Afscheidsjaar Marcel Blank bij Fortuna W

Marcel Blank gaat voor laatste titel in Fortuna dienst en bezig aan laatste paar maanden bij de club.

 

Wormerveer- Elf seizoenen lang heeft Marcel Blank zich voorbeeldig ingezet voor de SV Fortuna Wormerveer. Vorige week heeft diezelfde Marcel Blank kenbaar gemaakt er een punt achter te gaan zetten. Een weloverwogen besluit van de man die in het seizoen 2012-2013 binnenkwam als hoofdtrainer en vanaf dat moment een stevig stempel op de sportieve geschiedenis van de fusieclub heeft gedrukt.

Als opvolger van Peter Tania wist Marcel meteen al de titel te behalen in de vierde klasse C. Voorafgaand aan het seizoen werd door een enkele Fortuna Wormerveer supporter nog wel in twijfel getrokken of een voormalig Jisp trainer wel bij Fortuna in Wormerveer zou kunnen slagen. Die twijfel was in recordtijd vertrokken en kon Marcel rekenen op zeer brede steun in en rond de club.

Schermafbeelding_2023-02-03_om_20.08.33.png

We herinneren ons allemaal nog de spannende strijd met vvv Westzaan. Beide teams eindigden met 54 punten uit 24 wedstrijden gedeeld eerste. De beslissingswedstrijd op het veld van VV Assendelft leverde in de stromende regen een 1-0 winst op en dat betekende promotie.

Met die titel op zak werd Marcel toch geconfronteerd met een flink aantal spelers dat weg ging bij de club, maar ook spelers die in een lager elftal gingen spelen en spelers die zelfs hun voetbalschoenen aan de wilgen hingen. De aantrekkingskracht van het behaalde kampioenschap was echter groot. Tal van nieuwe spelers werden aangemeld waarvan een flink aantal zich in het basisteam wist te spelen.

In het seizoen 2013-2014 was het in de derde klasse B bijzonder spannend, maar moest Fortuna Wormerveer sv De Meteoor en Kolping Boys voor zich dulden. De nacompetitie werd vervolgens succesvol afgesloten en kon het seizoen daarop (2014-2015) de tweede klasse A bestormt worden. Marcel eindigde met zijn team als tweede achter VSV, maar dat was niet het einde van het seizoen. In de nacompetitie werd andermaal promotie afgedwongen. Dat was het moment waarop Marcel Blank verder ging als Hoofd Jeugd Opleiding bij de club. Martin de Groot werd zijn opvolger als hoofdtrainer.

Schermafbeelding_2023-02-03_om_20.06.52.png

Die wissel was voor menigeen even wennen. Uiteindelijk bleek het een gouden zet te zijn. Zowel voor Marcel als de club. In rap tempo werd de jeugdopleiding gereorganiseerd en werd snel duidelijk welke potentie er in de jeugd van de Fortuna Wormerveer school en schuilt. Op geheel eigen wijze wist Marcel het geheel naar zijn hand te zetten en ontstond ook de samenwerking met AFC Ajax.

Tussendoor nam Marcel nog even de honneurs waar bij het vlaggenschip om vervolgens weer snel terug te keren bij de jeugdopleiding. Onder zijn inspirerende leiding en aanpak heeft de club- en hebben de spelers- daar volop van kunnen profiteren.

Op het moment dat er een hele lading jeugdtalenten zich aandiende werd gekozen voor een O-23 team en een prestatief Fortuna Wormerveer zaterdag 1 elftal. Daar nam Marcel de verantwoording voor en ook dat leverde het gewenste resultaat.

Nu hij in zijn elfde seizoen bezig is, is het moment daar – hoe betreurenswaardig en begrijpelijk ook – om een punt te zetten achter zijn functie als HJO en trainer van Fortuna Wormerveer zaterdag 1. En dat kan in de praktijk eigenlijk maar één ding betekenen: dat Marcel de club nogmaals een titel dan wel promotie zal bezorgen.

Onlangs heeft Marcel zijn discipelen op de hoogte gebracht van zijn besluit. Over het vervolg van onder andere zijn opvolging en alles wat daar bij hoort zullen wij de lezers zo spoedig mogelijk informeren. 

Wat buiten kijf staat is het gegeven dat Fortuna Wormerveer ongelooflijk dankbaar mag zijn richting Marcel voor al het werk dat hij heeft gedaan en nog gaat verrichten. 

Schermafbeelding_2023-02-03_om_20.01.02.png

Vanzelfsprekend heeft Marcel ook zijn kijk op het geheel. Hij erkent ruiterlijk dat hij de successen ook te danken heeft gehad door de inzet en samenwerking met fantastische mensen. ‘Namen noemen is link, maar mensen zoals Joost Cornelissen, Mark Smit, John Kuijt, Tom Grootjen, Rik Remmelzwaal die altijd voor mij klaar stond en tal van anderen. Ook vader en zoon Stanley en Ian MacDonald waren toppers die mij enorm hebben geholpen. Alleen had ik het nooit gered.’ 

Schermafbeelding_2023-02-03_om_19.56.48.png

Ook schieten Marcel gelijk de donkere kanten van het voetballeven en verenigingsleven door hem heen. ‘Remco Beerepoot maar ook het wegvallen van Fred Wouda en Fred Molanus hakten erin.’ 

Binnen de jeugdopleiding was de samenwerking met Jefke Plasmeijer uniek en ook de steun en inzet van Mark Jager was onontbeerlijk. ‘De certificering door de KNVB was echt een hoogtepunt.’ 

In een notendop de hoogtepunten? ‘We hadden de wind in de zeilen, met promotie na promotie van diverse jeugdteams met het landskampioenschap van O23 als kers op de taart in 2022. Het Tjikke Tjakke heeft ontelbare malen mogen klinken en hoe vaak zijn de barkrukken in de lucht gegaan bij het nummer “Schatje mag ik je foto”. En laat niet onvermeld blijven wat er allemaal gelachen is op diverse trainingskampen en andere feesten en partijen op de club. Veel gekkigheid’ benadrukt de vakman pur sang, ‘maar altijd gericht om de club beter te maken.’ 

‘Ook de zaag die opgehangen was in de kantine toen de resultaten tegenvielen in de 2e klasse, staat mij nog goed bij, voetbalhumor en natuurlijk de gesprekken met coach Willem Breeuwer over rugdekking geven, ja die blijven mij altijd bij.’ 

Schermafbeelding_2023-02-03_om_20.09.19.png

Een belangrijk gegeven in het geheel is het opvallende aantal spelers dat vanuit de 4e klasse de opmars heeft meegemaakt tot de ongekende en niet te evenaren promotie bij Houten uit. ‘Een prachtige groep met Geert, Martijn, Mandjano, Dwayne, Jordy, gebroeders Meijns, Peter Hachmang, Milan, Yannick, Björn, Nick en noem maar op.’ 

De algehele conclusie mag zijn dat we ons niet verveeld hebben? ‘Beslist niet’ klinkt het zeer overtuigend. ‘De club zit voor altijd in mijn hart.’ 

Behalve het plezierige terugblikken blijft Marcel natuurlijk nog tot het einde van dit seizoen druk in de weer met de club. ‘De komende maanden gaan we vol gas geven om het nieuwe seizoen alweer voor te bereiden!’ 

Nu heeft uw redacteur ooit eens geroepen dat Marcel eigenlijk een contract voor het leven moest worden aangeboden. Dat is het nadeel van redacteuren, die roepen wel eens wat en daarbij de realiteit uit het oog verliezen. Want de tijden zijn veranderd en dat heeft zeker voor Marcel invloed op zijn nu genomen besluit. Hoe het gaat met opvolging en dergelijke zaken zal de komende dagen/weken besproken worden. 

Ter ondersteuning van het Fortuna Wormerveer geheugen nog even wat willekeurige beelden uit de Blank periode, en neemt u maar aan dat er nog tig andere zeer vrolijke beelden bestaan.

Schermafbeelding_2023-02-03_om_20.01.30.png

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl