AZ jeugdvoetballers in mixteams actief in indoorhal.

WK-toernooi AZ Jeugd: ‘Meezingen met volkslied’

Zaanstad- De strijd om de wereldbeker zorgde zondag in Qatar voor een groot spektakelstuk. Ook bij AZ’s twee jongste jeugdteams is er veel vuurwerk te zien tijdens een WK-toernooi op het AFAS Trainingscomplex in Wijdewormer Zaanstad. De jonge talenten spelen onderling in wekelijks wisselende samenstellingen om mooie prijzen. “Extra leuk als je dan je eigen land bent.”

Tijdens het WK-toernooi worden de spelers van AZ’s Onder 12- en Onder 11-selectie verdeeld over gemixte teams. “We houden een groot klassement bij en daarmee wordt iedere keer bepaald wie je teamgenoten zijn”, licht Nino Dos Santos Henriques toe. “Dan speel je zeven of acht wedstrijden. Als je die dag één van de winnaars bent krijgt iedere speler van jouw team punten.”

Akka 3000
Naast de WK-zege van die week kan er ook op andere onderdelen worden gescoord. Zo zijn er naast de reguliere wedstrijden freestyle battles en hooghoud-challenges. “We staan dan met z’n allen in een kring”, legt Luke Duin van AZ Onder 11 uit. “Om de beurt doen we trucjes en degene die het luidste applaus krijgt wint.” AZ Onder 12-speler Hatim Elfargoussi wint tweemaal. “Ik deed met hooghouden twee rondjes om de wereld en één keer een akka 3000.”

Grote doelen
Naast de wisselende samenstellingen verandert ook wekelijks de opzet van de wedstrijden. Dos Santos Henriques: “De ene keer spelen we vier-tegen-vier, een andere keer met grote doelen en dan weer op kleinere veldjes. Het is steeds een mooie en leuke uitdaging.”

Waka Waka
Ook wordt er veel moeite gestoken in het creëren van een echte WK-sfeer. Zo klinken vanaf de zijlijn regelmatig liedjes als Waka Waka en Wavin’ Flag, staat er een grote beker op het veld en worden de teams vernoemd naar aan het WK in Qatar deelnemende landen.

Tiki Taka en sambavoetbal
Dat voegt iets toe, vindt ook Elfargoussi. “Stel je hoort bij team Ghana, dan kun je voor de wedstrijd meezingen met hun volkslied. Dat maakt het extra leuk als je dan je eigen land bent. Ook probeer je op dezelfde manier als dat land te spelen. Als je bijvoorbeeld Spanje bent ga je Tiki Taka spelen en als je Brazilië bent proberen we met sambavoetbal veel trucjes te doen.”


Team Marokko
Na ruim vijf maanden is het WK-toernooi afgelopen weekend ten einde gekomen. De voetballers wijken door de weersomstandigheden uit naar de AZ Indoorhal, iets dat ook weer voor nieuwe omstandigheden zorgt. Kayra Kolemenoglu, Dylan Nsemi, Daniël Jonker, Milan Machielsen en Imran Loukili winnen als Team Marokko de laatste editie.

Gedragen wedstrijdshirt
Als één van de grote winnaars kreeg Elfargoussi een shirt van Jordy Clasie. “Ik ben er heel blij mee”, vertelt hij. “Net als Clasie ben ik ook een middenvelder, dus ik kan veel van hem leren.” Naast Elfargoussi kregen ook Duin, Nsemi, Jay Rosenbaum, Sam van Wijk, Tom Frederiks een prijs. Uiteindelijk ging niemand met lege handen naar huis, want voor alle deelnemers was er een medaille. 

Straatvoetbal nabootsen
“We hebben het gevoel van straatvoetbal proberen na te bootsen”, vertelt AZ Onder 12-trainer Dico Blei. “De teamindelingen zijn door de trainers gedaan, maar verder lag de organisatie van de wedstrijden helemaal bij de spelers. Ze mochten zelf de regels bepalen, zoals dat op straat ook gebeurt. Daarin hebben we leuke dingen gezien. Zo namen de oudere spelers hun jongere clubgenoten bij de hand en maakten hen wegwijs in hoe zaken opgelost kunnen worden. Er kwam een bepaalde samenhang en dat groeide iedere week. Leuk om te zien. Het toernooi heeft ruim een half jaar geduurd, waarin we meerdere edities hebben georganiseerd. Het was echt genieten van de goals, acties en samenspel.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl