat het vanavond redelijk is gegaan. Ik heb nog niet veel bij Jong AZ gespeeld, dus het gaat voor mij allemaal wat sneller en de tegenstanders zijn sterker. Daar zie ik voor mezelf verbeterpunten.”

Blijven doorgaan
De 2-2 eindstand is in de ogen van Smit een goede afspiegeling van het spel. “Ik denk dat we aan de bal best goed waren en Willem II achteruit drongen. Dat vooral in de tweede helft. We zijn ondanks de achterstand blijven doorgaan en dan is deze uitslag verdiend.”

https://youtube.com/watch?v=ZQkQQo1EnI4%3Fenablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A


WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – Willem II 2-2 (0-2)
Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Daniël Deen; Fedde de Jong, Loek Postma (46. Jurre van Aken), Finn Stam, Daniël Beukers (78. Nick Koster); Dave Kwakman, Iman Griffith, Kees Smit (84. Jayen Gerold); Ricuenio Kewal, Damienus Reverson (78. Ernest Poku), Ro-Zangelo Daal (78. Jayden Addai). 

Opstelling Willem II: Kostas Lamprou; Leeroy Owusu, Wessel Dammers, Matthias Verreth, Erik Schouten, Lucas Woudenberg; Ringo Meerveld, Pol Llonch (64. Freek Heerkens), Max Svensson (64. Dani Mathieu); Elton Kabangu, Jizz Hornkamp (78. Thijs Oosting). 

Scoreverloop: 7. Kabangu 0-1, 20. Hornkamp 0-2 (pen.), 55. Van Aken 1-2, 90. Addai 2-2. 
Gele kaarten: Llonch, Hornkamp (Willem II).
Scheidsrechter: Robin Gansner.
Toeschouwers: 558.