Enorme verrassing: Micky van de Ven in voorlopige WK-selectie

Zaanstad- Het was voor de meeste een grote verrassing. Micky van de Ven in de lijst van 39 voetballers die bondscoach Louis van Gaal bij de FIFA heeft ingeleverd voor het WK voetbal in Qatar. De oud-speler van FC Volendam maakte ruim een jaar geleden een geruchtmakende overstap naar Wolfsburg.  

De verdediger uit Wormer spande destijds een arbitragezaak aan tegen FC Volendam om zijn doorlopende contract te laten ontbinden en een transfer te kunnen maken. Van de Ven werd met een transfersom van zo’n 3,5 miljoen euro de duurste speler in de historie die uit de eerste divisie vertrok. Hij kon in Nederland naar onder meer Feyenoord en PSV, maar koos voor Wolfsburg waar Mark van Bommel destijds de trainer was.

In zijn eerste jaar in Duitsland kwam Van de Ven, mede door blessureleed, niet veel aan spelen toe. Dit seizoen is hij basisspeler geworden en miste hij geen minuut bij de huidige nummer dertien van de Bundesliga.

“Spelers die we volgende maand kiezen voor de definitieve selectie moeten nu al op de voorlopige lijst staan”BONDSCOACH LOUIS VAN GAAL

Van de Ven werd niet eerder opgenomen in een voorselectie van het Nederlands elftal. Van Gaal zegt in een reactie dat het ‘niet zijn stijl is’ om zoveel spelers te selecteren, maar dat het in dit geval niet anders kan. “Spelers die we volgende maand kiezen voor de definitieve selectie moeten nu al op de voorlopige lijst staan. Omdat niemand in de toekomst kan kijken, moet je dus voorbereid zijn op mogelijke tegenvallers, zoals blessures.”

Negen Ajax-spelers

De Ajacieden Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Daley Blind, Davy Klaassen, Remko Pasveer, Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Jurriën Timber staan ook op de voorlopige lijst, net als AZ-middenvelder Jordy Clasie. De geblesseerde Bruno Martins Indi ontbreekt. Volendammer Joey Veerman, middenvelder van PSV,  en voormalig AZ-aanvoerder Owen Wijndal kunnen eveneens een streep door het WK halen.   

De definitieve selectie moet 14 november bij de wereldvoetbalbond bekend zijn. Drie dagen eerder geeft Van Gaal een persconferentie waarin hij zijn definitieve keuze toelicht. Er gaan maximaal 26 spelers mee naar Qatar waaronder minimaal drie keepers. 

De volledige voorselectie: 

Nathan Aké (Manchester City), Mitchel Bakker (Bayer 04 Leverkusen), Steven Berghuis (Ajax), Steven Bergwijn (Ajax), Justin Bijlow (Feyenoord), Daley Blind (Ajax), Sven Botman (Newcastle United), Brian Brobbey (Ajax), Jasper Cillessen (N.E.C.), Jordy Clasie (AZ), Memphis Depay (Barcelona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Inter), Mark Flekken (SC Freiburg), Jeremie Frimpong (Bayer 04 Leverkusen), Cody Gakpo (PSV), Ryan Gravenberch (Bayern München), Arnaut Danjuma Groeneveld (Villarreal), Vincent Janssen (Royal Antwerp FC), Frenkie de Jong (Barcelona), Luuk de Jong (PSV), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Noa Lang (Club Brugge), Matthijs de Ligt (Bayern München), Tyrell Malacia (Manchester United), Donyell Malen (Borussia Dortmund), Andries Noppert (sc Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax), Devyne Rensch (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Xavi Simons (PSV), Pascal Struijk (Leeds United), Kenneth Taylor (Ajax), Guus Til (PSV), Jurriën Timber (Ajax), Micky van de Ven (VfL Wolfsburg), Stefan de Vrij (Inter) en Wout Weghorst (Beşiktaş JK).

Van de Ven begon in de jeugd van WSV ’30 met voetballen en sloot zich in 2013 aan bij de jeugdopleiding van FC Volendam. Op 18 november 2018 debuteerde hij voor Jong FC Volendam in de Derde divisie zondag tegen USV Hercules. Met Jong FC Volendam werd hij dat seizoen kampioen en promoveerde zodoende naar de Tweede divisie.

Hier scoorde hij op 28 september 2019 in de met 1-1 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen Spakenburg zijn eerste doelpunt voor Jong FC Volendam. Op 4 oktober 2019 debuteerde Van de Ven in het eerste elftal van Volendam, in de met 3-1 verloren uitwedstrijd in de Eerste divisie tegen Jong PSV. Hij kwam in de 46e minuut in het veld voor Gijs Smal en pakte in de 67e minuut zijn eerste gele kaart in het betaalde voetbal.

In de zomer van 2019 tekende Van de Ven zijn eerste profcontract bij Volendam, tot medio 2022. Het volgende seizoen beleefde hij onder de nieuwe trainer, Wim Jonk, zijn grote doorbraak bij de club en werd hij een vaste waarde centraal achterin de verdediging van de Volendammers. Al gauw werd zijn stormachtige ontwikkeling door de club beloond met een nieuw, opgewaardeerd contract. Ook benoemde Jonk hem tot de nieuwe aanvoerder van het eerste elftal. Na een succesvol seizoen met een stormachtige ontwikkeling speelde Van de Ven zich in de kijker van meerdere clubs, waaronder FeyenoordOlympique Marseille en VfL Wolfsburg.

Wolfsburg

Op 31 augustus 2021 werd bekend dat Van de Ven de overstap zou maken naar het Duitse VfL Wolfsburg, waar hij een contract tekende tot 2025. De ploeg van trainer Mark van Bommel betaalde circa €3.500.000,- voor zijn diensten.

Micky van de Ven tijdens zijn debuut voor Jong Oranje tegen Jong Bulgarije – Pro Shots / Ron Baltus