zvv Zaandijk erelid en clubicoon Cees Snelders overleden

Zaanstad – Met het heengaan van Cees Snelders, erelid van ZVV Zaandijk, is er weer een grote naam uit het Zaanse voetbal verdwenen. Cees is op 10 november op 88 jarige leeftijd overleden.

Snelders was voor alles een Saendaiker. Als voetballer debuteerde hij als broekie van zestien in het eerste elftal, met DEM als tegenstander. Een bijzondere wedstrijd want door met 1-2 in Beverwijk te winnen, werd Zaandijk namelijk kampioen. Snelders stond linksback. Later verhuisde hij naar de aanval.Snelders stond onder meer de gebroeders Piet en Tinus Kat, Siem Engel, Piet Poel, Cees Groot, Cees Mol, Wim Woudt en Dick de Zwaan in één team. ‘In mijn jeugd was het spelen op het B-veld in Rooswijk ook onvergetelijk’, vertelde hij ooit. ‘Voor aanvang van de trainingen en wedstrijden moesten we altijd eerst de koeienvlaaien verwijderen.’

Het liefst werkte de jubilaris achter de schermen voor de 1 april 1917 opgerichte club. Zo was Cees onder andere voorzitter en is hij volkomen terecht tot erelid van de club benoemd. 

KNVB Bekerfinale

Als voetballers heeft hij ook een aantal jaren samen met broer Adrie in QSC gespeeld. Hij dacht een van de spelers te zijn die op 28 juni 1964 gingen strijd in de finale van de Zilveren KNVB Beker West 1. Tegenstander toen was ETO Hoofddorp. Een finale waar in die tijd 3200 toeschouwers op af kwamen op het veld achter station Wormerveer. Die bekerfinale heeft hij niet gespeeld, want de donderdag daarvoor liep hij op een training een gescheurde milt op, waardoor hij nooit meer mocht voetballen.

Speler/sponsor

Van dat elftal was Arie Rentenaar de trainer en naast de gebroeders Snelders speelden Joop Engels, Nico Verwer, Cor Stroop, Hans Lesage, Jan Molenaar, Gerrit Tjeerds, Jan Fritz, Han Frederiks, Rob Fontein, IJdse Bolding en Jan van Vliet. Stuk voor stuk grote namen uit het Zaanse voetbal. Cees was bij QSC samen met de bekende voorzitter J.J. Contelaar de gangmaker als speler/sponsor. Cees was eigenaar van Snelders Machinefabriek en konstructiewerkplaats. Passend in de familietraditie speelden ook zijn zoons Lex en Michael samen in Zaandijk 1. 

Fan van kleinkinderen

Naderhand kwam hij toch weer bij het voetbal in Wormerveer. QSC was inmiddels gefuseerd met WFC tot Fortuna Wormerveer. Daar hebben zijn kleinzoon Nick en kleindochter Kim jarenlang gevoetbald. Nick (zes jaar spelend voor Fortuna) kende in zijn opa de grootste supporter die alle successen van de fusieclub van nabij heeft meegemaakt. Net als Cees moest ook Nick afhaken vanwege blessureleed.

De laatste jaren kende Cees de nodige gezondheidsproblemen. Na het overlijden van zijn vrouw had hij het zwaar. Uiteindelijk kwam hij terecht in verzorgingshuis Guisveld waar hij op 10 november j.l. is overleden. Zijn uitvaart heeft in stilte plaats gehad.

Na het behaalde kampioenschap in 1953 zien we de 19-jarige Cees
(2e van links) op de schouders van feestende supporters,
tussen zijn medespelers Piet en Tinus Kat.