Jong AZ onderuit in Breda

Breda- Jong AZ heeft vrijdag verloren van NAC Breda. In het Rat Verlegh Stadion kwamen de Brabanders na een fout van de bezoekers op voorsprong. Hoewel de ploeg van Maarten Martens zelf tot grote kansen kwam, wist het de achterstand halverwege niet ongedaan te maken. Kort na rust viel de tweede tegentreffer uit een strafschop en kwam Jong AZ niet veel later met tien man te staan. NAC profiteerde optimaal en liep uit naar 5-0. Jurre van Aken maakte in de laatste minuut de eretreffer: 5-1. 

De ruim 17.000 toeschouwers kregen direct waar voor hun geld, want de openingsfase was alles behalve saai. Al na drie minuten kreeg Jong AZ een enorme kans toen doelman Roy Kortsmit – onder druk van Ernest Poku – de bal in de voeten van Damienus Reverson speelde. De Jong AZ-middenvelder schoot vervolgens naast.

Profiteren
In de elfde minuut viel de openingstreffer. De Jong AZ-defensie taste mis bij een dieptepass, waarna buitenspeler Charles-Jesaja Herrmann kon profiteren: 1-0. Enkele seconden na de hervatting van het spel lag de gelijkmaker al bijna tegen de touwen. Mexx Meerdink kwam vrij voor het NAC-doel, maar schoot naast.

Van de lijn
De beste kansen waren na de openingsgoal voor Jong AZ. De bedrijvige Poku snelde in de 25e minuut langs zijn tegenstanders en schoot vervolgens tegen de benen van Kortsmit. De rebound viel voor de voeten van Meerdink, wiens inzet van de lijn werd gehaald. Poku krijg niet veel later opnieuw een vrije schietkans, maar mikte dit keer in de handen van de keeper.

NAC in het zadel
Kort na de thee moesten de Alkmaarders een tweede tegenslag incasseren. In de 47e minuut ging de bal op de stip en schoot Odysseus Velanas de strafschop binnen: 2-0. In de 57e minuut werd NAC – waar AZ-huurling Tijs Velthuis in de basis stond – verder in het zadel geholpen. Loek Postma beging op de zijlijn een overtreding en werd met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. 

Ondertal
NAC profiteerde optimaal van het ondertal van Jong AZ, want in tien minuten was het nog tweemaal trefzeker. Door goals van Velanas en Ezechiel Banzuzi werd het 4-0. In het restant van de wedstrijd wist Jong AZ verdere schade lang te voorkomen, maar in de voorlaatste minuut werd het nog 5-0. Jurre van Aken was in de negentigste minuut goed voor de eretreffer en bepaalde de eindstand op 5-1. 

Martens: ‘Heel bepalend’
“We hoopten met een heel jong team een goede prestatie neer te zetten”, vertelde Martens. “Ondanks de 5-1 nederlaag ben ik niet helemaal ontevreden. Dat klinkt misschien vreemd, maar we zijn niet doortastend genoeg geweest. En dat hadden we wel kunnen zijn. Er waren kansen op voorsprong te komen en ook na de 1-0 hadden we het kunnen omdraaien. De penalty en rode kaart waren daarna heel bepalend.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
NAC Breda – Jong AZ 5-0 (1-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling NAC Breda: Roy Kortsmit; Boyd Lucassen (78. Victor Wernersson), Rowan Besselink, Tijs Velthuis, Moreno Rutten; Élias Már Omarsson (64. Ezechiel Banzuzi), Sabir Agougil, Odysseus Velanas; Charles-Jesaja Herrman (64. Vieiri Kotzebue), Jort van der Sande (45+1. Tom Boere), Casper Staring (78. Aimé Omgba). 

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken, Loek Postma, Misha Engel, Sem Dekkers; Nick Twisk (71. Dave Kwakman), Damienus Reverson (62. Ro-Zangelo Daal), Lewis Schouten (81. Kees Smit); Jayden Addai (62. Finn Stam), Mexx Meerdink, Ernest Poku (71. Ricuenio Kewal). 

Scoreverloop: 11. Herrmann 1-0, 48. Velanas 2-0 (pen.), 61. Velanas 3-0, 67. Banzuzi 4-0, 89. Velanas 5-0, 90. Van Aken 5-1.   
Gele kaarten: Dekkers, Postma, Reverson (Jong AZ). 
Rode kaart: 57. Postma (2x geel / Jong AZ). 
Scheidsrechter: Quentin Pirard.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl