Misère, enkel, dubbel en krukken bij Fortuna Wormerveer


Wormerveer- Wellicht dat u als lezer denkt dat dit verhaal gaat over de nipte (zeg maar gerust op z’n reet af) kwalificatie van de Oranje dames voor het WK volgend jaar in Nieuw Zeeland en Australië. Niets van dat alles. Misschien een andere keer. Nu over een gesprek met een prettig mens te weten Mathijs Miserus.

Op deze toch gedenkwaardige avond -captain Jermano mocht zelfs een training laten schieten om met VZ over de selectiefinanciën te praten- was er op het hoofdveld van Fortuna W van alles te doen. Keeperstrainer Nordin is gelukkig weer topfit en stond vrijdag als vanouds onder de lat bij Almere City tegen Telstar (0-1) zo meldde zijn moeder Mieke die voor de zekerheid toch even kwam gluren. 

De selectie oogt wat mager in de zin van het aantal aanwezigen. Uiteindelijk valt dat mee. Ivan is terug van vakantie en heeft er zichtbaar veel zin in. Er wordt gediscussieerd over de luchtdruk. Deze wordt – zoals wij allen weten – in de vorm van bars gemeten. Per voetbal is het afhankelijk hoeveel bar er in een bal moet. De richtlijnen hiervoor liggen tussen de 0,6 tot 1,0 bar. Soms staat de maximale toegestane luchtdruk/bar ook vermeld op de bal. Het testen van die druk doen we al jaren door even op de bal te drukken. 

‘Een vlakje indrukken geeft aan dat de bal op de juiste spanning is gebracht’ is de stelling van trainer Rene Van Elsland. Topscorer Jordy denkt daar anders over. Ik meende iets op te vangen over een theemuts? Jordy staat langs de kant. Zijn hiel bleek na een lastige handeling op het veld niet helemaal jofel meer. Een inlegzooltje moet dat gaan tackelen. 

Jordy_Wigman_en_Mathijs_Miserus.jpeg

Er staan echter twee spelers noodgedwongen langs de kant. Want ook ‘nieuweling’ Mathijs Miserus staat op twee krukken werkeloos langs de zijlijn. Zijn enkel is dubbel geslagen en dat maakt dat Jamie Verantwoord Bewegen Raijmakers hem wat rust heeft voorgeschreven. Over de lengte van die periode verschillen beide heren ‘iets’ van mening. 

Mathijs (27) is – samen Jasper Ewout van Breemen – overgekomen van onze competitiegenoot Hoofddorp. Dat lijkt een onlogisch stap, maar is het uiteindelijk toch niet. Met zijn 187 cm lengte en 78 kilo schoon aan de haak (je moet als redacteur alles controleren) is Mathijs een robuuste verdediger gok ik. Dat bewees hij al in de oefenwedstrijden tot nu toe.

Zijn loopbaan in het seniorenvoetbal startte ooit bij Pancratius. Die club bestaat niet meer. De sportverenigingen RKSV Pancratius en SC Badhoevedorp hebben de handen vanaf dit seizoen ineengeslagen. Beide clubs bestonden al meer dan 90 jaar, maar gaan verder onder de naam SCPB ’22. Maar dit even terzijde.

Tot de D-junioren droeg hij het shirt van Pancratius, daarna vertrok Mathijs naar AFC Amsterdam in de jeugdopleiding waar hij onder andere samen met Jermano speelde in de O17, O19 en het tweede. 

Omdat hij anno 2016 zijn kruisband afgescheurde – terwijl hij de ALO opleiding volgde – leek het hem beter het voetbal even minder belangrijk te laten zijn. Die opleiding maakt nu wel dat hij vakleraar is op een basisschool in Amstelveen.

Mathijs_Miserus.jpeg

Uiteindelijk begon de motivatie toch weer op te borrelen en meldde hij zich aan bij SV Hoofddorp. Daar trof hij onder andere Jethro Abram als trainer. Per dit seizoen is Jorg Smeets zijn opvolger en waren er wat zaken die niet helemaal pasten de belevingswereld van Mathijs. Op enig moment raakte hij in gesprek met Fortuna Wormerveer captain Jermano en dat heeft er toe geleid dat Mathijs en Jasper nu op de ledenlijst van onze club staan. 

Zijn eerste indrukken waren goed. Hij voelde zich meteen thuis al woont hij in Amsterdam. ‘Een mooie selectie zonder vedettes. Stuk voor stuk prima spelers. Misschien moet er in het veld nog wat meer gepraat worden, maar met het voetbal is niets mis. Ik heb er veel zin in.’

Dat toonde hij al in de gespeelde oefenmatches, maar zal de komende periode verplicht rust moeten houden. Samen met Jordy (die van die hiel) besprak hij al diverse therapiemogelijkheden, maar of Jamie daar ook heil in ziet? Hoe dan ook een hartelijk welkom in Wormerveer aan Mathijs. Daar zijn ze er van overtuigd dat hij een meerwaarde voor de club kan worden.