Meer gelijkwaardige wedstrijden in meidencompetities

Zaanstad- In de eerste twee fases van de MO13 tot en met MO20 competities zijn minder wedstrijden geëindigd met (te) grote verschillen in de uitslag dan in dezelfde periode van het vorige seizoen. Vooral de clubs Zaandijk, RCZ, Sporting Krommenie, SVA, vv Assendelft en Blauw Wit hebben veel meidenteams.

Vooral het aantal wedstrijden dat eindigde met een verschil van meer dan tien doelpunten is afgenomen. Dit zijn de eerste resultaten van de vernieuwde competitieopzet, waarmee we sinds dit seizoen werken.

Tot en met vorig seizoen baseerden de competitieleiders de indelingen voor het nieuwe seizoen alleen op de teaminschrijvingen die in juni door de verenigingen zelf werden gedaan. Dit resulteerde geregeld in poules waarin de onderlinge verschillen tussen de teams enorm groot waren.

Sinds dit seizoen zijn de indelingen gebaseerd op vier inzichten. Naast de opgave door de verenigingen zelf zijn dat:

  • het aantal jaar voetbalervaring van speelsters in een team;
  • de gemiddelde leeftijd van een team;
  • het voetbalniveau van speelsters in een team

Door alle beschikbare informatie uit deze vier inzichten te combineren, kan de competitieleider beter het niveau van een team inschatten en zo een betere poule-indeling maken met zoveel mogelijk gelijkwaardige teams. We werken er naar toe om uiteindelijk ook voor de indeling van de MO13 t/m MO20 competities gebruik te kunnen maken van de Teamindex. Gedurende het seizoen is het belangrijk om het wedstrijdformulier iedere week goed in te vullen. Door het MDWF voor elke wedstrijd tijdig en correct in te vullen, weet de KNVB welke speelsters deel hebben genomen aan de wedstrijd. Het correct invullen van het MDWF is van belang aangezien alle resultaten van wedstrijden worden meegenomen in de Teamindex en de overige data. Speelt een speelster een keer mee met een ander team of is zij afwezig vanwege vakantie, zorg er dan voor dat dit wordt verwerkt in het MDWF zodat deze speelster niet ten onrechte wordt vergeten of meegenomen in de data.

Positieve verandering

Als we kijken naar de eerste fase van dit seizoen, dan zien we inderdaad een lichte verbetering ten opzichte van het vorige seizoen. Eindigde vorig jaar in week 35 t/m 42 nog 37 procent van de wedstrijden in een te grote uitslag (uitslagen zoals 8-0, 13-1 of 25-0), dit seizoen lag dat percentage in diezelfde weken op 35 procent. Dat zijn nog steeds veel wedstrijden, maar we hebben al een kleine, positieve verandering kunnen aanbrengen in het aantal ‘grote uitslagen’.

Na deze 1e fase zijn de teams heringedeeld voor de 2e fase. Omdat we sinds dit seizoen in meer kortere fases spelen, gebeurt de herindeling sneller dan in voorgaande jaren. Daardoor spelen teams eerder op hun eigen niveau, en maken we wederom een slag in het terugdringen van deze ‘grote uitslagen’. Dat is belangrijk, want uit het onderzoek Speelster centraal kwam duidelijk naar voren dat speelsters door vaak te verliezen én ook te winnen met te grote uitslagen, het plezier in het voetbal verliezen. Dat onderzoek was dan ook de reden waarom de KNVB de competitieopzet sinds dit seizoen heeft vernieuwd. 

En dat het herindelingen een positief effect heeft op het terugdringen van de grote uitslagen blijkt wel uit het feit dat het aantal wedstrijden met een grote uitslag eindigd is teruggebracht naar 25 procent. Het aantal gelijkwaardige wedstrijden groeide van 31 procent naar 38 procent. Bijvoorbeeld bij de MO13 in West II zien we dat die van 30 procent grote uitslagen zakt naar 18 procent, wat een enorm daling is. 

9 tegen 9

Naast het spelen in vier fasen en het terugdringen van te grote uitslagen, wordt er sinds dit seizoen ook gespeeld in een aparte categorie A en B meiden, en is er de mogelijkheid om 9 tegen 9 te spelen als je op een wedstrijddag te weinig speelsters blijkt te hebben.

