AZ Onder 16 pakt landstitel na thriller

Eindhoven- AZ Onder 16 heeft zaterdag de landstitel veroverd. De ploeg van trainer Tim Roest kwam twee keer terug van een achterstand en won na verlenging een absolute thriller van PSV: 3-4.
De Alkmaarders kenden op De Herdgang een valse start van het kampioensduel, want PSV nam al in de tweede minuut de leiding. Een vrije trap bleef hangen in de Alkmaarse zestien, waarna Wessel Kuhn de score openende.
Afsnoepen
AZ trok de stand al snel weer gelijk. Waar Niek Janssen eerder een vrije trap van Jeen Haanstra keerde, ging de PSV-goalie enkele minuten later in de fout. Hij liet zich de bal afsnoepen door Yoël van den Ban. De spits zette vervolgens voor en Bouziane kon in een leeg doel binnenknikken: 1-1.
Recht op Zeggen
Aan de overzijde moest ook Kiyani Zeggen in actie komen. Zo kon Sami Bouhoudane vrij uithalen, maar schoot hij recht op de sluitpost. Een kopbal van Jens van der Plas ging daarna over.
Opgestoomde Dijkstra
In de dertigste minuut nam AZ de leiding. Na een onderschepping op eigen helft gaf Jasper Hartog een steekbal op de opgestoomde Elijah Dijkstra. De rechtsachter kwam vrij voor Janssen en schoot hard raak: 1-2. Vlak voor rust kreeg PSV nog een goede kans om op 2-2 te komen, maar de volley van Bouhoudane kwam in de handen van Zeggen.
Twee goals PSV
Tien minuten na rust was de stand volledig omgebogen. Door twee goals van Elvic Jager in de 49e en 51e minuut stond het plotseling 3-2 voor PSV. AZ ging in de achtervolging en was in de 73e minuut dicht bij een goal. Van den Ban kreeg een voorzet bij Hartog, die daarna hard naast schoot.
Op de lat
Vrijwel direct daarna viel de 3-3 alsnog. Van den Ban kwam vrij voor Janssen en prikte de 3-3 langs de doelman. AZ had na de gelijkmaker het momentum en stapelde de kansen opeen. Een volley van Van den Ban kwam op de lat en een afstandsschot van Kasper Boogaard werd over de lat getikt.
Omhaal Haanstra
In reguliere speeltijd kwam er geen winnaar, waardoor de ploegen gingen verlengen. Ook daarin was AZ weer bovenliggend. Boogaard vond het zijnet, waarna een omhaal van Jeen Haanstra uit de daaropvolgende corner werd gekeerd.
Ontlading
In de 94e minuut kreeg AZ een penalty, nadat Van den Ban naar de grond werd gewerkt. Aanvoerder Julian Oerip ging achter de bal staan en schoot feilloos binnen: 3-4. AZ trok de zege over de streep en een grote ontlading volgde.
Bekerfinale
Volgende week zaterdag heeft AZ Onder 16 de kans zijn seizoen nog meer glans te geven. Dan staat in Zaanstad de bekerfinale op de rol. De opponent daarin wordt Feyenoord of Vitesse. Deze ploeg spelen woensdag nog tegen elkaar in de halve finales.
WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
PSV – AZ Onder 16 3-4 (1-2)
Seizoenfinale
Opstelling AZ: Kiyani Zeggen; Elijah Dijkstra (60. Nick Tuijn), Rayan Atikallah, Jeen Haanstra, Lev Lenssen (51. Jesper Zwart); Kasper Boogaard, Julian Oerip, Kees Smit; Jasper Hartog (100. Elias Hazir), Yoël van den Ban (100. Bouziane), Wassim Bouziane (51. Gabriel Jongens).
Scoreverloop: 2. Kuhn 1-0, 8. Bouziane 1-1, 30. Dijkstra 1-2, 49. Jager 2-2, 51. Jager 3-2, 74. Van den Ban 3-3, 95. Oerip 3-4 (pen.)
Foto’s: PSV Media / Marcel Bonte