Finn Stam in Youth league met AZ tegen FC Barcelona

Van AZ Voetbalschool naar Youth League: ‘Die lessen blijven je altijd bij’

Zaanstad- Zaankanter Finn Stam maakt onderdeel uit van de AZ jeugdselectie die dinsdag met een negentienkoppige selectie naar Spanje is vertrokken. Het team van trainer Jan Sierksma staat een dag later in de achtste finales van de UEFA Youth League tegenover FC Barcelona. Het duel in Estadi Johan Cruyff begint om 16:00 uur en is live te zien op UEFA.com en Ziggo Sport. 

Met Barcelona treft AZ de winnaar van Groep C van het Champions League Path. De Catalanen pakten daarin veertien punten uit zes wedstrijden en bleven ongeslagen. Zo hield de tweevoudig Youth League-winnaar FC Bayern München (Duitsland), Internazionale (Italië) en FC Viktoria Pilsen (Tsjechië) onder zich. 

Hoofdtoernooi
AZ bewandelde als Domestic Champion een andere toernooiroute. Na succesvolle tweeluiken tegen Shamrock Rovers FC (Ierland) en Rode Ster Belgrado (Servië) waren de Alkmaarders in de play-offs – de laatste horde voor het hoofdtoernooi – met 5-0 te sterk voor het Duitse Eintracht Frankfurt. 

https://youtube.com/watch?v=dZDRnlKU0Js%3Fenablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A

AZ bereikte met een 5-0 zege op Eintracht Frankfurt de achtste finales van de UEFA Youth League. Wat tot dusver opvalt dit toernooi, zijn niet alleen de goede resultaten. Een groot deel van de spelers die in het Youth League-team voetballen, hebben de volledige opleiding van AZ doorlopen.

“De jongens met wie ik in het Youth League-team zit, ken ik al zo veel jaar. We kunnen elkaar blindelings vertrouwen, zowel binnen als buiten het veld. We kennen elkaars kwaliteiten en weten waar we elkaar kunnen helpen. Dat maakt zo veel dingen makkelijker. Ik kan me volledig focussen op wat er van me verwacht wordt om het team het beste te kunnen helpen.” Aan het woord is Tom Kerssens, die dit seizoen nog geen wedstrijd miste in de Youth League. Hij loopt sinds de AZ Voetbalschool in de Regio rond bij de club, net als zes andere spelers die in de play-offwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt in de basis begonnen.

AZ doet voor het tweede jaar op rij aan klantenbinding in het kleine broertje van de Champions League. Vorig seizoen overleefde het team van trainer Jan Sierksma de play-offs door Villarreal CF te verslaan in een spectaculaire strafschoppenserie. Een ronde verder was Juventus FC, opnieuw na penalty’s, nipt te sterk. Dit seizoen lukte het wederom om de achtste finales te bereiken. Na een 5-0 zege op Eintracht Frankfurt kruist de ploeg van Sierksma nu de degens met Barcelona. Dat veel jongens uit de AZ Voetbalschool in de Regio tot dit team behoren, zegt wat over de visie van de club. Die is gericht op het opleiden in de eigen regio.

De Voetbalschool is bedoeld voor de jongste spelers uit de opleiding. Ze zijn al gescout bij hun lokale vereniging, maar blijven daar in eerste instantie gewoon spelen en trainen. Daarnaast worden ze iedere zondag op een amateurcomplex in hun eigen regio getraind door AZ-jeugdtrainers. Er zijn locaties in de regio’s Zaanstad, West-Friesland, Alkmaar, Haarlem en Amsterdam.

“We laten deze jongens langzamerhand wennen aan het niveau van AZ”, zegt Sander Veraart, coördinator van de AZ Voetbalschool. “Het belangrijkste is dat ze dat doen in een voor hun vertrouwde omgeving, waarbij ze er niet iedere week uren reistijd aan kwijt zijn. Daarnaast spelen ze één keer in de week met de beste en tegen de beste spelers uit de regio. En dat zonder prestatiedruk, aangezien het traject minimaal een jaar duurt. We maken hier een bewuste keuze voor, zodat de uiteindelijke overgang naar een jeugdteam van AZ minder groot en vooral ook duurzaam is, gezien het zorgvuldige voortraject.”