Door 9 tegen 9 aan te bieden, zorgen we ervoor dat er meer teams zijn en dat een team bij een tekort aan speelsters toch kan spelen. Hierdoor kunnen meer wedstrijden doorgaan. In voorgaande seizoenen zagen we in de meidencompetities namelijk veel meer terugtrekkingen van teams en zogenaamde niet-opkomers, wedstrijden die niet doorgaan omdat teams niet compleet zijn, dan in andere competities. Het aantal gespeelde wedstrijden lag mede hierdoor in de MO13 tot en met MO20 competities structureel veel lager dan bij andere categorieën. Met de uitwijkmogelijkheid naar 9 tegen 9 willen we ervoor zorgen dat meiden meer wedstrijden kunnen spelen en dus meer voetbalplezier hebben.

Ruim 2900 teams en meer dan 17.000 wedstrijden

Momenteel spelen ruim 2900 teams competitie in de MO13 tot en met MO20 categorieën. Dit zijn er een fractie minder dan vorig seizoen. De afgelopen seizoenen zagen een veel sterkere dalende trend van aantal teams. Ook zien we bij de MO13 een groei van het aantal teams. Dit geeft ons vertrouwen dat we de dalende trend van de afgelopen seizoenen van het aantal teams kunnen gaan doorbreken. Deze teams hebben in de eerste twee fases van dit seizoen ruim 17.000 wedstrijden gespeeld. Ook het aantal wedstrijden dat de meidenteams gedurende een seizoen speelden lag beduidend lager dan bij andere categoriën. In de eerste helft van dit seizoen zien we nu een toename van bijna 1.000 wedstrijden meer gespeeld dan het seizoen ervoor. Sinds dit seizoen is het niet meer mogelijk om baaldagen op te nemen bij de MO13 t/m MO20 competities. Wel is het dus mogelijk om uit te wijken naar de 9 tegen 9 wedstrijdvorm. Indien een team 12 speelsters of meer beschikbaar heeft, dan wordt er 11 tegen 11 gespeeld, ook als het team structureel als 9-tal in de competitie speelt.  Als we kijken naar die ruim 17.000 wedstrijden, dan was

  • 79% in 11 tegen 11
  • 20% in 9 tegen 9, waarvan één van de teams een structureel 9-tal is
  • 1% in 9 tegen 9, waarbij er is uitgeweken naar deze vorm. Dit zijn wedstrijden die anders mogelijk niet waren gespeeld wegens een tekort aan speelsters.
  • 0 % in 11 tegen 11, waarbij minimaal één van de teams een structureel 9-tal is

Te jonge speelsters

Het aantal voetballende meiden is nog steeds groeiende. Echter is het voor verenigingen soms lastig om binnen de vereniging teams in te delen binnen één leeftijdsgroep omdat het aantal beschikbare speelsters dat niet toelaat. We zagen de afgelopen seizoen dan ook hoge aantallen (te) jonge speelsters binnen deze vier competities. Ook hierin zien we een positieve trend dat deze binnen alle vier de leeftijdscategorien zijn afgenomen. Een mogelijke oplossing bij een te kort aan speelsters in een leeftijdscategoriën is samenwerking aangaan met een (buur)vereniging, zodat iedere speelster op haar eigen niveau kan spelen.

Werving meiden

De wedstrijdvorm 11 tegen 11 blijft het uitgangspunt. Dit is voor de speelsters zelf de optimale wedstrijdvorm. We stimuleren verenigingen dan ook om actief meiden te blijven werven en/of samen te werken met andere verenigingen om zo meer teams te krijgen die 11 tegen 11 kunnen voetballen. Als vereniging is het belangrijk dat meiden en vrouwen de weg weten te vinden naar de vereniging en dat zij zich snel thuis voelen. Maar hoe kun je dit als vereniging realiseren? En hoe zorg je er vervolgens voor dat je jouw leden bindt aan de vereniging? We hebben hiervoor het document ‘Final League meidendag’ opgesteld, met in deel 2 inspiratie en handige tips voor werving en behoud van meiden. 

Naast de inzichten die we vanuit de data uit de wedstrijden kunnen achterhalen is er tijdens de winterstop een kwalitatief onderzoek gehouden onder alle speelsters en functionarissen van de MO13 t/m MO20 competities. De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden in dit artikel.

In de eerste twee fases van dit seizoen waren er in de meidencompetities minder wedstrijden met een te grote uitslag dan in dezelfde periode van vorig seizoen. – Foto: KNVB Media

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl