Jong Alkmaar Zaanstreek met 2-0 onderuit bij De Graafschap

Jong AZ onderuit in De Vijverberg

Doetinchem- Het is Jong AZ vrijdag niet gelukt De Graafschap te verslaan. De formatie van trainer Maarten Martens ging in Doetinchem met 2-0 onderuit. 

In het drukbezochte De Vijverberg kwam de thuisploeg na dertien minuten op voorsprong. Met Robin Schouten en Charlison Benschop waren twee voormalig AZ’ers bij dat doelpunt betrokken. Eerstgenoemde stuurde een scherpe voorzet het strafschopgebied in, waar Benschop kon afdrukken: 1-0.

Handig wegdraaien
Een paar minuten later werd ook Jong AZ tweemaal gevaarlijk. Na een vlotte combinatie kon Iman Griffith van randje zestien uithalen, maar zijn inzet ging over. Fedde de Jong vond niet veel later het zijnet, nadat hij handig wegdraaide van zijn tegenstander.

Op de hoede
Jong AZ zocht naar de gelijkmaker, maar moest op zijn hoede blijven voor tegenstoten van De Graafschap. De Superboeren kregen voor rust namelijk nog twee goede kansen de marge te vergroten. Zo liep Giovanni Korte bijna een voorzet tegen de touwen en moest Sem Westerveld in actie komen bij een pegel van Benschop.

Afstandsschot
In de slotseconden was er aan weerszijde nog het nodige gevaar. Zo had De Graafschap-doelman Hidde Jurjus de nodige moeite met een afstandsschot van Yusuf Barasi en zag Westerveld een kopbal van Benschop rakelings naast gaan.

Goal Siem de Jong
Kort na de pauze viel de 2-0 alsnog. De Graafschap kreeg in de 53e minuut een hoekschop en daaruit knikte Siem de Jong de bal langs Westerveld.

Van de lijn
In de 66e minuut had Jong AZ op gelijke hoogte moeten komen. Griffith kreeg in het strafschopgebied van de tegenstander een vrije schietkans, maar raakte de vuisten van Jurjus. De rebound van invaller Mexx Meerdink leek vervolgens alsnog de goal op te leveren, maar de bal werd van de lijn gehaald. 

Onderschept
In de laatste 25 minuten drongen de Alkmaarse beloften nog flink aan, maar ontbrak het aan de beslissende eindpass. Zo leek Zico Buurmeester de bal voor het inschieten te krijgen, maar werd de pass van Ernest Poku ternauwernood onderschept. Tot een doorbraak kwam het niet, waardoor Jong AZ met 2-0 verloor. 

Martens: ‘Had niet gehoeven’
“We waren vandaag niet goed genoeg”, vond Martens. “Dat zeker tussen de vijftiende en dertigste minuut. Toch kwamen we die moeilijke fase door met slechts één tegengoal, waardoor we in de rust nog het gevoel hadden dat er zeker iets mogelijk was. We kregen daar ook zeker de kansen voor en lieten goede dingen zien, maar als je vervolgens de trekker niet overhaalt verlies je hier misschien wel terecht. En dat had niet gehoeven.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
De Graafschap – Jong AZ 2-0 (1-0)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling De Graafschap: Hidde Jurjus; Robin Schouten, Jeffry Fortes, Rio Hillen, Alexander Büttner (80. Hicham Acheffay); Philip Brittijn (46. Jesse Schuurman), Siem de Jong (80. Xandro Schenk), Joel Valencia; Basar Önal (59. Ezra van der Heiden), Charlison Benschop (70. Danzell Gravenberch), Giovanni Korte. 


Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Robin Lathouwers, Wouter Goes, Finn Stam (77. Ernest Poku), Misha Engel (46. Sem Dekkers); Nick Twisk (70. Lewis Schouten), Fedde de Jong, Zico Buurmeester; Iman Griffith, Yusuf Barasi (46. Mexx Meerdink), Soulyman Allouch (70. Jayden Addai). 

Scoreverloop: 13. Benschop 1-0, 53. Siem de Jong 2-0.
Gele kaarten: Büttner, Valencia (De Graafschap).
Rode kaarten: –
Scheidsrechter: Jannick van der Laan.