Uitslagen AZ jeugd

AZ Jeugd: Onder 15 wint in Deventer, Onder 13 zet zegereeks voort

Zaanstad- Een overwinning van AZ Onder 17 met liefst vijftien goals was het hoogtepunt van een nieuwe voetbalzaterdag van de AZ Jeugd. Ook de Onder 15- en Onder 13-selecties wonnen in Deventer en Amsterdam, terwijl AZ Onder 14 onderuit ging tegen Ajax. 

Go Ahead Eagles – AZ Onder 15 1-3 (0-2)
Met een zege bij Go Ahead Eagles heeft AZ Onder 15 zaterdag de jacht op de koppositie voortgezet. De formatie van trainer Nick van der Velden was op Sportpark Zuiderlaan met 1-3 te sterk voor Kowet. 

De Alkmaarders kenden in Deventer een droomstart, want de score werd al na drie minuten geopend. Het was Nuur Mahamed Ahmed die de trekker overhaalde: 0-1. Een kwartier later verdubbelde AZ de marge, toen Gijs Groot de 0-2 produceerde. 

AZ ging met een comfortabele voorsprong de rust in, maar moest in de tweede helft een tegenstoot van Go Ahead toestaan. In de 55e minuut maakte Levi Berkhoff de aansluitingstreffer en had de thuisploeg plotseling weer hoop. Aan alle onzekerheid kwam al snel een einde, want in de 61e minuut kwam de 1-3 op het scorebord. Het was Yordi van der Velde die de wedstrijd besliste met een fraai afstandsschot in de bovenhoek. 

“We maken grote stappen in ons teamproces”, vertelde Van der Velden. “Het is mooi om te zien hoe ze daarin met elkaar bezig zijn en hun medespelers coachen. Echt genieten.”

Opstelling AZ: Finn Molenaar; Fadil Alimi, Onne de Flart, Calvin Carrilho (63. Damian Dickhaut), Jayden Hart Perez (49. Giovanni Dobbe); Julian Sijbrands, Yordi van der Velde, Rayan Zekri (63. Mahamed Ahmed); Gijs Groot, Nuur Mahamed Ahmed (41. Chavarello Hellings), Derryl Hupsel (41. Timme Elffers).

Scoreverloop: 3. Mahamed Ahmed 0-1, 18. Groot 0-2, 55. Berkhoff 1-2, 61. Van der Velde 1-3. 


AZ Onder 14 – Ajax 1-5 (1-2)
AZ Onder 14 heeft zaterdag de derby tegen Ajax verloren. Op het AFAS Trainingscomplex zat de ploeg van Bas van Baar halverwege de tweede helft nog goed in de wedstrijd, maar deden drie kort opeenvolgende tegengoals hen de das om: 1-5. 

AZ dacht vroeg het initiatief te nemen, maar zag de Amsterdammers in de zevende minuut aan de leiding komen. Doelman Quenten Attigah keerde in eerste instantie nog een vrije trap, maar Jeshurun Simeon schoot de rebound binnen. 

Het antwoord van de thuisploeg leek snel te komen, maar kansen voor Taecke van Dam van Isselt (kopbal naast) en Donny van der Lijcke (schot naast) leverden nog geen treffer op. In de 24e minuut bolde het netje wel. Van der Lijcke kapte zijn tegenstander uit en schoot in de korte hoek binnen: 1-1. 

Vlak voor rust kwam AZ weer op achterstand. Nadat Ajacied Xander Newstead een grote kans miste, was Simeon kort daarna opnieuw trefzeker met een kopbal. 

De thuisploeg kwam zodoende met een 1-2 achterstand uit de kleedkamer en zocht direct naar een nieuwe gelijkmaker. Toch waren de betere kansen voor Ajax. Zo moest Attagah in de veertigste minuut redden bij een inzet van Newstead. Na ruim een uur spelen besliste Ajax de wedstrijd met drie goals in korte tijd. In de 59e en 63e minuut was Musa Tanir trefzeker, waarna Damian Gomes Fereira de eindstand in de 64e minuut op 1-5 bepaalde. 

“In de slotfase van de eerste helft werd ons spel wat minder en kwamen we vlak voor rust op een 1-2 achterstand”, zag Van Baar.  “Op dat moment was het terecht, maar qua timing kwam het niet lekker uit. Daarna hadden we ons sneller moeten aanpassen aan een andere manier van spelen, met meer lef in het vooruit verdedigen en door in de duels korter op de man te zitten. Dat hebben we nagelaten. De uitslag is wat geflatteerd, maar Ajax heeft vandaag verdiend gewonnen.”

Opstelling AZ: Quenten Attigah; Christian Goring (51. Job Tiebie), Janoa Elias, Keayon Dumfries, Lars Boer; Milo Kadyla (56. Cas Jongeneelen), Anton Agafonov (36. Dex Klaverdijk), Cas Klop (56. Amani Imhange); Taecke van Dam van Isselt (22. Ties Kemna), Donny van der Lijcke, Dante Blankendaal. 

Scoreverloop: 7. Simeon 0-1, 24. Van der Lijcke 1-1, 35. Simeon 1-2, 59. Tanir 1-3, 63. Tanir 1-4, 64. Gomes Fereira 1-5. 

Foto: Adrienne van Beinum

AVV Zeeburgia – AZ Onder 13 1-4 (0-1)
Het AZ Onder 13 van trainer Sander Veraart heeft zaterdag zijn achtste zege op rij geboekt. In de hoofdstad waren de Alkmaarders ditmaal met 1-4 te sterk voor AVV Zeeburgia. 

Op sportcomplex Middenmeer opende Merijn van Dijk – op aangeven van Mawulom Gota-Toudji – in de vijftiende minuut de score. AZ was de dominante ploeg en creëerde meerdere kansen, maar kwam pas na rust weer tot scoren. In de 48e minuut was het Jessey Jay van der Mije die de marge verdubbelde. Senna van Elst verzorgde daarbij de assist. 

Kort daarna gooide Jim Jansen de wedstrijd in het slot met de derde Alkmaarse treffer. Zeeburgia deed in de 61e minuut nog wat terug, maar het slotakkoord was andermaal voor AZ. Van der Mije werd door Van DIjk in stelling gebracht en maakte zijn tweede van de middag: 1-4. Door de zege op Zeeburgia is AZ Onder 13 nog altijd foutloos in de competitie en gaat het fier aan kop. 

Opstelling AZ: Jaycen Duijker; Jeremiah Oladoyinbo Ojomo (46. Hamid Mohamad), Henk Schuit, Nick Perez Mutsaers; Jim Jansen (61. Van Oosterhout), Charly van Oosterhout (36. Kai Ng), Senna van Elst; Abutalib Hamid Mohamad (25. Willem Schuit), Jessey Jay van der Mije, Merijn van Dijk, Mawulom Gota-Toudji. 

Scoreverloop: 15. Van Dijk 0-1, 48. Van der Mije 0-2, 51. Jansen 0-3, 61. Zeeburgia 1-3, 70. Van der Mije 1-4. 

Foto: Renate Plat