PEC Zwolle te sterk voor Jong AZ

Jong ploeg van AZ vermaakt publiek in Zaanstad maar doet zichzelf tekort.

Zaanstad- Jong AZ leed maandagavond de tweede nederlaag van het seizoen. Tegen PEC Zwolle werd het op het eigen AFAS Trainingscomplex 2-3. Yusuf Barasi en Iman Griffith waren trefzeker namens Jong AZ. 

Jong AZ kende een goede start van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen. In de laatste drie wedstrijden werd niet verloren en de ploeg van Maarten Martens hoopte deze reeks tegen PEC Zwolle door te trekken. 

Openingsgoal
De eerste kans van de wedstrijd was voor PEC Zwolle, toen Lennart Thy voorlangs schoot na een goede pass van oud AZ’er Haris Medunjanin. Een kwartier later schoot de Bosniër zelf over. Jong AZ liet zich ook even zien, maar na een snelle omschakeling had tevens oud-AZ’er Jasper Schendelaar een antwoord in huis op een poging van Peer Koopmeiners. Aan de andere kant was het wel raak. De ongelukkige Finn Stam passeerde in de 24e minuut zijn eigen doelman en PEC Zwolle pakte de voorsprong. 

Strafschoppen
Slechts drie minuten na het doelpunt kreeg PEC Zwolle de ideale kans om de voorsprong te verdubbelen. Melayro Bogarde werd neergehaald door Sem Westerveld en kreeg de penalty mee. Aanvoerder Bram van Polen ging achter de bal staan, maar Westerveld kwam als winnaar uit de strijd. De doelman koos de goede hoek en pakte de bal klemvast. In de 35e minuut kreeg ook Jong AZ een strafschop mee. Yusuf Barasi maakte geen fout en schoot de bal binnen voor de 1-1, wat daarmee tevens de ruststand was.  

Voorsprong
Na de rust kwam PEC Zwolle direct tot een grote kans, maar Davy van den Berg zag zijn poging voorlangs gaan. Aan de andere kant kwam Jong AZ er gevaarlijk uit. Een mooi één-tweetje tussen Soulyman Allouch en Iman Griffith leverde de voorsprong op. Het was Griffith die de bal tegen de touwen knalde. Na die tegengoal werden de Zwollenaren langzaam sterker, wat na een uur spelen de gelijkmaker opleverde. Younes Taha kreeg de goal op zijn naam. 

Wedstrijd gedraaid
Waar in de 66e minuut Westerveld met een absolute wereldredding nog zijn team op de been hield, was het even later wel raak. Dean Huiberts – inderdaad familie van – zette PEC Zwolle op voorsprong. PEC Zwolle bleef daarna het spelbepalende team, maar Jong AZ kwam er af en toe gevaarlijk uit. Een uithaal van Sem Dekkers verdween echter naast en ook Ernest Poku wist het doel maar nét niet te treffen nadat hij diep was gestuurd. Ook een kopbal van Wouter Goes leverde geen problemen op voor Schendelaar. Daarmee bleef het bij 2-3 op het AFAS Trainingscomplex. 

Westerveld: ‘Laatste goal ontbrak’
“Ik denk dat we een goede pot hebben gespeeld en het PEC moeilijk maakten”, vertelde Westerveld na afloop. “Het jammer dat we drie goals weggeven. We scoren dit seizoen zelf ook veel, maar die laatste goal ontbrak vanavond.” De goalie hield Jong AZ in de eerste helft op de been door een strafschop te keren. “Dat geeft me een dubbel gevoel, want ik veroorzaak de penalty ook zelf. Het is fijn dat ik hem pak, maar uiteindelijk heeft het ons niet genoeg geholpen. Het is heel lastig tegen PEC te spelen. Ondanks de nederlaag denk ik dat we trots mogen zijn op wat we hier lieten zien.”

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – PEC Zwolle 2-3 (1-1)

Keuken Kampioen Divisie

Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Robin Lathouwers, Wouter Goes, Finn Stam, Misha Engel (67. Sem Dekkers); Peer Koopmeiners (64. Nick Twisk), Fedde de Jong (64. Damienus Reverson), Zico Buurmeester; Iman Griffith (64. Jayden Addai), Yusuf Barasi (64. Ernest Poku), Soulyman Allouch. 

Opstelling PEC Zwolle: Jasper Schendelaar; Bram van Polen, Thomas Beelen, Rav van den Berg; Melayro Bogarde (68. Jordy Tutuarima), Younes Taha (68. Apostolos Vellios), Thomas van den Belt, Haris Medunjanin; Davy van den Berg (68. Gervane Kastaneer), Dean Huiberts (81. Daijiro Chirino), Lennart Thy. 

Scoreverloop: 24. Stam 0-1 (e.d.), 36. Barasi 1-1 (pen.), 48. Griffith 2-1, 61. Taha 2-2, 67. Huiberts 2-3. 
Gele kaarten: 27. Westerveld, 49. Engel (Jong AZ), 32. R. Van den Berg, 35. Van Polen (PEC Zwolle). 
Rode kaarten: – 
Bijzonderheden: 27. Van Polen mist strafschop (PEC Zwolle).
Scheidsrechter: Luuk Timmer. 
Toeschouwers: 1.223.