Kelderklasse voetbal verheven tot wandel 4daagse

Assendelft- Wanneer u op een zondagmiddag over de veenpolderdijk in Assendelft loopt en u ziet snelwandelaars door de wei lopen, dan bent u toeschouwer van een kelderklasse wedstrijd. Deze snelwandelaars, meestal nog blauw van de dag ervoor, zijn bezig om al lucht happend tot een sprint te komen. De snelwandelaars zullen u wellicht doen denken aan de wandel 4daagse. U ziet ook hier sporters die zijn gaan sporten om gezellig bier te drinken. Het gezicht  van de amateursporter spreekt boekdelen door de een pijnlijke blik in de ogen. Het eindsignaal voelt voor de spelers als startsignaal voor de derde helft.

De teams trekken gezamenlijk naar de kantine. Er wordt na de wedstrijd bier gedronken om de spieren te ontspannen.  De gesprekken gaan over de prestatie die zij geleverd hebben. De prestatie wordt hoe langer de middag duurt hoe beter. Het ene naar het andere compliment komt boven tafel. Aan het eind van de middag zal een willekeurige voorbijganger die zijn oor te luister legt de sporters bijna geloven. Het kelder klasse voetbal is misschien niet zo intens zoals u voetbal kent, maar het is wel vermakelijk voor spelers en omstander. In dit weiland telt namelijk alleen gezelligheid.

Door: Gijs Huijpen (foto: Marijke Bosman)