Dispensatieregeling voor jeugdspelers die relatief klein zijn voor hun leeftijd

De dispensatieregeling geldt voor spelers in categorie A, in de leeftijdscategorieën Onder 13 tot en met Onder 18 jaar. – Foto: KNVB Media

Nederland is bij uitstek een opleidingsland waarin veel aandacht wordt besteed aan de ontwikkeling van jeugdspelers. Zo krijgt iedere jongen en ieder meisje de kans het optimale uit zichzelf te halen. Belangrijk is dat de KNVB en de clubs de kans vergroten dat er geen talent verloren gaat. De geboortedatum van een jeugdspeler (het zogenaamde geboortemaandeffect) kan dit bijvoorbeeld in de weg zitten.

Met de dispensatieregeling krijgen spelers de kans zich te ontwikkelen in een eerlijkere context en een meer gelijk speelveld

Daarom biedt de KNVB een dispensatieregeling aan voor spelers die relatief klein zijn voor hun leeftijd. De dispensatieregeling geldt voor spelers, jongens en meiden, in categorie A, in de leeftijdscategorieën Onder 13 tot en met Onder 16 jaar.
Voor het seizoen 2022/’23 geldt er voor de JO18 categorie A, divisies en Hoofdklasse een uitzondering op de dispensatieregelgeving. Er geldt namelijk voor deze competities dat er maximaal 5 dispensatiespelers mogen deelnemen aan een wedstrijd. Ook bestaat voor de leeftijdscategorieën Onder 17 en Onder 18 de mogelijkheid dispensatie te verlenen op basis van een medische verklaring*. Hierdoor kan de speler (j/m) in een ‘passende’ omgeving voetballen.

*Medische verklaring

Door relatief kleine spelers de kans te geven in een jongere leeftijdscategorie te spelen, wordt hen de mogelijkheid gegeven te spelen met jeugdspelers die zich in dezelfde periode van biologische ontwikkeling bevinden. Omdat de tijdelijke fysieke achterstand die zij zouden ervaren in hun reguliere leeftijdsgroep wordt opgeheven door de dispensatie, krijgen spelers de kans zich te ontwikkelen in een eerlijkere context en een meer gelijk speelveld.
Ook voor voetballers in categorie B zijn er dispensatiemogelijkheden. Bekijk via het linkblok hieronder alle regelgeving rond dispensatie.