Jong AZ pakt punt tegen koploper Heracles

Duel komt in slotfase helemaal los met twee doelpunten in blessuretijd.

Zaanstad- Jong AZ is het jaar nieuwe jaar begonnen met een gelijkspel tegen Heracles Almelo. De ploeg van Maarten Martens hield zich in een stevige wedstrijd knap staande tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie: 1-1. Beide goals vielen diep in blessuretijd. 

Na een minuut stilte voor het overlijden van voetbalicoon Pelé ging het nieuwe jaar voor Jong AZ van start. Het duurde ruim een kwartier voordat de eerste kans kon worden genoteerd. Heracles-aanvaller Nikolai Laursen kon in kansrijke positie uithalen, maar zag zijn inzet via het lichaam van Rome-Jayden Owusu-Oduro naast gaan.

Buitenspel
In de 32e minuut dacht Heracles de score te openen. Een vrije trap van oud-AZ’er Marko Vejinović kwam bij Emil Hansson, die het net vervolgens deed bollen. Hij liep op dat moment echter buitenspel, waardoor de treffer werd afgekeurd.

Been uitsteken
Aan de overzijde zorgde Yusuf Barasi voor gevaar namens Jong AZ. De Turkse jeugdinternational speelde met een knappe actie zijn tegenstander uit, maar schoot vervolgens in het zijnet. Op slag van rust noteerde ook Heracles nog een grote kans. Lucas Schoofs omzeilde de Jong AZ-defensie en kwam vrij voor Owusu-Oduro. De goalie stak zijn been uit en zorgde daarmee voor een fantastische redding.  

Fysiek
Na de break voerde Heracles de druk flink op en zocht het nog meer de fysieke duels op. Jong AZ beet hierin van zich af en hield stand tegen de koploper. In de 71e minuut kreeg het zelfs dot van een kans. Invaller Mexx Meerdink werd met vlot combinatiespel vrijgespeeld, maar schoot in kansrijke positie rakelings naast. 

Gelijkmaker
In de slotfase golfde het spel op en neer. Van beide kanten kwam er veel dreiging, maar het doelpunt viel voor Heracles. Riginio Cicilia kreeg zijn hoofd tegen een voorzet en kopte de bal tegen de touwen. De invaller leek daarmee de wedstrijd te beslissen, maar twee minuten later deed Jong AZ nog wat terug. Wouter Goes stond bij een hoekschop helemaal vrij en kopte de gelijkmaker langs Michael Brouwer. Daarmee kende de clash een spectaculair slotstuk en bleef het onbeslist. De Alkmaarders eindigden het duel met tien man: Meerdink kreeg na een opstootje – nadat de spits een nare tackle te verduren kreeg – een rode kaart. 

Goes: ‘Al zeker tien seconden te zwaaien’
De gelijkmaker van Goes was voor de verdediger zijn eerste in het betaald voetbal. “Ik liep naar voren en zag dat er veel ruimte lag bij de tweede paal. Ik stond al zeker tien seconden te zwaaien naar Soulyman (Allouch, red.) om die bal op mij te geven. Hij gaf hem, ik knikte naar beneden en hoopte dat ‘ie erin ging. Dat gebeurde en gaf een geweldig gevoel.”

Eén kans
“Ik denk dat we een heel goede wedstrijd spelen”, vervolgde Goes. “In de eerste helft vond ik ons betere ploeg, maar na rust ging wat meer gelijk op. Als je dan in blessuretijd een goal tegen krijgt is dat heel jammer en gaat toch het koppie wat omlaag. We kregen met die corner nog één kans en als die dan erin gaat is dat fantastisch.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – Heracles Almelo 1-1 (0-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Robin Lathouwers (69. Jurre van Aken), Wouter Goes, Misha Engel, Sem Dekkers; Lewis Schouten (89. Loek Postma), Fedde de Jong, Zico Buurmeester; Iman Griffith (82. Ricuenio Kewal), Yusuf Barasi (63. Mexx Meerdink), Soulyman Allouch. 

Opstelling Heracles Almelo: Michael Brouwer; Marco Rente (84. Elias Sierra-Cappelletti), Justin Hoogma, Sven Sonnenberg, Ruben Roosken; Marko Vejinović, Lucas Schoofs (75. Ismail Azzaoui), Thomas Bruns; Nikolai Laursen (84. Navajo Bakboord), Samuel Armenteros (75. Rigino Cicilia), Emil Hansson. 

Scoreverloop: 90+1. Cicilia 0-1, 90+4. Goes 1-1.
Gele kaarten: Buurmeester, Allouch, Goes (Jong AZ), Rente (Heracles Almelo).
Rode kaarten: 90+6. Meerdink (Jong AZ). 
Scheidsrechter: Michael Eijgelsheim.
Toeschouwers: 610. 

Foto: Orange Pictures