Beloftenderby blijft onbeslist

Jong ploeg Alkmaar/Zaanstreek en Ajax aan elkaar gewaagd.

Zaanstad- De beloftenderby tussen Jong AZ en Jong Ajax kende donderdagavond geen winnaar. Op het AFAS Trainingscomplex namen de Amsterdammers in het eerste bedrijf de leiding, maar schoot Damienus Reverson de thuisploeg vanaf de penaltystip langszij: 1-1. 

In de basiself verscheen vandaag Håkon Evjen. De A-selectiespeler maakt zijn rentree na een aantal maanden blessureleed. Hij ging half september tijdens het Eredivisie-duel met FC Twente naar de kant.

Openingsfase
De openingsfase van de confrontatie was afwachtend aan beide kanten. Het balbezit was overwegend voor Jong Ajax. Toch was het Jong AZ met de eerste serieuze kans. Na een goede voorzet van Iman Griffith was het bijna raak voor Mexx Meerdink in de 23e minuut. Het schot ging naast via een Amsterdams been.

Achterstand
Hierna was de kans aan Jong Ajax. Kian Fitz-Jim probeerde het vanaf de rand van het strafschopgebied, maar zijn poging ging over. In de 41e minuut was het wel raak voor de Amsterdammers. Christian Rasmussen, eveneens topscorer van Jong Ajax, zag ruimte en schoot overtuigend raak. Dit betekende dat de Alkmaarders gingen rusten met een 0-1 achterstand.

Meerdink
Meerdink creëerde na rust opnieuw een kans voor Jong AZ na een goede loopactie. Zijn voorzet werd echter weggewerkt door verdediger Donny Warmerdam. Niet lang daarna kwam de aanvaller in botsing met Tristan Gooijer en verliet hij het speelveld.

Lat
Twee keer in korte tijd weet Robin Lathouwers een voorzet te geven op Soulyman Allouch. De eerste keer raakte de linksbuiten de bal niet goed, waardoor deze opgeraapt kon worden door keeper Tom de Graaff. Vlak daarna kon de doelman niet bij een hoge bal en pegelde Allouch de bal op de lat.

In de aanval
Hoewel de gelijkmaker dus bijna viel, resulteerde de counter haast in een verdere achterstand voor Jong AZ. In de daaropvolgende fase bleef Jong AZ in de aanval. Ook Griffith had de gelijkmaker binnen handbereik. Na een knappe combinatie met Fedde de Jong werd zijn poging van dichtbij in een reflex gered door De Graaff.

Gelijkmaker
De laatste tien speelminuten waren al aangebroken toen Jong AZ een penalty toegewezen kreeg. Warmerdam was te laat bij de bal en haalde Jong AZ’er Finn Stam onderuit in het strafschopgebied. Damienus Reverson nam plaats achter de bal en schoot de gelijkmaker strak binnen.

Laatste minuten
Het spel golfde heen en weer in de laatste minuten van de speeltijd. Finn Stam poeierde een bal rakelings naast en niet veel later vond Jong AZ het dak van het doel van de tegenstander. Aan de andere kant kwam Jong Ajax ook nog tot kansen, maar Sem Westerveld bracht twee keer knap redding. Daarmee wist geen van de ploegen de wedstrijd naar eigen voordeel te beslissen. 

Martens: ‘Met een goal beloond’
“Ik denk dat de eerste helft niet erg hoogstaand was in hoeveel gevaar er werd gecreëerd”, vond Martens. “Op basis van het veldspel verdiende Jong Ajax het wel om met rust op voorsprong te staan. Wij speelden zelf nog niet goed genoeg, maar dat ging de tweede helft een stuk beter. We hebben daarin de nodige kansen gecreëerd en onszelf met een goal beloond. Uiteindelijk kon de wedstrijd nog twee kanten op vallen, dus ik kan leven met een gelijkspel.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – Jong Ajax 1-1 (0-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Jurre van Aken (80. Jayden Addai), Wouter Goes, Misha Engel (80. Finn Stam), Robin Lathouwers (86. Vasilios Pavlidis); Zico Buurmeester, Iman Griffith, Fedde de Jong; Håkon Evjen (46. Lewis Schouten), Mexx Meerdink (62. Damienus Reverson), Soulyman Allouch. 

Opstelling Jong Ajax: Tom de Graaff; Tristan Gooijer, Oliver Aertssen, Donny Warmerdam, Jorrel Hato; Silvano Vos (46. Gabriel Misehouy), Your Regeer, Kian Fitz-Jim; Sontje Hansen, Christian Rasmussen, Kristian Hlynsson (80. Ar’jany Martha).

Scoreverloop: 41. Rasmussen 0-1, 82. Reverson 1-1 (pen.)
Gele kaarten: –
Rode kaart: –
Scheidsrechter: Clay Ruperti
Toeschouwers: 744