René van Elsland per direct weg bij Fortuna Wormerveer

In onderling overleg is besloten dat de wegen tussen club en trainer scheiden.

Als je dat soort koppen ziet verschijnen betekent dat meestal dat wegen eerder scheiden dan vooraf bedacht. Bij Fortuna Wormerveer is dat dan ook het geval. Eerder al waren het bestuur en hoofdtrainer René van Elsland tot de conclusie gekomen dat dit het laatste seizoen zou zijn. Het einde van die samenwerking komt toch eerder dan verwacht.
 

Vanuit het bestuur is het Hakan Senyurek- de belangenbehartiger van Voetbal Zaken- die na een gesprek met de hoofdtrainer komt met de mededeling dat de samenwerking per direct is gestopt. ‘Dit proces kent alleen maar verliezers. Toch vinden wij dat deze beslissing de juiste is. Er zijn gesprekken geweest met de spelersgroep en daaruit is afgeleid dat de chemie gewoonweg minder is. De tegenvallende resultaten zijn beslist niet bevorderlijk in het geheel. Dat zorgt voor frustraties in de groep. Rene wilde er beslist vol voor gaan, maar wij denken dat het niet voldoende is.’ 

Na het bekendmaken van het niet verlengen van zijn verblijf bij de club heeft het bestuur (VZ om precies te zijn) moeten constateren dat de klik tussen trainer en sommige spelers minder is. ‘En dat is in deze belangrijke fase van de competitie essentieel om eersteklasser te kunnen blijven. Wij hebben het volste vertrouwen in onze selectie dat zij willen knokken om het seizoen tot een goed einde te willen brengen.’

Een seizoen dat zich vol goede moed aankondigde en waar Fortuna Wormerveer door velen werd gerangschikt tot de kanshebbers op promotie naar de Vierde Divisie, de vroegere Hoofdklasse waar de club al eerder in acteerde. De seizoens opening was goed- 2-2 bij sv Hoofddorp en 7-2 winst op SDZ-maar de 6-0 nederlaag bij AGB deed de wenkbrauwen even fronzen. Het seizoen is inmiddels 15 wedstrijden gaande en daarin wist Fortuna W 19 punten te vergaren. De negende positie op de ranglijst is daar het directe gevolg van. Dat is nog net genoeg om het vege lijf te kunnen redden. De plekken 10 tot en met 14 betekenen dat rechtstreekse degradatie en nacompetitie om daar aan te ontkomen aan de orde zijn.

Van Elsland, volgend seizoen de hoofdtrainer van HSV Heiloo, startte in het seizoen 2020-2021 bij de Wormerveerders. Dat werd toen door velen gezien als een opvallende keuze voor Fortuna, dat de laatste jaren in Martin de Groot en Juan Fernandez Coto koos voor trainers met veel ervaring op hoog niveau. Van Elsland kwam over na zes seizoenen Meervogels’31. Daarvoor was hij actief voor FC Uitgeest en Velsenoord. Tussendoor zette hij succesvol een eigen bedrijf op waardoor hij een periode geen trainer was.

In het eerste seizoen leek alles de goede kant op te gaan totdat corona alles en iedereen in zijn greep kreeg. Het tweede seizoen wist Fortuna Wormerveer dermate goed te presteren dat de nacompetitie voor promotie naar de toen nog Hoofdklasse gerealiseerd kon worden. Daarin moesten  Van Elsland c.s. in het Limburgse Haaren in rksv Nemelaer hun meerdere erkennen.

In het derde seizoen valt nu de beslissing. Rene vindt dat lijken op paniekvoetbal. ‘Als je een team ziet dat apathisch speelt, de koppen laat hangen en er niet voor wil gaan snap ik dat je een trainer wegstuurt. Maar tegen HBC, Hoofddorp en SDZ spelen we vol passie en dus in mijn ogen zit het anders. Tactisch en technisch staat het goed, conditioneel zijn we prima in orde. De enige makke is dat we niet scoren. Met name dat laatste zorgt binnen de gehele ploeg voor frustratie. En de persoonlijke fouten van sommige spelers in de afgelopen drie wedstrijden nekken ons.’

Voor Van Elsland betekent het besluit dat hij zich er bij neer moet en zal leggen. ‘Niet verwacht en helaas toch gekomen’ is zijn reactie. ‘Het bestuur is mijn opdrachtgever en de baas. Ik bekijk het met een ander oog dan zij dat doen. Dat is jammer.’ 

De taken van René worden voorlopig waargenomen door assistent-trainer Wesley Weeber. Dinsdagavond is de selectie geïnformeerd over het besluit en heeft Van Elsland afscheid genomen van de groep.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl