Fortuna W na strafschoppenserie naar volgende bekerronde

Wormerveer- In de wetenschap dat Fortuna Wormerveer zaterdag 1 bij het altijd lastige DHSC in Utrecht de volle winst (0-2) wist te pakken maakte het vlaggenschip van de zondag 1 zich op voor de strijd met vierdedivisionist avv Swift uit Amsterdam.

Zonder trainer René van Elsland die druk doende was de zwarte pistes te volbrengen. Met zijn ervaringen bij Fortuna Wormerveer mag dat geen problemen opgeleverd hebben.

Op voorhand was er natuurlijk de vraag hoe groot het kwaliteitsverschil tussen een eersteklasser en een Vierde Divisionist (de vroegere Hoofdklasse) zou zijn. Belangrijk om te weten dat er in beide selecties de nodige spelers afwezig waren. Desondanks natuurlijk wel gewoon twee elftallen binnen de lijnen voor een wedstrijd onder leiding van arbiter Frank Tol die werd geassisteerd door Menno Tinge en Nedal Issa.

De wedstrijd startte keurig op tijd. Opvallend was de aanwezigheid van een grote schare Swift supporters. Zij overstegen in aantal de Fortuna-supporters in ruime mate. Maar was dat een teken aan de wand? 

Meteen al was het tempo hoog, maar de passzuiverheid matig. Na zo’n tien minuten leek Jordi op weg naar de openingstreffer. Hij werd afgestopt net buiten het 16 metergebied. In de ogen van uw verslaggever was dat onreglementair. De arbiter zag dat anders en floot niet. Jordi bleef echter geblesseerd op de 16 meter lijn liggen en moest van het veld gedragen worden. Daar bleef het helaas niet bij want hij moest aansluitend naar het ziekenhuis voor nader onderzoek.

Yassin nam de plaats in van de arme Jordi. Het spel bewoog zich vooral van 16 tot 16 metergebied. Echt gevaarlijk konden beide teams niet worden. De doelwachters hoefden amper in te grijpen. Natuurlijk waren er wat kansrijke situaties, maar er waren geen liefhebbers om dat karwei te klaren. Dat leek een avv Swift spits wel te gaan lukken, maar dat deed hij in buitenspelpositie. Zijn schot ging overigens ook hoog over.

In de pauze zullen de trainers ongetwijfeld hun mannen gewezen hebben op de mogelijkheden en het op andere manieren van aanvliegen. Desalniettemin startten beide teams ongewijzigd aan de tweede helft.

Meteen al is het Ivan die een schot lost dat via een avv Swift been over gaat. Fortuna lijkt aan de betere hand en weet avv Swift in de defensie te drukken. Of lieten de Amsterdammers zich dat doen? Echt gelukkig in hun spel waren ze niet. Het noopte de talrijke fans in de tribune in ieder geval een begin te maken met wat gemopper.

Dan is er een snelle aanval van Yassin en Cani. Uit de corner is het uiteindelijk Tringo die de 1-0 binnen schiet. Een mooie opsteker die maakt dat er bij de tegenstander wat krachttermen over het veld gaan. 

Er ontstaan nog wat mogelijkheden aan Fortuna zijde die helaas niet werden benut. Ook avv Swift probeert naar vermogen het spel aan te passen, maar dat levert geen resultaat op.

Het moment lijkt logisch om te denken aan wissels. Ivan  en Yassin gaan er uit waar Youp en Jasper er in komen. Ook bij avv Swift komen drie verse krachten binnen de lijnen. Dat maakt dat de gasten meer druk kunnen zetten, maar de echte overtuiging lijkt te ontbreken.  Als dan Tringo plaats maakt voor Kenyon gaat uw verslaggever er eens goed voor zitten. Meteen laat de hazewind zich gelden en heeft de avv Swift defensie haar handen vol . 

Op het veld doen zich de eerste krampgevalletjes zich voor. Andermaal wil Swift aanzetten, ,maar ontbeert de echte kracht/overtuiging dit naar behoren te doen. Cerezo krijgt in die fase een Swiffer op zich. avv Swift beseft dat het de hoogste tijd is voor actie en dat biedt Fortuna de ruimte tegengas te geven. Een scherpe Fortuna uitval kan pas gestopt worden op de rand 16. Op het scorebord staat dan al 90, maar er is natuurlijk maar een man met de juiste tijd. In de eindfase gaat Kenyon tegen de vlakte en lijkt alsof verzorgster Maaike een akkoord krijgt van de arbiter het veld te betreden. Dat blijkt niet zo te zijn en zo krijgt de arme Maaike een gele kaart voorgeschoteld. Dat zorgt voor de nodige opwinding op en langs het veld. Na afloop erkent de arbiter overigens zijn foute beslissing en herroept de kaart.
Het Amsterdamse avv Swift poogt dan nog met een ultieme krachtsinspanning de eer te redden. Aan het einde van zo’n aanval gaat de bal hoog over. Kenyon is dan nog altijd niet instaat het spel te vervolgen en speelt Fortuna even met en man minder. Daar waar iedereen namens Fortuna denkt te kunnen gaan juichen is het Floris Burgers die namens Swift in de allerlaatste seconde toch de gelijkmaker weet binnen te schieten. 

Dat is een enorme domper voor Wormerveer en omstreken maar een grote opsteker voor de bespelers van het Olympiaplein-terrein.  Strafschoppen moeten i de beslissing gaan brengen. Verlengen doen ‘we’ alleen in de finale.  Stijn opent koelbloedig. Via de vingertoppen van Sem scoort ook Bas Maljaars. Dan schiet Revinio op de lat en blijft Youp koel. Als dan Sammy Gemmel de bal over schiet weet Jermano de 3-2 in te pegelen. Bram van der Heijden brengt de ploegen weer op gelijke hoogte.

Aansluitend is het Jasper die de bal beschaafd langs doelman Midas Dorrestein schiet en is het Floris Burgers  die de 4-4 aan laat tekenen. Dan is het Kenjiro die – onder toeziend oog van moeder Tineke en haar vriendin Sonja – de 5-4 binnen schiet. Dan moet Raymond Manuputty aan de bak en zijn inzet wordt prima gestopt door Sem en dat betekent dat er twee teams van Fortuna Wormerveer door zijn naar de volgende ronde. 

Wat een ontlading op het veld en in de kleedkamer. Hoe belangrijk is dit succes! Dit hadden ze bij Fortuna Wormerveer echt even nodig. En nu maar hopen dat het lot straks Fortuna Wormerveer Zaterdag 1 en Zondag 1 niet tegenover elkaar zal zetten. Of juist wel om er zeker van te zijn dat er een Fortuna team bij de laatste acht zal staan? Het is nog even afwachten geblazen en de tijd zal het leren.