Stephan Etten, coördinator van AZ’s jeugdscouting, wijst op de weg der geleidelijkheid die de spelers vanuit de AZ Voetbalschool bewandelen. “Het is echt niet zo dat al deze gasten gedurende hun opleiding alleen maar als een raket omhoog zijn gegaan. Het kan met van alles te maken hebben, waardoor jongens even niet presteren. Maar de vorm van de dag bepaalt bij ons niet of je mag blijven. We verzamelen veel data, zodat we daar doorheen kunnen kijken. Dat zorgt ervoor dat we meer geduld kunnen hebben met de ontwikkeling van spelers.”

Voorbeelden daarvan zijn Jayden Addai en Kerssens. Ze stroomden allebei op jonge leeftijd in bij de AZ Voetbalschool in de Regio. Addai gaf zijn visitekaartje af met drie goals in vier Youth League-duels, terwijl Kerssens van de vijf wedstrijden dit seizoen geen enkele miste. Ze kenden door de jaren heen allebei mindere periodes, maar opgeven kwam niet in hun woordenboek voor.

Kerssens: “Toen ik bij AZ binnenkwam, durfde ik niet te dromen dat ik ooit Europese wedstrijden in de Youth League zou mogen spelen, of mijn debuut zou mogen maken in het betaald voetbal. Nu dat allebei is gebeurd, denk ik nog weleens aan de jaren dat ik het moeilijker heb gehad en toch ben blijven doorgaan. Ik heb geleerd om de tegenslagen een plek te geven. Daar heb ik heel veel aan gehad. Als het tegenzit, weet ik hoe ik daarmee om moet gaan. Dat geeft in bepaalde situaties rust en vertrouwen.”

“In de Onder 13 heb ik veel last van groeipijn gehad”, blikt Addai terug. “Dat was een moeilijk jaar. In Onder 12 was ik niet echt een uitblinker, maar ik had wel wat goede dingen laten zien. Vanaf Onder 14 is mijn ontwikkeling heel snel gegaan. Ik weet nog wel dat ik bij AZ kwam en dacht: ik kan wel wat, dus ik hoef me verder nergens om druk om te maken. Maar door zo te blijven denken, hebben sommige jongens het niet gered. Dat was voor mij een teken er altijd voor te blijven gaan. Daarin heb ik goede stappen gezet.”

Als je als jeugdspeler in de Voetbalschool in de Regio binnenkomt, ga je een traject van een jaar tot anderhalf jaar in. Op basis van de prestaties in die periode worden er allerlei tests gedaan. Zo wordt er naast de voetbalkwaliteiten ook gekeken naar de achtergrond en het leervermogen. Dat zijn de ‘bouwstenen’, zo vertelt Etten, die bijdragen aan de ontwikkeling van een speler.

Etten: “Omdat de selectieprocedure vaak langer dan een jaar duurt, zijn wij in staat om voor de lange termijn een goede keuze te maken. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de speler. Die weet dat onze keuze niet zomaar uit de lucht is gegrepen, maar dat hij specifiek is geselecteerd op wat hij kan of in potentie zou kunnen en eigenschappen laat zien die passen bij de waarden en speelwijze van AZ.”

Kerssens is een van die spelers die de tijd kreeg om zichzelf te ontwikkelen. “Ik heb het hele proces doorlopen. In het eerste team, destijds Onder 12, ben ik erbij gekomen. Ik weet nog dat het er langzamerhand anders aan toeging dan bij mijn amateurclub. Met de nadruk op langzamerhand. Je wordt niet vanaf het begin volgestopt met informatie, maar het is wel gelijk wat serieuzer. Vanaf het begin zijn er bijvoorbeeld topsportlessen waarin je met voeding, slaap en dat soort dingen bezig bent. Ik denk dat de lessen die je op jonge leeftijd krijgt je altijd bij blijven. Zeker in dit geval. Er zijn al vroeg in de opleiding gewoontes in gesleten die ik de rest van mijn leven bij me draag.”

Selectie UEFA Youth League | FC Barcelona – AZ
Keepers: 
Rome-Jayden Owusu-Oduro, Tristan Kuijsten.
Verdedigers: Jurre van Aken, Finn Stam, Daniël Beukers, Enoch Mastoras, Jeremiah Esajas, Wilmer Olofsson. 
Middenvelders: Fedde de Jong, Lewis Schouten, Kees Smit, Dave Kwakman, Tom Kerssens, Job Kalisvaart.
Aanvallers: Mexx Meerdink, Ernest Poku, Jayden Addai, Ro-Zangelo Daal, Jayen Gerold. 

Tekst: AZ Media / Cas Broxterman
Foto’s: AZ Media / Ed van de Pol

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl