Jong AZ begint jaar tegen Heracles

Zaanstad- Het nieuwe jaar begint voor Jong AZ vrijdag met een wedstrijd tegen de koploper van de Keuken Kampioen Divisie. De formatie van Maarten Martens staat dan in eigen huis tegenover Heracles Almelo. De aftrap op het AFAS Trainingscomplex is om 20:00 uur. 

De Alkmaarders gingen in hun laatste wedstrijd van 2022 onderuit tegen Jong PSV. In Zaanstad werden alle goals in de eerste helft gemaakt. De bezoekers kwamen op een 0-2 voorsprong, waarna Jong AZ terug in de wedstrijd kwam na een goal van Yusuf Barasi. Jong PSV maakte daarna zijn derde treffer, maar op slag van rust schoot Barasi een strafschop tegen de touwen. De thuisploeg kreeg nog een aantal goede kansen, maar wist niet meer te scoren: 2-3. 


Strenge vorst
De beloftenclash tegen Jong PSV zou aanvankelijk niet Jong AZ’s laatste duel van het jaar zijn. Op 16 december stond nog een wedstrijd tegen Jong FC Utrecht op de rol. Doordat het speelveld op Sportcomplex Zoudenbalch door de strenge vorst onbespeelbaar was werd die afgelast. Deze wedstrijd wordt komende maandag in de Domstad om 20:00 uur ingehaald. 

Trainingskamp Valencia
Jong AZ’ers Wouter Goes, Sem Dekkers, Fedde de Jong, Rome-Jayden Owusu-Oduro en Daniël Deen behoorden tot de selectie van AZ 1 voor een trainingskamp in Valencia. Ook AZ Onder 18-middenvelder Kees Smit (16) – die al eenmaal bij de selectie van Jong AZ zat – was van de partij. Owusu-Oduro maakte in een oefenduel met Valencia CF (1-3 zege) daarnaast zijn officieuze AZ 1-debuut. De goalie speelde 25 minuten mee en keerde een strafschop. 

Hoogst genoteerd
Jong AZ sloot 2022 af als het hoogst genoteerde beloftenteam. De ploeg behaalde 24 punten uit zestien wedstrijden. Dat deed het met zeven zeges, drie remises en zes nederlagen. Doordat Jong AZ nog twee wedstrijden moet inhalen – tegen Jong FC Utrecht en TOP Oss – kan het zelfs nog klimmen op de ranglijst. 

Koploper
Aanstaande opponent Heracles is koploper van de competitie. De ploeg uit Overijssel staat op 43 punten uit achttien duels. De zwart-witten wonnen veertien keer, speelden eenmaal gelijk en verloren drie keer. Vlak voor de winterstop haalden zij nog flink uit tegen FC Dordrecht. In stadion Erve Asito werd het liefst 8-1. Samuel Armenteros en Emil Hanson maakten beiden een hattrick. Ook Thomas Bruns en Nikolai Laursen kwamen op het scoreformulier. 

Op schot
Met name Hanson, Armenteros en Laursen zijn dit seizoen goed op schot en staan daardoor hoog op de topscorerslijst. Hanson was al goed voor dertien goals, Armenteros voor tien en Laursen voor negen. Eerstgenoemde verzorgde ook liefst negen assists. 

Degradatie
Jong AZ en Heracles stonden nog niet eerder tegenover elkaar. De tegenstander uit Almelo speelde sinds 2005 onafgebroken in de Eredivisie, maar degradeerde afgelopen zomer naar het tweede niveau. 

Bucker en Vejinović
Twee Heracles-spelers hebben een verleden bij AZ: Koen Bucker en Marko Vejinović. Eerstgenoemde maakte van 2011 tot 2018 deel uit van de AZ Jeugdopleiding. Ook Vejinović begon in de AZ Jeugd. Hij kwam in 2006 naar Alkmaar en behoorde van 2007 tot 2008 tot de hoofdmacht. Na periodes bij Heracles en Vitesse werd de middenvelder in het seizoen 2017-2018 door AZ gehuurd van Feyenoord en daarna definitief overgenomen. In februari 2019 werd Vejinović vervolgens verhuurd aan het Poolse Arka Gdynia, dat hem aan het einde van dat seizoen contracteerde. Vejinović speelde zeventien wedstrijden in AZ 1. 

Arbiter
Michael Eijgelsheim heeft vrijdag de leiding over de wedstrijd. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Frans Ozinga en Joris Westhof. Eric van der Vaart is aangesteld als vierde official. 

Live op ESPN
Jong AZ – Heracles Almelo is te volgen via het Twitter-account van AZ en wordt live uitgezonden op ESPN, waar later die avond ook highlights te zien zijn. 

Helmond Sport
Jong AZ’s eerstvolgende thuiswedstrijd is op maandag 23 januari. Dan staat de ploeg om 20:00 uur tegenover Helmond Sport. Klik hier voor informatie over de kaartverkoop

Programma Keuken Kampioen Divisie
Vrijdag:
FC Den Bosch – Jong FC Utrecht
FC Dordrecht – ADO Den Haag
Jong Ajax – FC Eindhoven
Jong AZ – Heracles Almelo
MVV Maastricht – De Graafschap
NAC Breda – Jong PSV
PEC Zwolle – Almere City FC
TOP Oss – SC Telstar
VVV-Venlo – Helmond Sport
Willem II – Roda JC

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl