AZ Onder 16 wint bekerfinale van Feyenoord na verlenging

Zaanstad- AZ Onder 16 heeft na het algehele kampioenschap ook de KNVB Beker gewonnen. In de finale was de ploeg van trainer Tim Roest met 2-1 te sterk na verlenging. Kees Smit maakte met een geweldige knal de winnende treffer.
AZ kende een sterke beginfase waarin het meteen een aantal goede kansen produceerde. Na zes minuten zeilde een vrije trap van Julian Oerip maar net over het doel. Rayan Atikallah kopte naast uit een vrije trap en weer Oerip was dichtbij met een verdekt schot, dat uit de hoek werd gepakt door Feyenoord-keeper Tim Haksteeg. Jasper Hartog schoot vanaf de rechterkant naast.
Eerste de beste kans
De eerste de beste kans voor Feyenoord was meteen raak. Shaqeel van Persie schoot binnen. Het had geen invloed op de drang naar voren bij de spelers van AZ. Kasper Boogaard schoot van afstand links naast het doel en Wassim Bouziane had een levensgrote kans, waarbij zijn snoeiharde schot van dichtbij langs de paal scheerde. Yoël van den Ban schoot één op één over, waarna hij twee minuten later in het zijnet schoot.
Over de kruising
Op slag van rust had Kees Smit de gelijkmaker op zijn schoen. Het schot van afstand zeilde maar net over de kruising heen. Daardoor stond er een 0-1 ruststand op het scorebord.
Veelvuldig kansen creëren
In de tweede helft ging AZ verder met het veelvuldig creëren van kansen. Al na twee minuten werd een inzet van Jasper Hartog van de lijn gehaald. Bouziane kreeg een vrije kans om binnen te tikken maar miste de bal op een haar na. Een schot van Lenssen werd gekeerd door Haksteeg. Daarna was opnieuw Bouziane dichtbij, maar zijn harde schot ging links naast.
Counter
Feyenoord deed in de vijftigste minuut wat terug uit een counter, toen Van Persie over schoot. Lucas Diniz Lima schoot iets later naast. Maar AZ bleef doorgaan met het creëren van kansen. Hartog had een grote kans maar vergat van dichtbij af te ronden en Kees Smit prikte de bal na een goed uitgespeelde aanval maar net naast het doel.
Loon naar werken
AZ kreeg in de 64ste minuut eindelijk loon naar werken. Feyenoord werkte de bal slecht weg na een aanval van AZ en Hartog kwam aan de bal. Die poeierde van buiten het strafschopgebied in één keer raak: 1-1.
Door waar het gebleven was
Na de gelijkmaker ging AZ door waar het gebleven was. Een kopbal van Bouziane belandde in de handen van Haksteeg, terwijl een inzet van Smit maar net werd gekeerd. Vijf minuten voor tijd was Hartog dichtbij met een afstandsschot dat uit de bovenhoek werd gehaald. In de rebound miste Bouziane. Door de 1-1 stand na tachtig minuten werd het verlengen.
Schitterende redding Schipper
In de tweede minuut van de verlenging was AZ gelijk dichtbij door een kopbal van Gabriel Jongens op aangeven van Nick Tuijn. Zijn poging ging diagonaal naast. Een minuut later had AZ-keeper Jur Schipper een schitterende redding in huis op een afstandsschot van Van Persie. Bij de daaropvolgende corner tikte Schipper de bal via de paal het doel uit. In de tegenaanval werd Van den Ban de diepte in gestuurd door Smit en schoot hij snoeihard in het zijnet.
Uitbetaald voor lang wachten
AZ kreeg uiteindelijk uitbetaald voor het lange wachten. Smit haalde na dertien minuten in de verlenging geweldig uit en liet Feyenoord-keeper Haksteeg kansloos. Feyenoord kwam nog één keer dichtbij met een schot dat over de lat vloog.
Verdiende zege
In de tweede helft van de verlenging was de grootste kans voor Jongens, die in het zijnet schoot. AZ hield stand en knokte zich naar een verdiende 2-1 zege op Feyenoord.
Roest: ‘Helemaal niks op aan te merken’
“Het was dik en dik verdiend”, zegt Roest. “Als je zo’n finale speelt, is er helemaal niks op aan te merken. We waren van begin tot eind heer en meester. We hielden ze lang in leven door niet meteen alle kansen te benutten, maar we kunnen alleen maar trots zijn op het team en op de staf. Het was een fantastisch seizoen met een fantastische groep.”
AZ Onder 16 – Feyenoord 2-1 (0-1)
Opstelling AZ: Jur Schipper; Jesper Zwart (110. Deacon van der Klaauw) , Rayan Atikallah, Jeen Haanstra, Lev Lenssen (65. Nick Tuijn); Kasper Boogaard (110. Jahlil Lioe-Anjie), Julian Oerip (110. Kiani Inge), Kees Smit; Jasper Hartog, Yoel van den Ban (103. Rio Robbemond), Wassim Bouziane (77. Gabriel Jongens).
Scoreverloop: 18. Van Persie 0-1, 64. Hartog 1-1, 93. Smit 2-1.