AZ klopt Barcelona en bereikt kwartfinales Youth League

Barcelona- AZ heeft woensdag FC Barcelona verslagen in de achtste finales van de UEFA Youth League. De ploeg van trainer Jan Sierksma kwam in de tweede helft op voorsprong door een wondergoal van Kees Smit, waarna Mexx Meerdink de wedstrijd met een dubbelslag besliste: 0-3. Daarmee bereikten de Alkmaarders de kwartfinales van het jeugdequivalent van de Champions League, waar binnenkort een thuisduel met Real Madrid wacht. 

De wedstrijd kwam na een kwartier al los en de bedrijvige Jayden Addai speelde daarin een grote rol. De buitenspeler kwam binnen een paar minuten tweemaal langs zijn tegenstander, maar had daarna te kort ruimte zijn acties door te zetten. Uit één van zijn voorzetten was ook aanvoerder Meerdink dreigend. De bal kwam goed voor doel, maar de spits kon er net niet bij.

In de handen
Aan de overzijde was er ook gevaar voor het doel van Rome-Jayden Owusu-Oduro. Zo waren er twee kansen voor Ilias Akomach en moest de AZ-goalie redden op een inzet van Dani Rodriguez. De Barça-aanvaller kreeg een vrije schietkans, maar Owusu-Oduro keerde zijn schot.

Kans Meerdink
Ook AZ kreeg in de eerste helft nog een enorme kans. Meerdink kwam in het strafschopgebied aan de bal, maar zag zijn schot in de handen van Ander Astralaga komen. 

Naar binnen
Kort na de pauze mochten beide ploegen weer een kans bijschrijven. Lamine Yamal kwam namens Barcelona vanaf rechts naar binnen en kon schieten. Owusu-Oduro had er geen problemen mee. De Alkmaarders werden gevaarlijk na een scrimmage in de Catalaanse zestien. Addai kwam tot een schot, maar die ging via een Barça-been naast. 

Fabelachtige goal Smit
In de 56e minuut was het AZ dat op fabelachtige wijze de ban brak. Smit kwam op het middenveld aan de bal en schoot van ruim dertig meter op doel. De middenvelder verraste daarmee doelman Astralaga en opende de score: 0-1. 

Rebound Meerdink
Een paar minuten later was het opnieuw raak voor AZ. Addai probeerde het in de korte hoek, waarna Astralaga een rebound moest toestaan. De bal kwam bij Meerdink die van dichtbij de 0-2 tegen de touwen tikte. De aanvalsleider was niet veel later opnieuw dicht bij een goal. Hij kwam één op één met de keeper en verschalkte hem met een chip, maar zag zijn inzet van de lijn worden gehaald. 

Rode kaart
De thuisploeg hielp AZ in de 74e minuut in het zadel. Invaller Lucas Román – die kort na zijn invalbeurt al een gele kaart pake – maakte eens schwalbe en werd door scheidsrechter Ondřej Berka van het veld gestuurd met zijn tweede prent. 

Over de streep
De Alkmaarse talenten hielden daarna het hoofd koel en controleerden – ondanks verwoede pogingen van Barcelona – het restant van de wedstrijd. In de slotminuten viel de beslissing. Meerdink kwam wederom vrij voor doel en was ditmaal wel trefzeker: 0-3. 

Real Madrid
Op 14 of 15 maart staat AZ in de kwartfinales tegenover een andere Spaanse grootmacht: Real Madrid. Die wedstrijd wordt afgewerkt op het AFAS Trainingscomplex en wordt andermaal over één speelronde beslist. Meer informatie over dit duel volgt binnenkort. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
FC Barcelona – AZ 0-2 (0-0)

UEFA Youth League, Round of 16

Opstelling FC Barcelona: Ander Astralaga; Héctor Fort (84. Joan Anaya), Pelayo Fernandez, Chadi Riad, Sergi Dominguez; Ilias Akomach, Marc Casado, Unai Hernandez (62. Atoni Caravaca); Lamine Yamal (85. Marc Guiu Paz), Victor Barberá, Dani Rodriguez (62. Lucas Román). 

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Enoch Mastoras, Finn Stam, Lewis Schouten, Daniël Beukers; Kees Smit, Fedde de Jong, Dave Kwakman; Jayden Addai (83. Ro-Zangelo Daal), Mexx Meerdink, Ernest Poku (73. Tom Kerssens). 

Scoreverloop: 56. Smit 0-1, 63. Meerdink 0-2
Gele kaarten: Román (FC Barcelona), Meerdink, Smit (AZ). 
Rode kaarten: 74. Román (2x geel, FC Barcelona)
Scheidsrechter: Ondřej Berka (Tsjechië).

Foto’s: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl